|

'Savunma sanayi ihracatı 1,7 milyar dolara çıktı'

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde 13. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nın açılışında konuştu. Türkiye'nin bugün itibarı yüksek bir ülke olduğunu vurgulayan Yıldırım "Bir çok alanda olduğu gibi savunma alanında da gücümüze güç katmaya devam ediyoruz. Savunma sanayi ihracatımız 1,7 milyar dolara çıktı" dedi.

Yeni Şafak
12:00 - 9/05/2017 Salı
Güncelleme: 14:31 - 9/05/2017 Salı
Yeni Şafak
Başbakan Binali Yıldırım IDEF'te konuştu.
Başbakan Binali Yıldırım IDEF'te konuştu.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde 13. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nın açılışında konuştu.

Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

Bu yıl ilk defa kara, deniz ve hava kuvvetlerimizin de tanıtım stantları olacak. Yerli ve milli araçlarımız da tanıtılmış olacak. Başarılı organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyorum.

Soğuk savaş sonrası 11 Eylül'den sonra dünyanın birçok bölgesinde büyük değişimler yaşanıyor. Asya ile Avrupa arasında stratejik konumu dolayısıyla dünyadaki bütün gelişmeler ülkemizi yakından ilgilendiriyor. Yaşadığımız dünya demokrasi, hukuk, insan hakları bağlamında uluslararası toplumun birbirine destek verdiği bir dünya olmaktan hızla uzaklaşıyor. Adaletin, merhametin azaldığı bir dünyada hukukun, can ve mal güvenliğinin savunulması, korunması bütün zamanlardan daha önemli hale geldi. Demokrasi için, barış için, huzur için, adalet için daha fazla yürekli insana, yürekli devlet adamlarına ve bilim adamlarına ihtiyaç var. Türkiye olarak hem kendi güvenliğimizi hem de başkalarının güvenliğini savunmanın, korumanın mümkün olduğunu hep söylüyoruz. İnsan hayatını korumayı esas alan politikalarımızın özü de bundan ibarettir.

"Hiçbir terör örgütüne asla sempati ile bakmıyoruz "

Güvenlik politikalarımızı insanı ve hayatı savunmak üzere belirliyoruz. Ülkelerimizin güvenliğini sağlarken, milyonlarca vatandaşa kucak açmamız dünyanın görmesi gereken bir fedakarlıktır. Bulgaristan rejiminden can havliyle ülkemize gelen kardeşlerimize, I. Körfez Savaşı'nda Irak'tan savaştan kaçan kardeşlerimize nasıl bağrımızı açtıysak, Bosnalı kardeşlerimizin nasıl yanında olduysak, 2011 yılından beri Suriyeli mülteci kardeşlerimize kucak açıyoruz. Bugün BM kayıtlarına göre en fazla mülteci barındıran ülke Türkiye'dir. Hiçbir terör örgütüne asla sempati ile bakmıyoruz bakanları da hoş karşılamıyoruz. Hem sınırlarımızın hem de Suriyeli kardeşlerimizin güvenliğini sağlamak için Fırat Kalkanı Operasyonunu başarıyla gerçekleştirdik. Ülkemizde bulunan 50 bin kadar mülteci Suriyeli terörden arındırılmış güvenli bölgelere döndüler tekrar hayat buldular.

Son 7 ayda silah ve mühimmat dolu bin 84 sığınak etkisiz hale getirildi. Bu başarılarda teknolojik araçların kullanılması önemli bir fark ortaya koydu. En yeni teknolojilerle yerli ve milli alanlarımızı seferber ederek başarılarımıza yenileri eklemeyi sürdürüyoruz.

"Türkiye itibarı yüksek bir ülkedir"
  • Türkiye bugün itibarı yüksek bir ülkedir. Bir çok alanda olduğu gibi savunma alanında da gücümüze güç katmaya devam ediyoruz. 15 yıl önce savunma sanayinde dışa bağımlılığımız yüzde 80'lerde iken bugün bu oran yüzde 40'ların altına düşmüştür. Yerli milli katkı oranı yüzde 60'ın üzerine çıkmıştır. 1000'den fazla şirket yerli ve milli savunma sanayi altyapısı oluşturmuştur ve çalışmalar devam etmiştir. Dünyanın en büyük 100 savunma sanayi firması arasında 2 firma ile katıldık bu devam edecektir. Teknolojiler ancak Ar-Ge ile ve daha fazla teknolojiye yatırım yapmak ile mümkün olur. Savunma sanayi ihracatımız 1,7 milyar dolara çıktı.

Bu yıl 460 adet proje üzerinde çalışıyoruz. Bütçe değeri 123 milyar liradır. Güvenlik güçlerimiz için Altay tankı, zırhlı araçlar, milli piyada tüfeği gibi savunma araçlarını başarıyla yaptık. Denizlerimizde ilk milli ve yerli savaş gemisi, anfibi gemiler, denizaltı gemisi ve botların inşaatı devam ediyor. Savunma sanayimizde eğitim amaçlı Hürkuş uçağımız, Bayraktar gibi insansız hava araçlarımız da savunma sanayi içerisinde önemli araçlar haline geldi. Şimdi Milli Uzay Ajansı'nın kurulmasının aşamasındayız. Yerli haberleşme uydusunu da yerli kaynaklarla çalışmasına başlamış durumdayız.

  • Türkiye istikrar ve güven ile büyümesini gerçekleştiriyor. Bugünün Türkiye'si dünden daha güçlüdür, yarının Türkiye'si bugünden daha güçlü olacaktır. Bugün dünyanın 17., Avrupa'nın 6. büyük ekonomisiyiz. Türkiye'siz Avrupa'nın güvenliği düşünülemez.

Kayıp yılları telafi etmek zorundayız. Bir yandan ülkemizi iç ve dış tehditleri karşı koruyacak tedbirleri alırken, bir yandan refahı huzuru barışı kardeşliği sağlayacak ekonomik atılımları kesintisiz olarak yapmaya devam edeceğiz. 15 yıldır milletimize verdiğimiz sözleri hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz. Şimdi yeni bir döneme giriyoruz. Artık daha fazla üretim, istihdam, ihracat ve daha fazla refah. Bu sadece Türkiye için değil bölge için ihtiyaçtır.

Tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz, fuarın ülkemize ziyarete gelen üst düzey katılımcılara ve tüm katılımcı firmalara teşekkür ediyoruz.

"Ortak hedefimiz terör"

Ortak hedefimiz terördür. Uluslararası toplum artık çifte standardı terk etmelidir. Terörü İslamla ilişkilendirmek cehalettir. Terör örgütlerini hiçbir şarta bağlı olamadan uluslararası toplum aynı kararlılıkla birlikte karşısında olmalıdır. Türkiye terörle mücadelede 40 yıllık tecrübeye sahiptir. Bizim en önemli sözlerimizden bir tanesi terörün Türkiye gündeminden düşürülmesidir. Mücadelemize kararlılıkla sürdürüyoruz.

13. düzenlenen IDEF Savunma Sanayi Fuarı'nın tekrar hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Tüm misafirlerimize, katılımcı firmalara teşekkür ediyorum, fuarın başarılı geçmesini umuyorum sağolun.

#Savunma Sanayi Fuarı
#IDEF
#Binali Yıldırım
7 yıl önce