|

Sebiller yeniden canlanıyor

Ev Tekstili Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından aslına uygun olarak restore edilen Hatice Turhan Valide Sultan Sebil ve Çeşmesi'nden İstanbullular'a hergün ücretsiz kaynak suyu ikram ediliyor.

Yeni Şafak
00:00 - 20/07/2003 Pazar
Güncelleme: 15:31 - 20/06/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Ev Tekstili Sanayici ve İşadamları Derneği (EVSİAD); suyun bile parayla satıldığı günümüzde, güzel bir geleneği yeniden canlandırdı.

Eminönü Yeni Cami Külliyesi içinde yer alan Hatice Turhan Valide Sultan Sebil ve Çeşmesi'nin restorasyonunu gerçekleştiren EVSİAD; bu eseri yeniden hayata döndürmekle kalmayıp, sebil olarak da İstanbullular'ın hizmetine sundu.

Yeni Cami arkasındaki İş Bankası bitişiğinde bulunan ve aslına uygun olarak restore edilen tarihi yapıdan İstanbullular'a her gün ücretsiz kaynak suyu servisi yapılıyor.

Tarihi sebilin iç bölümünde ise insanların suyunu oturarak içebileceği, ahşap masa ve sandalyelerden oluşan dinlenme odası yer alıyor. Odanın giriş kısmında ise restorasyon öncesindeki ve sonrasındaki görünümlerini yansıtan fotoğraflar sergileniyor.

Sebil nedir?

Sebil; Fî sebîlillâh (Allah yolunda, Allah rızası için) yapılan bir hayır işi anlamında kullanılmış ve halk arasında zamanla kısalarak sebîl denilmiştir. Maddî bir karşılık beklenmeden her türlü hizmet için yapılan hayır ve işlerini kapsarken daha sonraları, sadece ücretsiz su dağıtılan binalar için kullanılmaya başlanmış.

Restorasyon 6 ay sürdü

Affan Egemen'in hazırladığı, "İstanbul'un Çeşme ve Sebilleri" adlı eserde kaydedildiğine göre Hatice Turhan Valide Sultan Sebili; 1663 yılında Osmanlı Padişahı IV. Mehmed'in annesi Hatice Turhan tarafından yaptırılmış. 1902 yılında çıkan bir yangın sonucu tamamen yandıktan sonra aslına uygun olarak restore edilerek yeniden işler duruma getirilen yapı, geçen süre zarfında bakımı yapılmadığı için tekrar harabeye döndü. Uzun zamanlar işportacıların işgalinde kalan eser İstanbul Valiliği ile yapılan bir protokol çerçevesinde EVSİAD tarafından restorasyonu üstlenildi. Toplumsal duyarlılık bilinciyle hareket eden EVSİAD, 1663'de Mimar Mustafa Ağa tarafından yapımı tamamlanan eserin Mimar Aydın Gün'ün gözetiminde süren 6 aylık bir restorasyonla tekrar eski güzelliğine kavuşmasını sağladı.

  • Yılmaz YILDIZ


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    21 yıl önce