|

Sermayemiz genç

İstanbul’un ardından iş dünyası dün de Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde bir araya geldi. Türkiye’deki yabancı yatırımcı grupların CEO’larının katıldığı zirvede, Türkiye’nin genç ve dinamik iş gücü potansiyeline dikkat çekildi. Hükümet ile özel sektörün gençlere atfettiği öneme dikkat çekildi. Zirvede öne çıkar bir diğer başlık ise Teknoloji yatırımlarının güçlü büyüme için önemi oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/03/2017 Cumartesi
Güncelleme: 02:53 - 25/03/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Sermayemiz genç
Sermayemiz genç

Bursa'da bu yıl 6'ncısı düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi başladı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bursa Valisi İzzettin Küçük ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin de katıldığı zirvenin ilk gününde bir dizi oturum yapıldı. Global ve yerel ekonomik konuların tartışıldığı zirvede aralarında ABD, Avustralya, İngiltere, Finlandiya, Estonya, Yunanistan, Hindistan, Afganistan, Suudi Arabistan ve Malezya'nın en önemli şirketlerinin yönetim kurulu başkanları ve üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu 92 iş insanı katılıyor.



TÜRKİYE GENÇLERE ÖNEM VERİYOR


Türkiye'deki yabancı yatırımcı grupların CEO'larının katıldığı zirvede, Türkiye'nin genç ve dinamik iş gücü potansiyeline dikkat çekildi. Doha Brookings Enstitüsü Direktörü Tarık Yousef, Türkiye'de hem özel sektörün hem de hükümetin gençlere çok olumlu baktığını ve önemli projelerin hayata geçirildiğini belirtti. İşverenlerin özellikle gençleri işe almak istediğine, ama gençlerin yeterli deneyime sahip olmadığına işaret eden Yousef, “Stajyerlik aslında okuldan iş hayatına geçişi kolay sağlayabilecek bir program” dedi. 20 yıldır Ortadoğu ve Arap dünyasındaki işsizlik problemiyle ilgilendiği anlatan Yousef, şunları söyledi: “Bu problemle ilk ilgilenmeye başladığım zaman işsizlik yüzde 25'lerdeydi. 25 yıl geçti, gençlerdeki işsizlik yüzde 30-35'lere çıktı. Bu aslında tek bir politikanın çözebileceği bir problem değil” diye konuştu.



GENÇ NÜFUS ÇOK ÖNEMLİ BİR AVANTAJ


General Electric Türkiye Üst Yöneticisi Canan Özsoy da genç nüfusun yüksek olmasının Türkiye açısından önemli bir avantaj olduğuna işaret etti. Gençlere üniversite eğitimleri süresince çalışmalarını tavsiye eden Özsoy, şöyle konuştu: “Hem okuyup hem çalışmak çok kolay bir şey değil. Ben 12 yaşında çalışmaya başladım. Her sene muhakkak bir tane yarı zamanlı işim vardı. Bunun faydasını hayatta çok gördüm.” Aynı oturumda konuşan Borusan Holding Üst Yöneticisi Agah Uğur ise gençlere kapıları sonuna kadar açtıklarını anlattı. Uğur, Son 1 yıl içinde 2016'nın başıyla bugün arasında 6 büyük işimizin ki en ufağı 600 milyon, en büyüğü 1,1 milyar dolardır, 5'inin genel müdürlüğünü yeni nesil devraldı. Bunların tamamı 40 yaş grubu” dedi.







Güçlü büyüme patikasına yakınız


Zirvede konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 16 Nisan referandumu sonrası Türkiye'nin yeni atılımlara geçeceğini söyledi. Şimşek, bunun için belirsizliklerin azalmasının gerektiğini, orta ve uzun vadede güçlü ekonomik büyümenin hızlanacağını vurguladı. Türkiye'nin orta ve uzun vadede güçlü ekonomik büyümeyi sağlayacak niteliklere sahip olduğuna da vurgu yapan Şimşek, "Belirsizlikler azalır azalmaz Türkiye yüksek büyüme patikasına girecek ve sıçrama yapacak.



Anayasa değişikliği referandumunun ardından reform gündemi tekrar ele alınacak, gündeme gelecek reformlar kıdem tazminatı, ar-ge inovasyon, Kalkınma Bankası'nın yeniden yapılandırılması, gelir vergisi reformu ve kamunun personel ve idari anlamda yeniden yapılandırılması olacak” dedi. Yurtdışında Türkiye'nin hukuk devleti normlarından uzaklaştığına dair bir anlayış oluştuğunu, ancak bunun doğru olmadığını belirten Şimşek, “Türkiye geri gitmeyecek, içine kapanmayacak. Referanduma taşıdığımız anayasa değişikliği Türkiye'nin önünü açacaktır. Türkiye'nin hikayesi orta ve uzun vadede güçlü olmaya devam edecek” diye konuştu.



Dijitalleşmede saflar netleşti


Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, “Özel sektör ve kamu da dahil olmak üzere, Sanayi 4.0 veya dijital dönüşümü yeterince hakkını vererek kullananların verimlilik oranlarında yüzde 5 ile 15 arasında çok hızlı bir yükseliş olduğunu dünya zaten tüm gerçekleriyle görüyor” dedi. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de iş dünyasının dijitalleşme gerçeğini kabullendiğine işaret eden Bilecek, şunları söyledi: “Özellikle 2017'yi konuşurken 'dijitalleşenler ve dijitalleşmeyenler' diye sanki iki yol ayrımı artık çok yakın önümüzde gözüküyor. Bu dijital değişimi yönetenler ve yönetemeyenler arasında da önemli ayrım başlamış sanki ve çok hızlanıyor gibi gözüküyor.”



Aşık Veysel'den şarkı ayarlayın


Zirvede öne çıkar bir diğer başlık ise Teknoloji yatırımlarının güçlü büyüme için önemi oldu. Samsung Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen, 325 bin çalışanlarından 70 binin Ar-Ge'de çalıştığını, cirolarının yüzde 7'sinin Ar-Ge'ye ait olduğunu söyledi. Yeğen, “Bu Çarşamba S8 çıkaracağız. Dokunmatik özellikleri ortadan kaldırdığımız, bilmediğimiz özellikler hayata geçecek. Örneğin Aşık Veysel'in şarkıları, toplantıları ayarla gibi tuş ile teknolojinin yoğun kullanılacağı ürün olacak” dedi.



Telefonları kapatın deyince


Vodafone Türkiye CEO'su Colman Deegan ise mobil teknolojiler ve telekominikasyon sektörünün çok hızlı geliştiğini söyledi. On yıl öncesinde telefondan maillere ulaşmanın büyük bir olay olduğunu anlatan Deegan, “Ama şimdi sırf 'Telefonlarınızı 60 dakika kapatın' dedik diye herkes terlemeye başladı. Dolayısıyla tüm hizmetler arasında üretkenlik ve verimlilik ciddi bir şekilde artmış durumda ve bu kadar kısa vakit içinde bu sektör ekonomik bağlamda da ciddi şekilde gelişti” diye konuştu.
















#Uludağ Ekonomi Zirvesi
#İş dünyası
#Anayasa referandumu
#TÜSİAD
7 yıl önce