|

Sibirya’da Türk kumaşı

İtalya ve İspanya ile Orta Asya pazarında rekabet eden yerli firmalar, ortak stratejiyle tanıtım atağına geçti. Geçmiş yıllarda dükkanında müşteri bekleyen profilden Sibirya’ya kadar ürün satan Türk tekstil ihracatçısı oluştuğunu anlatan Dosso Dossi Holding Başkanı Hikmet Eraslan, bölgenin en ücra köşelerine kadar ulaştıklarını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/12/2017 Monday
Güncelleme: 23:54 - 17/12/2017 Sunday
Yeni Şafak
Dosso Dossi Holding Başkanı Hikmet Eraslan
Dosso Dossi Holding Başkanı Hikmet Eraslan

Türk tekstili İtalya gibi ülkelerle olan ezeli rekabetinde bir adım öne çıkmak için markalı ihracat yolunda hızla ilerliyor. 1990’lı yıllarda elinde valiziyle Laleliye gelen Rus tüccar modelinden bugüne çok şey değişti. Rusya ve Ortadoğu'ya mağazalaşma ve fuarcılık yoluyla atılım yapan tekstil şirketleri, fiyatı ve satışları kıran rekabet yerine ortak hareket etmeyi de öğrendi.

SADECE MOSKOVA YOK

Tasarım ve katma değeri yüksek ürünlerin ülke ihracatına yapacağı önemli katkıdan hareketle yüzlerce yerli firma tek çatı altında küresel pazarda atağa kalkacak. Türk üretici, yabancı müşteriyi dükkan önünde bekleyen bir profilden bizzat onun ayağına giden bir stratejiyi benimsiyor. Moskova, Bakü gibi ana duraklar yanında artık Orta Asya’nın ufak bölgelerine kadar ulaşıyor. Ülkemizdeki yüzlerce irili ufaklı firmayı, dış pazarlarla buluşturan Dossi Dosso Moda Şov’u da benzer bir amaca hizmet ediyor. 13 yıldır Antalya’da düzenlenen etkinlik kapsamında gazetecilerle bir araya gelen Dosso Dossi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eraslan, Sibirya’dan bile müşterilerinin geldiğini belirterek en ücra köşelerine kadar yerli üreticinin ulaştığı bilgisini verdi.

SURİYELİ FİRMALAR MÜŞTERİSİNİ DE GETİRİYOR

Orta Asya’nın büyük metropollerindeki AVM’lere gidebilen tüketiciler yanında, küçük mecralardaki müşterilerin Türk tekstiline yoğun ilgisi olduğunu anlatan Erslan, “Evet büyük fuarlarda dev perakende alıcıları faaliyet gösteriyor. Ancak, Sibirya’da, Özbekistan’ın uzak bir köyündeki butik işletmenin de Türk tekstiline hasret olduğunu unutmayalım ve burada büyük bir pazar potansiyelimiz var” dedi.

İç savaş öncesinde Suriyeli firmaların çocuk giyiminde Ortadoğu’da ucuz üretim sayesinde öne çıktıklarını paylaşan Eraslan, “Savaş sonrası Türkiye’nin yardımları sayesinde Suriyeli tekstil üreticileri ülkemize gelip yatırım yaptı. İstihdama katkı sağlarken bölgedeki müşterisini de getirdi. Bu Suriyeli şirketlerin komşu ülkelerdeki önemli tedarikçileri şimdi Türkiye’den mal alıyor. Mesela, bu yılki etkinlikte Libya’dan bile gelen önemli sayıda müşterimiz ve Ortadoğulu yatırımcılar var” bilgisini paylaştı.

MODERN
ÇERÇİLER

Dossi Dosso moda etkinliği hakkında da bilgi veren ikmet Eraslan, “Şu an yüz milyon dolara yakın ciromuz var toplamda. İki sene içinde yurt dışı açılımımız ve yeni ürün kategorilerimizle birlikte müşteri sayımızı 7 bin 500-8 binlere, yıllık ciromuzu da yüzde 40 artışla 140 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Yurt dışına açılım projelerini de paylaşan Eraslan, eskiden Anadolu’da köy köy gezip ürün satan çerçileri anımsatarak, Dosso Dossi olarak modern çerçicilik olayına gireceklerini aktardı. Eraslan, kendilerinin müşteriye gideceğine işaret edip şu bilgileri verdi: “1-3 Mart tarihleri arasında Dosso Dossi Fashion Show’un benzerini Bakü’de düzenleyeceğiz. Türkiye’ye gelmeyen müşteri kitlemize ulaşmamız lazım. Yurt dışındaki organizasyonlara önem veriyoruz.”

#Hikmet Eraslan
#Sibirya
#İtalya
#İspanya
#Orta Asya
6 years ago