|

Sırada rüzgar var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, çağrı merkezinin açılışından önce Konya-Karapınar'a yapılacak Güneş Enerjisi Santrali (GES) Projesine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/10/2016 Cuma
Güncelleme: 21:13 - 20/10/2016 Perşembe
Yeni Şafak

1 milyar dolarla inşa edilecek güneş enerjisi santralinin fabrika ayağıyla birlikte 1,3 milyar dolarlık bir yatırıma dönüşeceğini belirten Albayrak, “Burada üretilecek elektrik 1,7 milyar kilovatsaat olacak ve 600 binden fazla evin enerji ihtiyacını karşılayabilecek bir yatırım” diye konuştu.



İHALESİ ARALIKTA YAPILACAK


Türkiye'nin enerji çeşitliliğini artırmak için çeşitli alanlarda projeleri ve çalışmaları hayata geçirmeye başlandığını ifade eden Albayrak, “Karapınar noktasında 2010'da başlayan bu süreci, bu yıl hayata geçirmek için çok önemli yasal düzenleme ve yatırımcının talebi olabilecek yönetmeliklerle tamamlandık. Aralıkta ihalemizi yapacağız. Bin megavatlık kapasiteyle dünyadaki fotovoltaik noktasında en büyük güneş tarla alanlarından biri olan Karapınar YEKA'mızı anons ediyoruz. Türkiye iktidarımız döneminde birçok ilklere imza attı. Bu da ilklerden biri” dedi.



RES modeli farklı olacak


Albayrak, söz konusu güneş projesine Amerika'dan Çin'e kadar farklı coğrafyalardan yatırımcı ilgisi olduğunu ve yabancı-yerli ortaklığı gibi opsiyonların da değerlendirildiğini aktardı. Yenilenebilir enerjinin sadece güneşten ibaret olmadığını vurgulayan Albayrak, güneş enerjisi santrali ihalesinin bir benzerini 2017'nin ilk çeyreğinde rüzgar alanında yapacaklarını açıkladı.


Berat Albayrak, “Yerli rüzgarla alakalı çalışma devam ediyor. Rüzgar güneşten biraz farklı. Rüzgarda enerji ve iletim hattı ihtiyacına bağlı birçok kriter var. Genel çatı üretim sahaları ve bölgeyi az çok netleştirdik. Birden fazla alan söz konusu olabilir. Teknik detaylar yıl sonuna kadar netleşir" dedi.



15 yıllık alım garantisi


Hedef yerli üretim ve teknolojide yerelleşmek olduğunu vurgulayan Albayrak, şu detayları verdi: “15 yıllık alım garanti süresi boyunca, üretim sürenin içinde olacağı ve yatırımcının ne kadar erken üretime geçerse o kadar alım garantisi alacağı için hızlı üretime teşvik verilecek. Bu şekilde, 2019 yılını bulmadan 2018 sonlarına doğru yerli üretime geçecek bir süreçten bahsediyoruz. İlk partide asgari yüzde 65, ikincide ise yüzde 75 yerli üretim şartı öngörüyoruz.” Albayrak, fabrika kurulumunda 700, işletmesinde 350 ve Ar-Ge'de de 100 mühendis olmak üzere, en az bin teknik kişiye istihdam sağlanacağı bilgisini de paylaştı.



#Berat Albayrak
#Güneş Enerjisi Santrali
8 yıl önce