|

Şirketler hisselerini korumaya alıyor

Piyasa değeri düşen şirketlerin imdadına SPK yetişti. Limitsiz geri alımı değerlendirmek için şirketler sıraya girdi. Puslu havayı seven para avcılarının oyununu bozan bu adım şirketlerde ana hissedarların etkisini arttırdı.

Yeni Şafak
04:00 - 23/07/2016 Cumartesi
Güncelleme: 03:19 - 23/07/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

SPK'nın, halka açık şirketlerin, özel durum açıklaması yapmak kaydıyla herhangi bir limit söz konusu olmaksızın borsada kendi paylarının geri alımını gerçekleştirebileceğini açıklaması şirketleri harekete geçirdi. Kamuyu Aydınlatma Platformu'na bir bir açıklama yapan şirketler, hisse geri alımı yapacaklarını duyururken, bir diğer yandan da iş dünyası olarak ülkenin içinden geçtiği bu zor günlerde ekonominin tıkır tıkır işlemesi ve finansal piyasalara yönelik oynanan kötü senaryoyu bozmak için 'biz de varız' dedi.



27 Haziran'da 'gel gel' stratejisine başladılar


Şirketlerin hisselerini geri almak için harekete geçmesi piyasaları çökertip değerli şirketlerin hisselerini yok pahasına portföyüne katmak isteyen iyi niyet kurallarından uzak yabancı yatırımcılara da güzel bir ders olacak. Darbe öncesi İstanbul Borsa'sında para kazanan ve kazandığı parayı dövize çeviren uyanık bıyıklı ve bıyıksız para avcıları borsada 27 Haziran 2016'dan, 15 Temmuz 2016'ya kadar sürekli alım yapıyormuş gibi hareket edip endeksi 75 bin 161'den 82 bin 825 puana kadar çıkardı. Ancak endeksteki bu hızlı yukarı harekette yabancı portföyü artmadı. Tam tersi gel gel yaparak yerli yatırımcıyı piyasaya çektiler ve ellerindeki hisseleri pahalı fiyattan çıkartarak hanelerine kar yazdılar. Aynı dönemde kendileri de elden çıkardıkları hisselerin parasını dövize yönlendirdi. Ama bunu da yine büyük bir ustalıkla yaptılar. Çünkü eğer amaçları ortaya çıksaydı TL'leri yüksek fiyattan dövize çevirmek zorunda kalacaklardı. Nitekim 15 Temmuz'a kadar 15 günde piyasalardan yaklaşık 3 milyar liralık döviz satın alındı. Oysa dolar, 27 Haziran'da 2,93 seviyelerindeydi, kur 30 Haziran'da 2,88'e kadar geriledi. 15 Temmuz piyasa kapanışına kadar geçen sürede ise 2,93-2,88 bandında dalgalandı.



Vatandaş oyuna gelmedi


Puslu havayı seven para avcıları dövizi yüksek kurdan gel gel yaparak yine vatandaşa satmayı, TL'ye dönen parayı da ucuzlayan hisseleri satın alarak değerlendirmeyi planlıyordu. Küçük bireysel yatırımcının vatan sevgisi ile bu oyuna gelmediği gözleniyor. Vatandaşın tam tersi döviz almadığı yaklaşık 10 milyar dolarlık satış yaptığı söyleniyor.



Usulsüz açığa satışa cezai işlem


Sermaye Piyasası Kurulu, internet sitesinden yaptığı duyuruda, “Yürürlükte bir geri alım programı olan veya olmayan halka açık şirketler, özel durum açıklaması yapmak kaydıyla herhangi bir limit söz konusu olmaksızın borsada kendi paylarının geri alımını gerçekleştirebilecek. Ayrıca, yatırımcılar ve yatırım kuruluşlarından açığa satış işlemlerinde mevzuatta öngörülen teminatlandırma ve işlem kurallarına uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacak" denildi.



Hisselerini geri alacak şirketler


* Turkcell İletişim Hizmetleri


* Aksu Enerji Ve Ticaret


* Rta Laboratuvarları Biyolojik Ürünler İlaç Ve Makina Sanayi Ticaret (Alacak karara bağlandı)


* Arsan Tekstil Ticaret Ve Sanayi


* A.V.O.D. Kurutulmuş Gıda Ve Tarım Ürünleri


* Ostim Endüstriyel Yatırımlar Ve İşletme


* Transtürk Holding


* Mepet Metro Petrol Ve Tesisleri Sanayi Ticaret


* Vanet Gıda Sanayi İç Ve Dış Ticaret


* Avrasya Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı


* Avrasya Petrol Ve Turistik Tesisler Yatırımlar


* Atlas Menkul Kıymetler Yatırım Ortaklığı


* Metro Ticari Ve Mali Yatırımlar Holding


* Denge Yatırım Holding


* Güler Yatırım Holding


* Net Holding


* Borusan Yatırım ve Pazarlama


* BİM Birleşik Mağazalar


* Bakanlar Medya


* Al Baraka


* Lokman Hekim


* Acıselsan Acıpayam Selüloz Sanayi Ve Ticaret


* Gersan Elektrik Ticaret Ve San.





#SPK
#Sermaye Piyasası Kurulu
8 yıl önce