|

Suriyeli çocuklar yarını 'kod'layacak

3.5 milyondan fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye, barınma ve beslenme ihtiyaçları dışında savaş mağdurlarının geleceğine yönelik projeleri de hayata geçiriyor. ‘Yarını kodlayanlar’ projesi kapsamında, Şubat-Mayıs aylarında Şanlıurfa’da 250 Suriyeli çocuğa kodlama eğitimleri verilecek.

Yeni Şafak
04:00 - 20/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 06:13 - 20/02/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
‘Yarını kodlayanlar’ projesi kapsamında, Şubat-Mayıs aylarında Şanlıurfa’da 250 Suriyeli çocuğa kodlama eğitimleri verilecek.
‘Yarını kodlayanlar’ projesi kapsamında, Şubat-Mayıs aylarında Şanlıurfa’da 250 Suriyeli çocuğa kodlama eğitimleri verilecek.

Dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye, 3.5 milyondan fazla Suriyelinin de geleceğini yeniden tesis etmesi için önemli projeler geliştiriyor. Mülteci ihtiyaçlarının sadece barınma ve beslenmeden ibaret olmadığını bilen sivil toplum ve özel sektör kuruluşları da bu çabaya destek oluyor. Son olarak Şanlıurfa'da yaşayan Suriyeli çocukların geleceğine yön verecek kodlama eğitimi verilmeye başlandı. Bu sayede son yılların gözde eğitim konularından biri olan bilgisayar programcılığı ve yazılım konusunda 4 ayda 250 Suriyeli çocuğa ulaşılması hedefleniyor.



DİJİTAL GELECEĞİN KAPILARI ÇOCUKLARA AÇILACAK


'Yarını Kodlayanlar' projesiyle Suriyeli çocuklara dijital geleceğin kapıları açılırken, sosyal hayata da entegre olması sağlanacak. GAP İdaresi'ne ait Çok Amaçlı Toplum Merkezleri'nde (ÇATOM) gerçekleştirilecek eğitimlerle 7-14 yaş arası Suriyeli çocuklar 10 gönüllü eğitmenin yönetiminde programlamaya giriş, uygulama yapma, hikâye oluşturma ve oyun yapma gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitim alacak.







HABİTAT DERNEĞİ VE GAP İDARESİ GÖZETİMİNDE


Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat işbirliğiyle hayata geçirilen proje kapsamında İstanbul, Samsun, İzmir, Kayseri ve Mardin'deki çocuklara yönelik projenin yeni aşaması hakkında bilgi vermek için Şanlıurfa'da bir tanıtım etkinliği düzenlendi. Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır projenin sivil toplum, kamu ve özel sektör işbirliğine çok önemli bir örnek olduğunu söyledi. Suriyeli çocukların geleceğini aydınlatacak bir eğitim süreci başlattıklarını anlatan Hazır, şöyle konuştu: “Eğitimlerimizde MIT'nin Scratch programını kullanıyoruz. Çocuklar, bu programın mantığında yer alan 'sürükle-bırak' işlemiyle, yapbozun parçaları gibi, kendi bilgisayar kodlarını yazıyor, karakterleri hareket ettiriyor ve onlara komut veriyor. Projemizin ilk etabında 5 ilde yerel işbirlikleriyle kodlama eğitimleri ve hackathon'lar düzenledik. Kodlamanın evrensel bir dil olduğu gerçeğinden hareketle şimdi de Suriyeli çocuklara ulaşmak istiyoruz."



  • Şanlıurfa için fırsat
  • İlk kodlama eğitiminde konuşan Vodafone Türkiye CEO'su Colman Deegan, “Suriyeli mültecilerin topluma uyum sürecini kolaylaştıracak ve onları geleceğe hazırlayacak sosyal projelere de ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz" açıklamasında bulundu. “Yarını Kodlayanlar" ile Türkiyeli çocuklara olduğu gibi Suriyeli çocukların hayatında bir umut ışığı olmak istediklerini dile getiren Deegan, "Onların geleceğini aydınlatacak bir adım atmak istiyoruz. Şanlıurfa'da vereceğimiz eğitimlerle, kodlamanın Türkiyeli ve Suriyeli çocukların ortak dili olmasını hedefliyoruz" dedi.
  • 'Scratch' kullanılacak
  • “Yarını Kodlayanlar" projesi kapsamında Suriyeli çocuklara yönelik düzenlenecek kodlama eğitimlerinde, dünyanın en iyi teknik üniversitesi olarak tanınan MIT'nin çocuklara yönelik geliştirdiği “Scratch" programının Arapça versiyonu kullanılacak. Proje için özel eğitim alan ve ağırlıklı olarak Arapça konuşan 10 gönüllü eğiticinin yönetiminde gerçekleştirilecek. Eğitimlerde Arapça tercüme de yapılacak. Eğitimlerin ardından bir günlük hackathon'lar düzenlenerek çocuklara takımlar halinde aynı ortamda belli bir sürede inovatif fikirlerini kodlara dökme imkânı sunulacak.
#Suriye
#Kodlama
#Mülteci
#Şanlıurfa
7 yıl önce