|

Tam isabet

ASELSAN, geliştirdiği yerli lazer teknolojisi ile geleceğin savunma sistemine büyük bir adım attı. Testlerdeki başarılı performansıyla dikkati çeken bu teknoloji, insansız hava araçlarını lazerle etkisiz hale getirebiliyor. Sistem, enerji sektörü ve sınır karakollarında kullanılabilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/05/2017 Pazar
Güncelleme: 08:12 - 7/05/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Tam isabet
​Tam isabet

ASELSAN, sahip olduğu yerli lazer teknolojisi ile geleceğin savunma sistemini oluşturmak için önemli bir adım attı. Testlerdeki başarılı performansıyla dikkati çeken Lazer Savunma Sistemi sayesinde, hedefler yüksek hassasiyetle ve kısa sürede etkisiz hale getirilecek.

Şirket, ortaya çıkan yeni tehdit ve ihtiyaçları dikkate alarak silah sistemleri konusundaki ürünlerini çeşitlendirmeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor. ASELSAN, geleceğin savunma sistemini oluşturma konusunda büyük bir adım atarak Lazer Savunma Sistemi geliştirdi. Türkiye'nin savunma sanayine önemli katkı sağlayacak olan bu yeni teknoloji, 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2017) sergilenecek. Sistem, kritik tesislere yönlendirilmiş mini ve mikro insansız hava aracı tehditlerine, el yapımı patlayıcılara ve yol kenarındaki şüpheli unsurlara karşı tasarlandı. Lazer Savunma Sistemi’nin, enerji santralleri, hava alanları, sınır karakolları ve konvoy geçiş güzergahlarının güvenliğini sağlamakta kullanılabileceği değerlendiriliyor.

SON TEKNOLOJİ İLE DONATILDI

Sistem, yüksek lazer çıkış gücüne sahip fiber lazer kaynağı, odaklayıcı atış kontrolcüsü, kızılötesi/gündüz kamera, lazer mesafe ölçüm cihazı, yönlendirme birimi, ilgili güç/kontrol elektronikleri, yazılımlar ve güç üretme/depolama alt bileşenlerinden oluşuyor.Sistemde bulunan fiber lazer kaynağı, Odağı Değişken Atış Kontrolcüsü (ODAK), kızılötesi/gündüz kamera (DÖRTGÖZ), lazer mesafe ölçüm cihazı (MRLR), yönlendirme birimi ve ilgili tüm üretimleri ASELSAN imzası taşıyor. ASELFİBER ürün grubu 1 mikrometre dalga boyu bandında, yüksek verimli bir lazer kaynağı olarak görev yapıyor. ODAK ise 50 metreden başlayarak 1 kilometrenin üzerindeki bir mimaride tasarlandı. Sistem, ülkemizin bu alandaki önemli başarılarından biri olarak gösteriliyor.



İlk milli mikro gözlem uydusu görücüye çıkıyor

Savunma sanayii firmalarından STM, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla merak uyandıran ve içerikleri henüz açıklanmayan Alpagu, Kargu, Togan gibi ürünlerden sonra Lagari’yi duyurdu. Türkiye’nin ilk milli mikro gözlem uydusu olan Lagari uydusu, sahada taktik görüntü ihtiyacının yakın gerçek zamanlı karşılanması, genel haritalama, orman ve bitki örtüsünün takibi, doğal afet takibi gibi keşif gözetlemesi yapacak. Renkli ve nokta/şerit görüntü alma kabiliyetlerine sahip, yeni nesil elektro-optik kamera taşıyan LAGARİ, ilk milli yatırım olma özelliğini taşıyor. Konuyla ilgili görüşlerini aktaran STM Genel Müdürü Davut Yılmaz, “Uzay endüstrisinin geleceği küçük, ucuz, fırlatması kolay ve özel görevleri yerine getirebilen küçük uydularda olacak. Uzay konusunda dünyada lider olan ülkelere baktığımız zaman bu trendi yakinen görmek mümkün. Uzun zamandır küçük uydular üzerinde çalışıyoruz. Takım uydu şeklinde çalışmalarını amaçladığımız bu yeni konsept ile uydulardan hızlı ve yüksek çözünürlükte görüntü almak mümkün olacak” dedi.

Kameralar yakalıyor

Lazer Savunma Sistemi’nde, fiber lazer kaynağı tarafından üretilen yüksek güçlü lazeri yatay-dikey eksende hareket eden stabilize bir platform üzerinden hedef yönlendirilebiliyor. Stabilize platform, hedefin tespit ve takip fonksiyonlarını yerine getirmek üzere termal kamera ve gündüz görüş kamerası gibi elektro-optik birimleri de bünyesinde barındırıyor. Sistem, elektro-optik birimlerin kamera görüntüleri üzerinden tehditleri otomatik olarak takip altına alıyor.


#​ASELSAN
#Teknoloji
7 yıl önce