|

TANAP’ta aslan payı Türk müteahhitin

Azerbaycan gazını Avrupa’ya taşıyacak TANAP Projesi’nde aslan payı Türk müteahhitlerin oldu. TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, 4,5 milyar dolarlık işin %80'ini Türk müteahhitler aldığını belirtti.

Yeni Şafak ve
03:00 - 5/05/2016 Perşembe
Güncelleme: 21:15 - 4/05/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Azerbaycan'dan Avrupa'ya doğalgaz taşıyacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Genel Müdürü Saltuk Düzyol, kaybedeni olmayan projede en büyük payı yüzde 80'e yakın iş hacmiyle Türk müteahhidlik sektörünün aldığını söyledi. Böylece Türk müteahhitlerin TANAP'tan kazancı yaklaşık 3,6 milyar dolar oldu.



TOPLAMDA 4,5 MİLYAR $'LIK ANLAŞMA VAR


Saltuk Düzyol, proje kapsamında şu ana kadar 4,5 milyar dolar değerinde ihalenin tamamlandığına işaret ederek, “Boru hattının Türkiye-Gürcistan sınırından başlayarak BOTAŞ'a gaz teslimatının yapılacağı Eskişehir çıkış noktasına kadar uzanan 56 inç çapındaki ve bin 334 kilometre uzunluğundaki ilk kısmında 480 kilometrelik boru kaynağı tamamlandı. Proje en çok Türk müteahhitlere ve boru üreticisi firmalara yaradı. Şu ana kadar imzalanan 4,5 milyar dolarlık anlaşmalara bakıldığında, TANAP'ta aslan payını yüzde 80 iş hacmiyle Türk üretici ve müteahhitlerinin aldı” diye konuştu.







TANAP PROJESİNDE 2,5 MİLYAR $ TASARRUF


Petrol fiyatlarındaki düşüşün proje üzerindeki etkilerine de değinen Düzyol, “Biz yatırım kararı aldığımızda 11,7 milyar dolarlık tahmini yatırım bedeliyle yola çıkmıştık. Projede nihai yatırım kararının alındığı tarihteki yatırım bedeli şu ana kadar 2,5 milyar doların üzerinde tasarrufla 9,2 milyar dolara geriledi” değerlendirmesinde bulundu. Düzyol, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) TANAP'ta yüzde 30 hissesinin bulunduğunu hatırlatarak, projenin bundan sonra da orta ve uzun vadede Türkiye ekonomisine müsbet tesirleri olacağını kaydetti.







Kaybedeni olmayan proje


TANAP'ın 31 milyar metreküp nakliye kapasitesine sahip olacak şekilde dizayn edildiğini Genel Müdür Düzyol, “TANAP için imzalanan gaz taşıma anlaşmasının 15 yıllık süresi boyunca Türkiye'nin elde edeceği vergi gelirleri, işletme dönemi boyunca çok sayıda küçük ve orta ölçekli sınai ve ticari işletme için yaratacağı iş hacmi, doğrudan ve istihdam imkanları bunlardan sadece birkaçı. TANAP kaybedeni olmayan, herkesin kazandığı bir proje” diye konuştu.






#TANAP Projesi
#Azerbaycan gazı
#Saltuk Düzyol
8 yıl önce