|

Tapu harcındaki indirimin bütçeye etkisi KDV ile azalır

Maliye Bakanı Naci Ağbal, tapu harcında indirimin bütçeye 900 milyon TL maliyeti olacağını belirterek, "2016 yılında satışların yüzde 10 artacağını varsaydık. Satışların artacak olması bizim KDV tahsilatımızı artırır” dedi.

Yeni Şafak
08:40 - 17/03/2017 Cuma
Güncelleme: 08:43 - 17/03/2017 Cuma
Diğer
Maliye Bakanı Naci Ağbal, tapu harçlarında yapılan indirimin bütçeye maliyetinin 900 milyon lira olacağını açıkladı.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, tapu harçlarında yapılan indirimin bütçeye maliyetinin 900 milyon lira olacağını açıkladı.

Ağbal, “2016 yılındaki yapılan satışların yüzde 10 artacağını varsaydık. Satışların artacak olması bizim Katma Değer Vergisi (KDV) tahsilatımızı artırır. Muhtemelen konut üretiminde de hızlanma olacak. Onun getirdiği sistem artışından dolayı bir milyar Gelir Vergisi daha fazla tahsil ederiz. kazanacağımız ilave vergilerle toplamda vergi maliyetinin 900 milyondan daha az olacağını düşünüyoruz” dedi.



MALİYET 900 MİLYON TL AMA...


Akşam'ın haberine göre, 30 Eylül tarihine kadar yapılan düzenlemenin bütçeye maliyenin 900 milyon lira olacağını tahmin ettiklerini belirten Ağbal, “Satışların artacak olması bizim KDV tahsilatımızı artırır. Özellikle 30 Eylül tarihine kadar bir süre oluşturduğumuz için muhtemelen konut üretiminde de hızlanma olacak. Onun getirdiği sistem artışından dolayı bir milyar Gelir Vergisi daha fazla tahsil ederiz. Ama kabaca 900 milyon liralık bir maliyet söz konusu. Tapu harcından kaybetsek bile KDV'den, Gelir Vergisi'nden kazanacağımız ilave vergilerle toplamda vergi maliyetinin 900 milyondan daha az olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.



CİDDİ HAREKETLENME OLACAK


Ağbal, düzenlemenin piyasada ciddi bir hareketlenme oluşturacağını, konut satışlarının düzenleme yürürlüğe girdiği andan itibaren hızlı bir şekilde artacağını ve elde bekleyen konut stokunun piyasada alım-satıma konu edileceğini rahatlıkla söyleyebileceklerini belirtti. Ağbal, şunları kaydetti: “Çünkü tapu harcında yüzde 4'ü, 3 yapınca, aslında vergide yüzde 25 indirim yaptık. 100 bin liralık bir konut alan kişi 4 bin lira ödüyordu, şimdi 3 bin lira ödeyecek. Son derece piyasada olumlu karşılanacak ve konut ile inşaat sektörüne ciddi katma değer üretecek.”



SATIŞLAR BU YIL YÜZDE 10 ARTABİLİR


Geçen sene konut ve işyeri satışlarından elde edilen tapu harcı tutarının yaklaşık olarak 7 milyar lira olduğunu belirten Ağbal, “Biz bir satış tahmini yaptık. Kabaca 2016 yılındaki yapılan satışların yüzde 10 artacağını varsaydık” dedi.




#Tapu harçları
#Naci Ağbal
#KDV
7 yıl önce