|

Taşı toprağı dövize çeviriyoruz

Türkiye Seramik Federasyonu, hazırladığı ihracat katkı endeksini kamuoyu ile paylaştı. Federasyon Başkanı Erdem Çenesiz, dış ticaret fazlası veren sektörün 1 dolarlık ithalata karşılık, 18,2 dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. Çenesiz, " 3. çeyrekte en yüksek katkıyı sağlayan sektör olduk" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 00:36 - 16/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) hazırladığı “Türkiye İhracat Katkı Endeksi”nin ilkini dün İstanbul’da düzenlediği toplantıyla açıkladı.
​Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) hazırladığı “Türkiye İhracat Katkı Endeksi”nin ilkini dün İstanbul’da düzenlediği toplantıyla açıkladı.

Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) hazırladığı “Türkiye İhracat Katkı Endeksi”nin ilkini dün İstanbul’da düzenlediği toplantıyla açıkladı. Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel tarafından hazırlanan endekste başlangıç dönemi olarak 2012 yılının birinci çeyreği baz alınarak, 17 sanayi sektörü değerlendirildi.

SEKTÖRÜN İTHALATI DEVEDE KULAK KALDI

Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Erdem Çenesiz, seramik sektörüne yapılan yatırımın daha çok dış ticaret fazlası vermek anlamına geldiğini söyledi. Çenesiz, sektörün 18,2 dolarlık ihracat için gerçekleştirdiği ithalatın sadece 1 dolar olduğunu kaydetti. İthalatın diğer sektörlere göre çok düşük kaldığını söyleyen Çenesiz, "Burada seramik sektörünün ihracata katkısını net bir şekilde ortaya koymak istedik" dedi. Çenesiz, sektörün 9 ayda yüzde 6'lık büyüme gösterdiğini belirterek, son çeyrekte ihracatın katkısıyla yüzde 7-8 büyüme beklentisi içinde olduklarını söyledi. Türkiye'nin seramik sağlık gereçlerinde Avrupa'nın en büyük üreticisi ve ihracat lideri olduğunu dile getiren Çenesiz, kaplama seramikte de Avrupa üçüncüsü olduklarını aktardı.

CARİ AÇIĞI KAPATIYORUZ

Toplantıda konuşan Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay seramik sektörünün enerji hariç ithalata bağlılığı olmayan, kendi kaynaklarını kullanan ve dış ticaret fazlası veren önemli bir sektör olduğunu kaydetti. Okyay, dünya genelindeki rakipleriyle kıyasıya mücadele ettiklerini devletten bu anlamda desteklerin artmasını beklediklerini kaydetti.

#Finans
#Döviz
7 yıl önce