|

Tayland ile STA görüşmesi başladı

Türkiye bir ülkeyle daha serbest ticaret anlaşması için el sıkıştı. Gümrük duvarlarının yükseltildiği ve korumacığılın yeniden dillendirildiği bir dönemde Türkiye; Tayland ile daha fazla ve dengeli ticaret için STA müzakerelerine başladı. Hedef, 1,6 milyar dolarlık ikili ticareti daha da yukarı taşımak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/07/2017 Pazar
Güncelleme: 00:08 - 23/07/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Tayland ile STA görüşmesi başladı
​Tayland ile STA görüşmesi başladı

Türkiye ile Tayland arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerine başladı. Tayland Ticaret Bakanı Apiradi Tantraporn’ın Ankara’yı ziyaretiyle atılan bu önemli adımla iki ülke arasındaki 1,6 milyar dolarlık ticaretin dengeli bir şeklide yukarıya taşınması hedefleniyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Taylandlı bakan Tantraporn arasında yapılan ikili görüşmenin akabinde Türkiye ile Tayland arasında STA müzakerelerinin resmen başlatıldığını ilan edildi. Bahse konu STA müzakerelerinin ilk turu aynı gün Ankara’da gerçekleşti.

STRATEJİK ÖNEMDEKİ ÜLKELERLE STA İMZASI

Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye’nin, ikili ticari ilişkilerini daha dengeli hale getirmek ve ekonomik faaliyetlerini çeşitlendirmek amacıyla, stratejik önem atfettiği ülkelerle STA’lar imzaladığı belirtildi. Açıklamada; Avrupa Birliği ve Gümrük Birliğinin yanı sıra yakın coğrafyadaki ülkelerin çoğuyla gerçekleştirdiği STA ağını ASEAN ve Uzakdoğu ülkelerine genişletme hedefinde olan Türkiye’nin, Güney Kore ve Malezya ile imzaladığı STA’ların yürürlüğe girdiği ifade edildi Singapur ile imzalanan STA’nın da iç onay sürecinin son aşamasına geldiği ifade edildi. Japonya ile STA müzakerelerinin devam ettiği, Vietnam ve Endonezya ile de müzakerelerin başlatılması yönündeki görüşmelerin sürdüğü hatırlatıldı.

ÖNCELİK MAL TİCARETİNİ ARTTIRMAK OLACAK

Türkiye ile Tayland arasında STA akdetmeye yönelik olarak yürütülen sürece ilişkin bilgilerin aktarıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi: "Tayland ile Türkiye arasında STA müzakerelerinin başlatılması öncesinde anlaşmanın çerçevesini netleştirmek üzere 2015 yılı Mayıs ayında Bangkok’ta nihai bir toplantı gerçekleştirilmiş ve müzakerelerin yürütülmesinde dikkate alınacak usulleri belirleyen bir metinle STA’nın kapsam ve içeriğini belirleyen genel çerçeve metni üzerinde anlaşılmıştır. Söz konusu STA’nın öncelikle mal ticareti alanında yoğunlaşması, hizmetler ve yatırım gibi diğer konuların anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından müzakere edilebileceği konusunda mutabık kalınmıştır."

EN ÇOK GİYİM VE TEKSTİLCİLERE YARAYACAK

Türkiye’nin 2016 yılında Tayland’a ihracatı 164 milyon dolar, Tayland’dan ithalatı ise 1,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Halihazırda Tayland ile 1,6 milyar dolar civarında olan dış ticaret hacminin STA kapsamında yapılan karşılıklı yarar temelinde pazar açılımlarıyla çok daha ileri seviyelere taşınması hedefleniyor. Tayland’ın Türkiye’de 72 milyon dolar, Türkiye’nin ise Tayland’da 103 milyon dolarlık yatırımı bulunuyor. Anlaşmayla; Türkiye’nin Tayland’a ihracatında en fazla artış giyim eşyaları, tekstil ürünleri, makineler, motorlu taşıtlar ve taşıma ekipmanlarında yaşanması bekleniyor. Tayland’ın ise Türkiye’ye ihracatının ise özellikle işlenmiş pirinç, yiyecekler, lastik mamuller, motorlu taşıtlar ve makineler başlıklarında artacağının tahmin ediliyor.

#Türkiye
#Tayland
#STA
7 yıl önce