|

Tek merkezden 40 milyar dolar

Bursa, 2023 ihracat hedefi yolculuğuna 25 milyar dolarlık yatırımla katılıyor. Türkiye’nin kamu dışındaki en büyük yatırımı özelliği taşıyan Teknosab projesini hayata geçirecek şehir, Türkiye’nin ilk yüksek teknolojili endüstriyel üretim üssü olacak. 2017 sonunda hizmete alınacak Teknosab ile 2023’te 40 milyar dolar ihracat hedefleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/11/2016 Cuma
Güncelleme: 00:58 - 11/11/2016 Cuma
Yeni Şafak
Teknosab ile Bursa’nın 2023 yılında ihracatta ortalama kilogram değerinin 8 dolara, 
kişi başı gelirinin 35 bin dolara ve Ar-ge harcamalarının
GSMH’ye oranının da yüzde 3’e çıkarılması hedefleniyor.
Teknosab ile Bursa’nın 2023 yılında ihracatta ortalama kilogram değerinin 8 dolara, kişi başı gelirinin 35 bin dolara ve Ar-ge harcamalarının GSMH’ye oranının da yüzde 3’e çıkarılması hedefleniyor.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Türkiye'nin 2023 yılı ihracat hedefine ulaşma yolundaki en önemli atılımlardan birini hayata geçirmeye hazırlanıyor. 25 milyar dolar ile kamu dışı en büyük özel sektör yatırımı özelliği taşıyan Teknosab projesi önümüzdeki yıl hizmete alınacak. Yeni nesil organize sanayi bölgesi bakış açısıyla Türkiye'nin ilk yüksek teknolojili endüstriyel üretim üssü olan Teknosab ile 2023 yılında 40 milyar dolar ihracat hedefleniyor.



2017'DE FAALİYETTE


Üretim tesislerinden Ar-Ge ve Mükemmeliyet Merkezleri'ne, Organize Ticaret Merkezi'nden BTSO Teknoloji Üniversitesi'ne pek çok farklı yapıya ev sahipliği yapacak olan Teknosab, teknoloji, inovasyon, lojistik ve sürdürülebilir enerji avantajını bir araya getirecek. Türkiye'nin ileri teknolojili üretime geçişinin ve yeni sanayi devriminin sembolü olması beklenen dev yatırım, BTSO öncülünde Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Karacabey Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilecek.







ULUSLARARASI DEV ŞİRKETLER GELECEK


Projeyle ilgili son gelişmeleri BTSO Başkanı İbrahim Burkay İstanbul'da açıkladı. Bir grup gazeteciyle düzenlediği sohbet toplantısında Burkay, İstanbul'un ardından 14,5 milyar dolar ile ikinci büyük ihracat kenti olan Bursa'nın katma değer yaratmada ilk sırada yer aldığına dikkat çekti. Burkay, Türkiye'nin 2023 yılı hedefi olan ihracatta ortalama 4 dolarlık kilogram değerini şimdiden yakaladıklarını ve tekstilde 14 dolar düzeyine ulaştığını söyledi.



Teknosab ile hedeflerinin daha da yüksek olduğunu vurgulayan Burkay, “ABD'de San Francisco ve Almanya'daki Baden-Württemberg bölgesi gibi örnekleri model alarak katma değerli üretim gücü yüksek bir şehir olma hedefi taşıyoruz. Türkiye'yi 55 yıl önce ilk OSB kavramı ile tanıştıran Bursa olarak, bu anlayışla şimdi de Teknosab ile bir ilke imza atıyoruz” dedi.



İHRACATIN YARISI TEKNOSAB'DAN


Teknosab'ın Türkiye'nin 2023 hedefleri için koydukları yol haritası kapsamında hayata geçirdikleri bir proje olduğunu vurgulayan Burkay, “Bursa'nın 2023 yılında 75 milyar dolar ihracat hedefinin 40 milyar dolarını Teknosab ile karşılamayı hedefliyoruz. 10 milyon metrekare alan üzerine kurulacak bölgede, gelecek yıl sonu itibariyle orta ve yüksek teknoloji üreten şirketler, merkezini buraya taşıyacak. Hali hazırda Türkiye'ye gelmeyi planlayan çok önemli gruplar var” diye konuştu.





İlk astronotumuz Bursa'da yetişecek


Bursa'da kurulacak Türkiye'nin uzay temalı ilk merkezi Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) hakkında da bilgiler veren İbrahim Burkay, dev bütçeyle hayata geçen GUHEM ile farkındalık yaratarak Türkiye'nin ilk astronotunu Bursa'dan çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı. Burkay, “850 milyon dolar bütçeyle yerli uydu yapacağız ama onun için Rus kozmonot mı yollayacağız? Uydumuz için ancak kendi astronotumuzu gönderebiliriz. Bu konuda Bursa'nın oyun planı hazır. Oda olarak projeye 30 milyon lira üzerinde kaynak vereceğiz. Yer çekimsiz atmosferden astronot ortamına kadar Bursa'da her türlü altyapımız var” dedi.



Teknosab gibi 10 proje gerekiyor


Bursa'nın kilogram ihracat hedefinde 8 doları yakalamasının, Türkiye'nin 2023'te kilogramda 4 dolarlık hedefi yakalamasıyla eş değer olduğunu kaydeden BTSO Başkanı İbrahim Burkay, şöyle devam etti: "Bursa'nın halen 15-16 bin dolar olan kişi başı geliri 2023'te 35 bin dolar olursa, Türkiye de 25 bin dolara ulaşır. Yani hep dediğimiz gibi, Bursa büyürse Türkiye büyür. Bunun da yolu Teknosab'tan geçiyor. Türkiye'nin 500 milyar dolara ulaşması için Teknosab gibi en az 10 projesi olmalı."





#Teknosab
#2023 ihracat hedefi
#BTSO
7 yıl önce