|

THY’de laptop yasağı kalkıyor

ABD ile İngiltere’nin geçtiğimiz martta başlattığı kabinde tablet-bilgisayar yasağının ömrü kısa oldu. THY; İstanbul’dan ABD’ye olan uçuşlar sırasında aldığı tedbirlerle seyahat konforunu korurken, ABD 104 gün sonra bu yasaktan vazgeçti. İstanbul çıkışlı ABD’ye uçuşlarda uygulanan elektronik cihaz yasağı bugün kalkıyor. Yolcular artık kabine bilgisayar-tablet gibi cihazları alabilecek. THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, “Bir yasağı, bir engeli daha geride bırakıyoruz. Çok mutluyuz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/07/2017 Çarşamba
Güncelleme: 01:57 - 5/07/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
THY’de laptop yasağı kalkıyor
THY’de laptop yasağı kalkıyor

Türkiye üzerinden yapılan uçuşlardaki tablet yasağı bugünden itibaren kalkıyor. Bu sevindirici haberi; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan verdi. Arslan, yasağın kalkmasını sağlayan ilk havalimanının Atatürk, ilk havayolunun ise THY olduğunu açıkladı. ABD, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 8 ülkeden doğrudan uçuşlarda, cep telefonundan büyük elektronik cihazları yolcuların yanlarına almalarına ilişkin yasağı geçtiğimiz 23 Mart'ta başlatmıştı. İngiltere de aynı uygulamaya gitmişti.

KONFORU KORUDUK

Yasağın kalkması için muhataplarıyla sık sık görüştüklerini ifade eden Arslan, “Sonunda bu noktaya geldiler” dedi. İstanbul Atatürk Havalimanı’na tomografi tabanlı cihaz konulduğunu belirten Arslan, cihazın kontrollerine yönelik bugün ABD’li yetkililerce teyit gözleminin yapılacağını ifade etti. Bakan Arslan, “Bu teyit gözlemiyle yasak, Atatürk Havalimanı’ndan ve THY’den kalkmış olacak. Biz, yolcularımızın etkilenmemesi ve doğru bilgilendirilmesi adına hem vaktinde bilgilendirmeler yaptık hem boarding öncesi arındırılmış sahada laptoplarını istedikleri gibi kullanma şansı verdik hem de uçak içinde onlara tablet vererek gerekli kolaylığı sağladığımız için herhangi bir etkilenme olmadı” dedi.

“Yasak uzun sürseydi yolcular yeni güzergahlar belirlemeye, alternatif hatları kullanmaya yöneleceklerdi” diyen Arslan, yasağın çok uzamamasının bu nedenle avantaj olduğunu kaydetti.

Kararla ilgili konuşan Türk Hava Yolları Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı İlker Aycı ise “Bir yasağı, bir engeli daha hep birlikte geride bırakıyoruz. Yasak kalktı, çok mutluyuz” diye konuştu.

TOPYEKUN MÜCADELE

Hayatın tabi akışına engel kararların ve yasakların yaşayamayacağını vurgulayan Aycı, “Ülke olarak özellikle hükümetimiz başta olmak üzere, Ulaştırma Bakanımız, Dış İşleri Bakanımız, Sayın Başbakanımız ve başta sayın Cumhurbaşkanımız bu konuya ciddi olarak destek verdiler” dedi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin tomografi ve skanner cihazlarını alarak önemli bir adım attığını da belirten Aycı, şöyle devam etti: “İş ortaklarımızla birlikte yolcumuza bunu hissettirmemek üzere bir sistem kurduk. Kurduğumuz sistemde yolcularımızın laptoplarını en iyi şekilde muhafaza ettik. İndikleri zaman kendilerine en iyi şekilde teslim ettik. Uçağın içerisinde Business Class uçanlara laptop ikram ettik. Yine Ekonomi uçanlara ücretsiz Wi-Fi sunduk. Çeşitli hizmetlerle onlara bunu hissettirmemeye çalıştık."


İngiltere de kaldırmalı

ABD’nin koyduğu yasağı İngiltere’nin ilk etapta koyduğunu hatırlatan İlker Aycı, “Biz girişimlerimize devam ederiz. Çalışmalarımıza devam ederiz. Her engeli birlikte aşmak için mücadelemizi sürdürürüz. Yolcularımıza bunu hissettirmemek için gereken her tedbiri alırız. hangi uygulama varsa getiririz. Her şey yolcularımızın memnuniyeti için mutluluğu için. Her şey şirketimizin daha başarılı olabilmesi için. Umarım İngiltere’de de bunu en aklı selim şekilde değerlendirirler. Onlar da kararlarını en iyi şekilde verirler” dedi.


Yasaksız ilk sefer bugün

Yasağın koyulduğu günden bu yana ABD ve AB’ye THY’nin en kaliteli hizmeti sunduğunu anlattıklarını ifade eden İlker Aycı, şunları dile getirdi: “Bu hassasiyetlerimizi koruyacağız ve devam ettireceğiz. Ama yolcuya ekstra bir eziyet getirecek konuların çözülmesiyle yolumuza devam edeceğimiz için ben de çok mutluyum ve memnunum. Uygulamanın bu anlamda iyileşmeye uğrayacağını yarın göreceğiz. Yarın (bugün) TK03 New York uçağıyla başlatacağız. Ek bilgi gelirse akşam veya ertesi gün başlatın derlerse onu da yaparız."


ilk etaba 500 milyon $
Çeşitli basın yayın organlarında çıkan, Türk Hava Yollarının İstanbul’da yapılacak olan 3. Havalimanı için 1 milyar 500 milyon dolar yatırım yapacağı iddialarının sorulması üzerine ise İlker Aycı, ”Bunun gerçeklik payı yoktur. Biz etap etap yatırımlarımızı gerçekleştireceğiz. Büyüme devam ettiği sürece kapasite artışına ihtiyacı olduğu müddetçe 2. ve 3. etaplara geçeceğiz. Birinci etaptaki yatırımımız 500 milyon dolardır. Bu konuşulan rakamların 3’te biridir. Bu da THY için finansa edilebilir bir rakamdır. makul bir rakamdır" diye konuştu.

#THY
#Laptop yasağı
#ABD
#lker Aycı
7 yıl önce