|

Ticarette tarih yazalım

Türk ve Çin'li 300 iş adamının Pekin'de katıldığı iş forumunda konuşan DEİK Başkanı Ömer Cihat Vardan, iş dünyasına, “Gelin bu ekonomik potansiyelimizle, Yuan ve TL ile tarihi yeniden yazalım” çağrısında bulundu.

Yeni Şafak
04:00 - 31/07/2015 Cuma
Güncelleme: 21:07 - 30/07/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye ve Çin'in sahip oldukları potansiyelle birlikte yeniden tarih yazabileceklerini belirterek, “Yeni tarihi Yuan ile yazalım, TL ile yazalım” dedi. DEİK ve Çin Uluslararası Ticareti Teşvik Konseyi (CCPIT) ortaklığında düzenlenen Türkiye-Çin İş Forumu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping'in katılımıyla Pekin'de gerçekleştirildi. DEİK Başkanı Vardan, forumun açılışında yaptığı konuşmada, küresel ekonominin parlayan iki yıldız ülkesi Türkiye ve Çin'in seçkin iş adamlarını bir araya getirdiklerini söyledi.



YATIRIMLARI ARTTIRALIM


Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in 2012 yılında Başkan Yardımcısı iken yaptığı Türkiye ziyaretinde ifade ettiği “Türkler ve Çinliler tarihi ortak yazmış milletlerdir” sözünü hatırlatan Vardan, şöyle konuştu: “Biz de diyoruz ki 'Bu ekonomik potansiyelimizle, gelin tarihi tekrar birlikte yazalım'. Ama tarihi bu sefer sadece Asya steplerinde değil, Avrupa, Afrika, Balkanlar, Kafkasya, Orta Doğu'da yazalım. Sadece ticari ilişkilerimizi artırmakla kalmayalım, yatırım işlerimizi de artıralım. Sadece Türkiye ve Çin'de değil, bunu irtibatlı olduğumuz üçüncü ülkelerde de yapalım.”



300 İŞ ADAMI KATILDI


CCPIT Başkanı Wan Jifei ise “Son yıllarda devlet başkanlarımızın ve iki ülke hükümetlerinin ilgisi altında iş adamlarının çabasıyla aramızdaki ekonomik ve ticari iş birliği gelişiyor. Özellikle 'Bir Yol Bir Kuşak' projesi aramızdaki iş birliği için büyük bir fırsat sunacaktır” dedi. Wan Jifei, karşılıklı “kazan-kazan” ilkesiyle forumun iki ülke arasındaki iş birliğine büyük bir ivme kazandıracağını dile getirdi.



MÜSİAD'dan Çin'e temsilcilik


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, Çin Halk Cumhuriyeti Temsilciliği açıldı. Çin Halk Cumhuriyeti'nde 2014 yılından itibaren faaliyet gösteren MÜSİAD'ın Pekin'de bulunan resmi ofisinin açılışı, DEİK, Çin Uluslararası Ticareti Teşvik Konseyi (CCPIT) ortaklığında düzenlenen Türkiye-Çin İş Forumu öncesinde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci tarafından gerçekleştirildi. Açılışa, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ve çok sayıda bakan katıldı. MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, Çin Ofisinin Asya kıtasındaki önemli bir temsilcilik olacağını söyledi.



#çin
#Ömer Cihat Vardan
#Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu
9 yıl önce