|

Turizm batıdan doğuya kayıyor

World Tourism Forum İstanbul’da başladı. Forumun açılışında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, dünyanın zenginlik merkeziyle birlikte seyahat hareketliliğinin de batıdan doğuya kaydığını söyledi. Yıldırım, 150 milyon kapasiteli İstanbul Yeni Havalimanı’nı anlattı. Yıldırım, 150 milyon kapasiteli İstanbul Yeni Havalimanı’nın bir yıl sonra hizmete alınacağına dikkat çekti. Yıldırım, “3 saatlik uçuşla 52 ülkeye ulaşılabilen bir merkezde yer alıyoruz. Zor bir coğrafyanın ortasında olmasına rağmen Türkiye bir refah ve istikrar adasıdır” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 17/02/2017 Cuma
Güncelleme: 08:08 - 17/02/2017 Cuma
Yeni Şafak
Forum Başkanı Bulut Bağcı, katılımından dolayı Başbakan Binali Yıldırım'a dolayı tesbih hediye etti. İstanbul Kongre Merkezi'ndeki toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 20 bakan katıldı.
Forum Başkanı Bulut Bağcı, katılımından dolayı Başbakan Binali Yıldırım'a dolayı tesbih hediye etti. İstanbul Kongre Merkezi'ndeki toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 20 bakan katıldı.

Dünya turizm devleri İstanbul'da buluştu. World Tourism Forum'un üçüncüsü İstanbul Kongre Merkezi'nde dün başladı. 20 ülkenin bakan düzeyinde temsil edildiği zirve, 3 bin katılımcıyı ağırlıyor. Açılış töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, turizm sektörünün barış ve kardeşlik için çok önemli bir sektör olduğunu ifade etti. Yıldırım, “Bu yolda çaba gösteren herkesi aynı zamanda gönüllü bir barış elçisi olarak kabul ediyorum ve tebrik ediyorum" dedi.



TARİHİ GEÇİŞ YOLUNUZ ANADOLU


Hükümet olarak turizmi sadece ekonomik kalkınmaya katkı sağlayan bir sektör olarak görmediklerini belirten Yıldırım, dünyanın zenginlik merkeziyle birlikte seyahat hareketliliğinin de batıdan doğuya kaydığını söyledi. Yıldırım, “70'li yıllarda havacılığın merkezi Amerika'daydı. 80'li yıllarda Avrupa'nın batısına doğru geldi. 90'lı yıllarda Avrupa oldu. 2000'li yıllarda artık doğuya doğru devam ediyor. Şu anda havacılığın merkezi Türkiye'ye kayıyor. Bu, tarihin tekerrürüdür. Bir zamanlar İpek Yolu'yla, Baharat Yolu'yla doğudan batıya zenginlik için göç vardı. Şimdi artık zenginlik doğuya tekrar döndü. Dolayısıyla da hicret batıdan doğuya doğru olmaya başladı. İster doğuya gidin ister batıya gidin Anadolu'dan geçeceksiniz, başka yolu yok" diye konuştu.



HERKES KADAR GÜVENLİ ÜLKEYİZ


Başbakan Yıldırım, “Bugün turizm sektöründe bir adım öne çıkmak için üzülerek söylüyorum, başkaları hakkında dedikodu üreterek, oraları güvensiz ilan ederek iş yapmaya çalışanlar var. Bunlar doğru şeyler değil. Dünyanın hiçbir yerinde güvenli bir ülke yoktur. Eğer güvenlikten bahsediyorsak terör her yerde, adres tanımıyor. Avrupa'nın göbeğinde terör oluyor. Türkiye'de de oluyor, Ortadoğu'da da oluyor, kuzeyde de oluyor, her yerde oluyor" uyarısında bulundu. Terörün olmadığı yer yok değerlendirmesinde bulunan Yıldırım, şu çağrıda bulundu:



AFRİKA AÇILIMINI HATIRLAYIN


“Terörden korkmak, terörle korkutmak ancak ve ancak terörün işine yarar, teröristlerin işine yarar. Onun için ben gururla ve güvenle söylüyorum, ABD ne kadar güvenliyse Türkiye'de o kadar güvenli. Avrupa, Paris ne kadar güvenliyse İstanbul da o kadar güvenli. Saraybosna ne kadar güvenliyse Ankara da o kadar güvenli. Onun için bu terörü, turizmi baltalamak için lütfen kullanmayalım."



150 milyon kapasiteli İstanbul Yeni Havalimanı'nın tam bir yıl sonra hizmete alınacağına işaret eden Yıldırım, “Bakın 2002 yılında Afrika'ya sadece 6 noktaya uçarken, bugün 44 noktaya uçuyoruz. Afrika'da sadece 11 ülkede büyükelçiliğimiz varken, bugün 40'ın üzerindeki Afrika ülkesindeyiz. Dünyanın merkezinin olduğu toprakların birleştiği yer" değerlendirmesinde bulundu. Forumun açılış törenine ayrıca Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Turizm Bakanı Nabi Avcı ile yurt dışından gelen konuk bakanlar katıldı.



30 trilyon dolarlık hareketlilik


Yıldırım, Türkiye'den 3 saatlik uçuşla 52 ülkeye ulaşılabileceğine işaret ederek, şöyle devam etti: “Merkezi İstanbul olan ve 3 saatlik uçuş içerisinde, 1,5 milyar insan yaşıyor ve bir yılda 30 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklükten bahsediyoruz. Uzağa gitmeyin, 3 saatte... Ama Avustralya'da olsanız bir şehirden bir şehre, 3 saatte gidemezsiniz. Herkes dünyanın merkezinde olduğunu iddia edebilir ama önemli olan, doğrudur merkezde olmak, çünkü dünya bir küredir, parmağınızı nereye koyarsanız orası merkezdir. Şeysel Adaları yahut Komoros Adaları, ora da merkez ama medeniyet nerede, nüfus nerede, zenginlik nerede? Bu önemlidir. Medeniyetlerin doğduğu, dinlerin doğduğu, her türlü karışıklığın da olduğu, güzelliğin de olduğu merkezler, bu topraklardır. Türkiye bir refah ve istikrar adasıdır."







TL-Ruble ticareti rahatlatacak


Kültür Turizm Bakanı Nabi Avcı turizmi, 'turizm artık sadece bir gezme eğlenme sektörü olmadığını kültürel olarak da boy bir berekettir' diye tanımlayarak, “Cumhurbaşkanımızın 'Komşunu da al gel' ve diğer kampanyaların hayırlı olmasını diliyorum. Bu kongre inşallah global anlamda dünya ve Türkiye turizm alanlarında gelişmelerin ve sektörün gelişmesine vesile olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı. Şu anda iki ülkenin merkez bankası reeskont kredisi konusunu görüştüğü bilgisini paylaşan Denizbank CEO'su Hakan Ateş, “Eğer bu konuyu çözüme kavuşturabilirse iki ülke arasında TL-Ruble ticareti çok rahatlayacak ve ticari hacim yükselecek" diye konuştu.



Gün gelecek biz vize koyan ülke olacağız


Geçen yıl yaptıkları toplantının ciddi ses getirdiğini kaydeden World Tourism Forum Yönetim Kurulu başkanı Bulut Bağcı da, Qatar ve Çin'de bu toplantıların devamını gerçekleştireceklerini söyledi. Türkiye Acentalar Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ise, Yunan Adaları için koyulan vize uygulamasını eleştirerek, “Türkiye vize koyulacak bir ülke değil. Gün gelecek bize vize koyan ülkelere biz vize koyacağız" açıklamasında bulundu.



Küresel büyüme turizmde


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise, “Turizm için kaynaklar mevcut, alt yapıyı geliştirmemiz turizmin gelişmesi için çok önemli çünkü global büyüme ve ekonomide buna bağlı. Türkiye'de bu sene turist sayısı yaşanılan talihsiz olaylar nedeniyle azaldı ama bunların gelip geçici düşüşler olduğunu düşünüyorum" dedi.

















#World Tourism Forum İstanbul
#Başbakan
#Binali Yıldırım
#Nabi Avcı
7 yıl önce