|

Türk Akıncıya Avrupalı kale: Macaristan

Macaristan, dış ticaretteki akıncı Türk iş adamlarına Avrupa’nın en avantajlı teşvikleriyle yatırım kapılarını açtı. Macaristan’ın dış ticaret danışmanlarından Türk şirket ALX HUNGARY, bu kapsamda Türk girişimcilere Macaristan’ı tanıtarak ikili ticareti 5 milyar $'a çıkarmayı hedefliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/07/2017 Salı
Güncelleme: 08:57 - 18/07/2017 Salı
Yeni Şafak
Hun ve Türk kökenli milletlerin soy kurultayı geleneksel olarak Budapeşte'de yapılıyor.
Hun ve Türk kökenli milletlerin soy kurultayı geleneksel olarak Budapeşte'de yapılıyor.

Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, 28 yıl önce ayak bastıkları Macaristan’da şimdi yeni akıncı Türk iş adamlarının önünü açmak için kolları sıvadı. Bu kapsamda Macaristan’ın dış ekonomik ilişkilerine katkı amacıyla kurulan Polat Holding iştiraki ALX HUNGARY, ticaret, yatırım ve kültürel özellikleriyle Macaristan’ı Türk iş dünyasına tanıtıyor. Adnan Polat, Macaristan Ticaret Geliştirme Ajansı’nın Türkiye, Yunanistan ve İran temsilciğini yürüten ALX HUNGARY’in hizmetlerini yerinde göstermek amacıyla başkent Budapeşte’de Türk gazetecileri ağırladı.

‘MADE IN EUROPE’ İMKANI

Aynı zamanda DEİK Türkiye-Macaristan İş Konseyi Türk tarafı Başkanı olan Adnan Polat, “Made in Europe” markası alarak ihracatlarını tüm dünyada artırmak isteyen Türk firmalara hitap eden Macaristan'ın yatırım giderlerini asgariye düşürme imkanı sunmasıyla da Avrupa’daki en avantajlı ülkelerden olduğuna dikkati çekti.

Beş yıl içinde Türk şirketlerinin Macaristan’daki yabancı şirketler liginde ilk 10’a girecek bir atılım sürecinde olduğunu ifade eden Polat, “Burası bizim için gerçek anlamda bir kale. Son kale diyebilirsiniz. Macaristan Avrupa’daki son kalemiz. Şu ana kadar da Avrupa konusunda her konuda bizi destekleyen bir konumda” diye konuştu. Macaristan’da kurulu 300 Türk şirketinden yaklaşık 100 tanesinin aktif çalıştığı bilgisini veren Polat, “Türkler en çok gıda, otomotiv, tarım da varlar” ifadelerini kullandı. Polat İnşaat’ın Macaristan’daki faaliyetlerinin maliyet değerinin 300 milyon avroya ulaştığına da dikkat çeken Polat, “Şehir merkezinde, şehrin hemen çıkışında değişik yerlerde projelerimiz var. Yeni konut da yapıyoruz. Mevcut tarihi bina restorasyonu da yapıyoruz” diye konuştu.


AVRUPA’NIN EN AZ
DEVLET VERGİSİNE SAHİP

Özellikle yabancı sermayeli yatırımlara sağladığı yatırım destekleriyle önemli küresel markaların Avrupa merkezi haline gelen Macaristan, Avrupa kıtasındaki merkezi konumu ve güçlü lojistik ağı, nitelikli iş gücü ve Avrupa’nın en düşük kurumlar vergisiyle (yüzde 9) Doğu Avrupa’nın en cazip yatırım merkezi olarak öne çıkıyor. Hem Ankara’ya hem de Londra’ya uçakla iki saatlik mesafedeki Macaristan’ın önde gelen sektörlerini ise otomotiv, elektronik, hizmetler ve gıda-tarım endüstrisi oluşturuyor.

İKİ TÜRK FİRMADAN
33 MİLYON AVRO YATIRIM

Türk gazetecilerle bir araya gelen Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Péter Szijjártó de, Türkiye’den Macaristan’a yakın zamanda yenilenebilir enerji, hastane materyalleri, büyükbaş hayvancılık, savunma sanayisi, gelişmiş otomotiv sanayisi ve henüz başlangıç aşamasında olan su idaresi ile ilgili projelere yatırımların geleceğini açıkladı. Macar Eximbank Başkanı Zoltan Urban ise iki Türk firmasının 2017’de Macaristan’da yatırım kararı aldığını ve iki şirketin toplam yatırım planının 33 milyon avro olduğunu aktardı.

HIPA (Macaristan Yatırım Destek Tanıtım Ajansı) Başkanı Róbert Ésik de, Macaristan’ın hem AB fonları, hem de kendi teşvik fonlarıyla yatırımcılara hitap ettiğini belirtiyor. Verilere göre, yatırımın yapılacağı bölgeye göre yüzde 50’ye varan teşviklerin bazıları kredi, bazıları da hibe şeklinde sunuluyor.

15 Temmuz’da
Orban, Erdoğan’ı
6 kez sordu

Adnan Polat, 15 Temmuz gecesi Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın kendisini 6 defa arayarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sağlık durumunu sorduğunu dile getirdi. Polat, “15 Temmuz’dan bir hafta sonra biz de Türkiye’nin önde gelen beş şirketin CEO’suyla Macaristan’da Türkiye’deki ekonominin normal seyrettiğini anlattık” dedi.


Zeybekci bize gelsin

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Avusturya’ya alınmamasını eleştiren Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Péter Szijjártó, “Biz Türk hükümet üyelerini Macaristan’da gördüğümüzde seviniyoruz. Çünkü Ekonomi Bakanı Zeybekci’yi Avusturya’da istemiyorlar o zaman gelsin Macaristan’a. Biz onu sevgiyle burada bekliyoruz” dedi. Bazı AB ülkelerinin Türkiye’de darbe yapanları korumaya çalıştını da dile getiren Macar Bakan, “Onu yapacaklarına darbe girişimini kınasalar daha iyi yaparlar" ifadelerini kullandı.


AB, Türkiye’ye
saygısızlık yaptı

Türkiye’den aldıkları saygıyı Avrupa’dan alamadıklarını ifade eden Macar Bakan Szijjártó, Avrupa Birliği’nden Türkiye hakkında gelen olumsuz hiçbir şeye Macaristan’ın imza atmadığını vurguladı. Macar Bakan, AB’nin Türkiye’ye verdiği sözleri tutmadığını da belirtip, şunları söyledi:

“Biz diyoruz ki AB mültecilerle ilgili parayı tamamen ödesin. 3 milyar Euro söz verdik ödesinler. Bundan sonra Türkiye hakkında negatif hiçbir şey söylemesinler. AB Türkiye’ye karşı saygısızlık yaptı. Biz dedik ki Türkleri vize olayında kandırmayın. Ama üzgünüz, söz verdiler fakat yerine getirmediler.”

Macaristan da
Türk Akımı’nda

Macar Bakan Szijjártó, Türk Akımı ve TANAP gaz hattının Avrupa’daki bir kolunun da Macaristan’dan geçmesini sağlamak için çalıştıkları bilgisini verdi. Szijjártó, şöyle devam etti: “Bizim güneyden gaz almamız lazım. Bu nedenle Ruslarla geçen hafta anlaştık. Anlaşmayı geçen hafta ben Rusya’da imzaladım. Türk Akımının ikinci hattı, oradan gelen gaz yıllık 16 milyar metreküp, kuzeye doğru çıkacak ikinci hattı, Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan’a gelecek. Yeni bir hat yapılmayacak. Hatlar yenilenecek. Macaristan bunula birlikte güneyden gaz alacak. Türkiye ile Macaristan arasında güçlü bir enerji bağı oluşacak. 2019’un sonunda tamamen bitecek proje.”


İkili ticaret hedefi 5 milyar $

ALX HUNGARY’in Genel Müdürü Galip Yılmaz ve ALX HUNGARY Yatırım Direktörü Fikret Nas’ın verdiği bilgilere göre, AB ülkeleri Macaristan’ın 83 milyar avro ihracatında ortalama yüzde 80, 93 milyar avroluk ithalatında ise yüzde 78’lik yer tutuyor. İhracatta ilk üç ülkesi Almanya, Romanya ve Slovakya olan Macaristan’ın 2016'da Türkiye’den ithalatı 717,4 milyon avro, ihracatı da 1 milyar 793 milyon avro oldu. Türkiye-Macaristan stratejik ortak olsa da henüz ikili dış ticaret 3 milyar dolarda. Hedef ise 2023’e kadar 5 milyar dolara çıkabilmek.



#Macaristan
#Akıncı
7 yıl önce