|

Türk Lirası'nın cazibesi artıyor

Hem vatandaşın hem de kamu ve özel sektörün Türk Lirası’na yönelmesiyle TL, dolar ve avro karşısında gücünü ve cazibesini artırıyor. İhracatçılar, dış ticarette ulusal parayı yaygınlaştırmak üzere harekete geçerken, mobilya sanayicileri de kuracakları AVM’lerde kiralamaları TL üzerinden yapma kararı aldı. KOSGEB’de ise artık TL’den başka para geçmeyecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 00:26 - 14/12/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Türk ekonomisinin avro ve dolara bağımlılığını kırmak hedefiyle ortaya koyulan “TL'ye sahip çık” hareketi sonrası Türk Lirası hem gücünü hem de cazibesini giderek artırıyor. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, ihracatta Türk Lirası kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayarak, “Bunun diğer ülkelerde yapılan ticarette örnek olmasını istiyoruz. Ayrıca bunun, ihracatın İran, Gürcistan gibi ülkelerin paralarıyla da yapılması gibi konuların önünü açabileceğini görüyoruz” dedi. Gürdoğan, “Ticaretin ulusal para birimleri aracılığı ile yapılmasını sağlayarak, avro ve dolar kullanımının azaltılmasını, mal ve hizmet ticaretine ivme kazandırılmasını hedefliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.



YERLİ PARADA İLK HEDEF ASYA


DKİB Başkanı Gürdoğan, özellikle Asya ülkelerinde bunun uygulanabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti: “İthalatımızda da buna örnek bazı çalışmalar yapabilirsek, her şeyden önce Türk ekonomisinin yabancı döviz parası avro ve dolara bağımlılığını kırabiliriz diye düşünüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bu konuda yapmış olduğu önderliğe bizler de destek olmalı ve bu bağlamda da ihracat yaptığımız ülkelerdeki Türk parası veya ruble olarak Rusya'da olduğu gibi diğer ülkelerin de parasıyla yapmak adına çalışmamız lazım.”



Rusya'nın birçok yerinde banka şubelerinin olduğunu işaret eden Gürdoğan, yapmış oldukları planlamayla Rusya Federasyonu'na ihracatta ruble dönemini başlattıklarını söyledi.



TL-RUBLE BAŞLADI


Bazı bankalarla, ruble olarak yapılan ihracatların beyannamelerini, Türkiye tarafından ruble olarak kabul edileceği ve Türk parasına çevrileceğini taahhüt ettiklerini belirten Gürdoğan, "Bu bağlamda biz de Türkiye'deki tüm ihracatçılarımızı, bilgilendirdik. Miktar bazında da Rusya krizinden sonra başlamasına rağmen, şu anda Rusya'ya ihracat yapan firmalarımız döviz yerine ruble bazında ihracata başlamış oldular” ifadelerini kullandı.



KOSGEB'ten TL dışındaki evraklara ret


Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Recep Biçer de, KOSGEB'den destek talebinde bulunan bütün KOBİ'lerin, destek öncesi yapacakları başvurularda, sözleşmelerde ve geçici faturalarda Türk lirasının dışında para birimi bulunan evrakın kabul edilmeyeceğini belirtti. Biçer, “Evrakında Türk lirası dışında para birimi olan başvurular geçersiz sayılacak” açıklamasında bulundu. KOBİ'lerin ekonomik işlevlerini yerine getirmesi ve uluslararası düzeyde rekabet edebilme kabiliyetlerinin artırmasının önemine işaret eden Biçer, bunun ancak güçlü ekonomisi ve para birimi ile mümkün olacağını dile getirdi.



DEĞERLENDİRME DEĞİŞTİ


KOSGEB Destek Programları Yönetmeliği ve KOSGEB KOBİ Kredi Faiz Destekleri Yönetmeliği çerçevesindeki başvurularda, daha önce Türk lirası dışında para birimi sunanların da değerlendirilmeye alındığını anlatan Biçer, bundan sonra, yurtiçi tedarikçilerden alınan/alınacak mal ve hizmetler için başvuru veya katılım formu, sözleşme, kira kontratı, proforma (geçici) fatura gibi ek belgelerde yalnızca Türk lirası kullanılanların değerlendirmeye alınacağını açıkladı.



Mobilyacıların kuracakları avm'lerde kiralama TL'yle


Türkiye mobilya sektörünün çatı kuruluşu olan Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Doğan ise, tüketicilerin mobilya ihtiyaçlarını tek çatı altında toplamak amacıyla kurmayı hedefledikleri Mobilya AVM'lerde yapılacak kiralamaların, TL üzerinden gerçekleştirileceğini bildirdi. Dernek unvanının başında bulunan 'Türkiye' ibaresinin manevi sorumluluğunu her zaman taşıdıklarını dile getiren Doğan, “Birlik ve beraberliğimizi güçlendirici her çalışmada olmaya gayret ediyoruz. Bu anlamda da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın döviz baskısına karşı başlatmış olduğu 'Türk lirasına sahip çıkma' kampanyasına gereken desteği vermeye hazırız” şeklinde konuştu.



DEVLETLE KOORDİNELİ ADIMLAR ATILACAK


Döviz baskısına karşın Türk lirasına sahip çıkacaklarını ve bu sayede milli paraya değer katmaya yardımcı olacaklarını dile getiren Doğan, “Ülkemizin geleceği için yaşanılan sorunlarda hep devletimizle koordinasyon halinde ilerledik. Bugün de öyle yapacağız. Biz MOSDER olarak, kendi payımıza düşeni yapmaya gönülden razıyız. Bizim AVM'mizde tüm mağazaların kira ödemeleri TL üzerinden gerçekleşecek” dedi.


#Türk Lirası
#AVM
#İhracatçılar
#KOSGEB
7 yıl önce