|

Türk Lirası'nın etkisi dış siparişleri çoğalttı

Dünyada birçok ülkede piyasaları kontrol altında tutmak ve takip etmek maksatlı yapılan Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ilk kez İstanbul Sanayi Odası (İSO) öncülüğünde bir şehir için yapıldı.

Yeni Şafak
04:00 - 2/09/2015 Çarşamba
Güncelleme: 19:19 - 1/09/2015 Salı
Yeni Şafak

İstanbul ve Türkiye'nin nabzının tutulduğu raporda Ağustos ayı verilerinde Türk Lirası'nın etkisiyle ihracat siparişlerinde artışa geçildiği ortaya konuldu. İSO, sektörün faaliyet koşullarının ölçülmesine yönelik aylık bazda gösterge olan “Türkiye ve İstanbul PMI (Satınalma Yöneticileri Endeksi) İmalat Sanayi Raporları” için Markit ile işbirliği anlaşması imzaladı. İSO'da işbirliği anlaşmasına ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, odanın, sanayi sektörünün faaliyet koşullarının ölçülmesine yönelik; en hızlı ve güvenilir bir öncü gösterge konusunda tarihi bir adım attığını söyledi. Bahçıvan, bundan sonra araştırmayı İSO çatısı altında, 3 yıl boyunca, her ay “İstanbul Sanayi Odası Türkiye-PMI İmalat Sanayi Raporu” adıyla açıklayacakları bilgisini verdi.



KUR, ENFLASYONU BASKILADI


Sözkonusu araştırma verilerine göre döviz kurları ay boyunca enflasyon baskısının keskin bir şekilde ivme kazanmasına yol açtı. Rapora göre temmuz ayında 50,1 olarak ölçülen İstanbul Sanayi Odası Türkiye PMI, ağustosta 49,3'e düşerek Türk imalatçıların ticaret koşullarının genel anlamda kötüleştiğine işaret etti.



'Yol gösterici olacak'


İSO olarak, global ölçekte ve karşılaştırılabilir niteliğe sahip PMI verilerini açıklamakla kalmayacaklarını dile getiren İSO Başkanı Bahçıvan, bu verilerin değerlendirilmesi ve anlamlı bir veri seti olarak ekonomi dünyasının elinin altında bulunması için de yol gösterici olacaklarını söyledi. Toplantıda Türkiye İmalat PMI anketi sonuçlarına ilişkin yazılı değerlendirmesi paylaşılan Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin ise, TL'nin de etkisiyle Türkiye'de yeni ihracat imkanlarının küçük de olsa arttığını kaydetti.


#Satınalma Yöneticileri Endeksi
#İstanbul Sanayi Odası
#İmalat Sanayi Raporları
9 yıl önce
default-profile-img