|

Türk markalarla küresel vurgun

Türkiye'nin global arenada boy gösteren ünlü markaları büyük bir dolandırıcılık furyası ile karşı karşıya. Özellikle Afrika ve Asya ülkelerinde tanınan Türk firmalarını hedef olan dolandırıcılık çetesi, akla hayale gelmez bir yöntemle vurgun yapıyor.

Yeni Şafak
07:34 - 14/10/2017 Cumartesi
Güncelleme: 07:36 - 14/10/2017 Cumartesi
Diğer
Özellikle Afrika'da bu yönteme sıkça rastlanılıyor.
Özellikle Afrika'da bu yönteme sıkça rastlanılıyor.
Vurgun çarkı şu şekilde işliyor: Türk markaların yatırım yaptığı ülkeler hedef olarak seçiliyor. Buradaki firmalara
"Biz Türkiye'den X Holding'iz ülkenizde şu yatırımlarımız var. Firmanızı inceledik. Yeni hayata geçireceğimiz yatırımda yerel partnerimiz olmanızı istiyoruz"
şeklinde mail gönderiliyor. Mail adresleri casus bir yazılım sayesinde holdinge ait olarak gözüküyor. Hatta güveni artırmaya yönelik karşı tarafa para dahi gönderiliyor. Karşılıklı güvenin kazanılmasının ardından dolandırıcılar,
"Hesabınıza para göndereceğiz. Ancak Türkiye hukukuna göre burada da bir avukatla anlaşmanız gerekiyor. Biz size yönlendireceğiz"
deniliyor. Sabah'ın haberine göre, ardından da avukat devreye girerek belli bir miktar avukatlık parasının acilen yatırılmasını talep ediyor.
Milyon dolarlık anlaşmalar söz konusu olduğundan avukatlık ücretleri de 10 bin ila 100 bin dolar arasında değişiyor.
Parayı alan dolandırıcılar kısa süre sonra ortadan kayboluyor.

AVUKATLAR UYARDI

  • Konuyla ilgili olarak Türk markalarının dikkatli olması gerektiği konusunda uyarılarda bulunan uluslararası ticaret avukatı Süleyman Bayramoğlu, özellikle Afrika'da bu yönteme sıkça rastlanıldığını ifade etti. Türk markalarının dünyada tanınmaya başlamasının da bu konuda rol oynadığını belirten Bayramoğlu, "Önümüze gelen belgelerden dolandırıcıların çok titiz çalıştığını anlıyoruz. İnandırıcılık açısından her şey düşünülüyor. Genellikle Türkiye'nin vitrini pozisyonundaki markalar kullanılıyor. Şirketlerin ve yetkili makamların bu konuda uyarılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
#Türkiye
#Marka
#Dolandırıcılık
#Süleyman Bayramoğlu
7 yıl önce