|

Türkiye yapmasın da kim yapsın?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç, Türkiye’nin nükleer enerjiye ihtiyacı olduğunu söyledi. Yamaç, doğalgazın yüzde 98’ini, petrolün ise yüzde 92’sini ithal ettiğimize dikkat çekerek, “Türkiye’de nükleer santraller yapılmasın da nerede yapılsın?” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/03/2016 Çarşamba
Güncelleme: 21:34 - 8/03/2016 Salı
Yeni Şafak

3. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi, İstanbul'da dün başladı. Yerli ve yabancı sektör üreticilerini bir araya getiren zirvede; sektörün önemli oyuncuları Türkiye'de olmak için birbiriyle yarıştı. Zirvenin açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç, Türkiye'nin nükleer projelerini değerlendirdi. Nükleer Enerji Kanun Tasarısı'nın bu yıl içinde yasalaşacağını söyleyen Yamaç; Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından çokca merak edilen Akkuyu Santrali'yle ilgili önemli bilgiler paylaştı.



AKKUYU'DA YOLA DEVAM


Akkuyu Projesi anlaşmasının 2010'da imzalandığını anımsatan Yamaç, “Bu yıl içinde sınırlı çalışma izni alınması durumunda, nükleer güvenlikle ilgili olmayan binaların inşaatına başlanacak. Akkuyu'da ilk ünitenin de 2022'de devreye alınacağına inanıyorum. Sinop ile ilgili olarak da zemin etüd ve fizibilite çalışmaları devam ediyor. ÇED ile ilgili data toplama çalışmaları da sürüyor. Sinop Nükleer Santral Projesi kapsamında, hükümetler arası anlaşmaya baktığınızda ise ilk ünitenin 2023'te devreye alınacağını söyleyebilirim” diye konuştu. Türkiye'nin enerji ithalatı yapan bir ülke olduğuna dikkat çeken Yamaç, doğalgazın yüzde 98'ini, petrolün ise yüzde 92'sini ithal ettiğimizi söyledi. Nükleer santralinin gerekliliğinin bu anlamda büyük ihtiyaç olduğunu belirten Yamaç “Türkiye'de nükleer santraller yapılmasın da nerede yapılsın?” dedi. Dünyada 31 ülkede nükleer santral olduğunu belirten Yamaç, Türkiye'nin bu konuda kararlılığını dile getirdi.







Akkuyu ilk santralimiz olmaya yakın






Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç.Dr. Şule Ergün Türkiye'de devam eden nükleer santral çalışmalarında Akkuyu projesinin çok daha ileride olduğunu söyledi. Ergün "Akkuyu 'nun referans santrali bitti, saha parametreleri yenilendi yani şu anda inşaat lisansı aşamasına gelmiş bir proje. Sinop'ta daha geri olmasına rağmen hızlandırabilir" diye konuştu.



Çek Cumhuriyeti alternatif partner ülke olabilir






Alena Knezova, Çek Cumhuriyeti ile Türkiye arasında enerji firmaları arasında koordinasyon çalışmalarını sürdürüyor. Knezova'ya göre nükleer enerjide birikimini paylaşacak Çek Cumhuriyeti bir fırsat olabilir. Çünkü ülke, diğer güçlü ülkelerden farklı olarak Türkiye ile herzaman teknolojik bilgilerini paylaştı. Çek Cumhuriyeti 35 yıllık nükleer enerjiyi kullanıyor ve üniversitde nükleer eğitimler veriyor. Knezova şunları ifade etti: “Türkiye'nin teknolojik işbirliğine ihtiyacı var.1800'lerden beri sanayici olan Çek Cumhuriyeti 30 yıldır nükleer sektöründe. Ana hedef Türkiye ile ortak paylaşımla ortak üretim yapabilmek"


#3. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi
#Necati Yamaç
#akkuyu nükleer
8 yıl önce