|

Türkiye’den Ruble jesti

Başbakan Yıldırım’ın dün akşam başlayan Rusya ziyaretindeki harcamaları Ruble üzerinden yapılacak. Görüşmelerde de, bundan sonraki alışverişlerin, iki ülke milli paraları TL ve Ruble üzerinden yapılması masada olacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/12/2016 Salı
Güncelleme: 22:34 - 5/12/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya Başbakanı Medvedev'in davetine icabetle ilk kez Rusya'yı ziyaret ediyor. Görüşmelerde, ekonomi, savunma, enerji, tarım gibi kadar pek çok alanda ilişkiler gözden geçirilecek. İki ülke ticaretinin dolar üzerinden değil, milli paralar olan TL ve Ruble üzerinden yapılması konusu da masada olacak. Bu kapsamda ilk adım Türkiye tarafından atıldı. Başbakanlık, Yıldırım'ın talimatıyla, Rusya ziyaretinde tüm heyetin konaklama ve harcamalarının Rus Rublesi ile ödeneceğini açıkladı.



ÖNCE MOSKOVA ARDINDAN KAZAN


Başbakan Binali Yıldırım, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev tarafından ağırlanacak. Bugün, Medvedev'le başbaşa ve heyetlerarası görüşmeler gerçekleşecek. Yıldırım, Putin tarafından da kabul edilecek, Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko ile görüşecek, Rusya Dışişleri Üniversitesi MGIMO'da da bir konferans verecek. Bugünkü Moskova temaslarının ardından Başbakan Yıldırım yarın da Tataristan'a geçecek. Yıldırım, başkent Kazan'da Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov'la biraraya gelerek Türk-Tatar İş Forumu'na hitap edecek.



ENERJİDEN TARIMA GENİŞ GÖRÜŞME


Rusya'daki temaslarda ayrıca, ekonomik işbirliğinin derinleşmesine yönelik girişimler değerlendirilecek. Enerji, tarım, turizm, sanayi ve ulaştırma alanlarındaki ortak projeler ele alınacak. İkili ilişkilerde, bölgesel-uluslararası gelişmeler gözden geçirilecek. Türkiye'ye doğalgaz indirimi sağlanması, Türk Akımı, Rusya'nın bazı tarımsal ürünlere ithalat yasağı ve vize serbestisi gibi konular da ele alınacak.



Milli para vurgusu


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rusya Başkanı Putin ile görüşmesinde, “iki ülke arkasındaki alışverişlerin TL ve Rus Rublesi olarak yapılması” açıklaması olmuştu. Buna istinaden, alışverişlerin, iki ülke milli paraları TL ve Ruble üzerinden yapılması da masada olacak.



Heyette kimler var?


Başkakan'ın Rusya heyetinde, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'la, çok sayıda milletvekili ve iş adamı bulunuyor.


#Binali Yıldırım
#Ruble
#Türk Lirası
7 yıl önce