|

Türkiye'den teknoloji hamlesi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Türkiye'nin küresel iklim zirvesinde önemli müzakerelerde bulunduğunu anlatarak, "İklim değişikliğinin önlenmesi için farklı teknolojiler, çeşitli yaklaşımlar var. Türkiye, eski Türkiye değil. Bu konuda sahip olduğumuz teknolojiyi diğer ülkelere transfer edebiliriz. Artık sadece teknoloji alan değil, aynı zamanda satan bir ülke olmak niyetindeyiz" dedi.

Yeni Şafak
01:00 - 30/12/2015 Çarşamba
Güncelleme: 23:02 - 29/12/2015 Salı
Diğer

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Boğaziçi Üniversitesi'nin iş birliğiyle düzenlenen "Yüksek Binalarda Deprem Hasarı Belirlenmesi, Acil Yıkımlar ve Alınacak Tedbirler Projesi Çalıştayı" İstanbul'da gerçekleşti.



Programın ardından merkezi ABD'de bulunan Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ile bir araya gelen Bakan Sarı, Türkiye'nin yenilenebilir enerji konusunda atacağı adımlarla ilgili çeşitli değerlendirmelerde bulundu.



Geçtiğimiz günlerde Fransa'da düzenlenen 'Paris İklim Zirvesi'nde Türkiye'nin çok aktif bir şekilde müzakerelerde bulunduğunu anlatan Bakan Sarı, “Orada özellikle yeşil iklim fonu konusunda fikirlerimizi net bir şekilde ifade ettik. Biz, gelişmekte olan bir ülkeyiz. Fon, en fakir ülkelerden başlıyor ve yukarı doğru çıkıyor. Biz, mali destek ve teknoloji desteği konularında ısrarcı olduk” dedi.



“Bazı projelerde coğrafyamızın zorluğunu hissediyoruz”

Türkiye'nin son yıllarda hemen her alanda çok büyük projeleri hayata geçirdiğini anımsatan Bakan Sarı, şöyle devam etti:



“Avrupa'daki bir ülke sadece maddi nedenlerle projesinde aksaklık yaşarken, biz maddi açıdan sıkıntımız olmasa da etrafımızdaki ülkelerin dinamikleri nedeniyle kimi zaman coğrafyamızın zorluğunu hissediyoruz. Buna rağmen hem enerji alanında hem de çevre ve şehircilik başta olmak üzere diğer tüm alanlarda emin adımlarla ilerliyoruz. Paris'te gerçekleşen görüşmelerde ülkelerin birbirine teknoloji transferi de gündemi oldukça meşgul etti. İklim değişikliğinin önlenmesi için farklı teknolojiler, çeşitli yaklaşımlar var. Türkiye, eski Türkiye değil. Bu konuda sahip olduğumuz teknolojiyi diğer ülkelere transfer edebiliriz. Artık sadece teknoloji alan değil, aynı zamanda satan bir ülke olmak niyetindeyiz.”



“Konumumu ülkem için sonuna kadar kullanacağım”

IAEE Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu da uluslararası camiada en çok bilinen kurumların birinde başkanlık görevi yaptığını hatırlatarak, “IAEE'nin başında ilk kez Türkiye'den bir isim var. Ben, uluslararası piyasalardaki etkin konumumu ülkemiz için sonuna kadar kullanacağım” dedi.



Bakan Sarı ve IAEE Başkanı Kumbaroğlu ayrıca, Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanındaki hedefleri, dünya karbon piyasasındaki yeni dönem ve gelecek yıllarda küresel iklime katkı açısından atılabilecek muhtemel adımlar konusunda karşılıklı fikir alışverişinde bulundu.






#Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı
#teknoloji
#IAEE Başkanı
#Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürk
8 yıl önce