|

Umutları karabuğday

AK Parti'nin eczacı kökenli Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, çölyak hastaları için yeni karabuğday formülü bulduğunu Yeni Şafak'a açıkladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/07/2015 Pazartesi
Güncelleme: 20:47 - 19/07/2015 Pazar
Yeni Şafak

Yeni karabuğday formülü üzerinde uzunca bir süredir araştırma yaptıklarını belirten Milletvekili Kurt, “Bizim çalışmalarımız sonucunda adı karabuğday olarak bilinen ama kendi kara buğday olmayan bir ürünümüz olduğunu fark ettik. Türkiye dışında bir de Rusya'da görülüyor bu ürün. Karabuğdayın bu sektördeki varlığını tespit ettik. Kullanmamız gerektiğini belirledik. Hitit Üniversitesi Gıda Mühendisliğ'nde bir çalışma yapıyoruz” diye konuştu.



YAKINDA SONUÇLANACAK


Gıda mühendisleri ile yaptıkları çalışmaların sonuçlanmak üzere olduğunu dile getiren Kurt, "Biz yapılacak ekmeğin lezzetli, uzun ömürlü, kurumaması ve normal ekmekte bulunan B12 vitamininden doğan bağırsak hareketliliğini sağlayan özelliği olması için çalışmalar yürüttük. Doğal meyve suyu firmalarının kalan atıklarından posa yaparak hem atıkların değerlendirildiği ve tatlanması için o tip bir çalışmamız var” ifadelerini kullandı.






Düşük maliyet

Ekmeğin maliyetine de dikkat ettiklerini belirten Kurt, “8 dilim ekmek 17,30 lira. 35 lira ithal unun kilosu. Yapacağımız ekmeğin maliyeti bunun çok altında olacak” diye konuştu.



Yurt içi piyasasına sunulacak


Ekmeğin eylül ayında sofralarda olmasını planladıklarını söyleyen Kurt, “Formül çıktıktan sonra sıkıntı yok herkes yapabilir. Formülü biz veremeyiz üniversitenin tekelinde ama o bir şirketle anlaşıp üretim yaptırabilir. Çorum'da da ekmek ve un bir faaliyet. Mahalli bir sektör olup yurt içi piyasasına sunulmasını da planlıyoruz” dedi.





#Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt
#karabuğday
#Yeni Şafak
9 yıl önce