|

Vergi geliri artacak

Türkiye’den yurt dışına gidecek paralardan stopaj kesileceği yönündeki açıklamalar gözleri vergi gelirlerine yönlendirdi. Yerli kartların yurt dışından internet alışverişi geçen yıl 5,4 milyar TL’ye ulaştı. ÖDED Başkanı Burhan Eliaçık, “Vergi oranına bağlı olarak yüz milyonlarca TL vergi geliri elde etmek mümkün” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/06/2017 Pazartesi
Güncelleme: 02:46 - 26/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Yerli kartlarla yurtdışından 5,4 milyar liralık internet alışverişi yaptık
Yerli kartlarla yurtdışından 5,4 milyar liralık internet alışverişi yaptık

Ekonomiyi canlı tutmak ve yatırımları artırmak için bir dizi yeniliğe imza atan hükümet son olarak Türkiye’den yurt dışına gidecek paralardan stopaj kesilmesine yönelikte hazırlık yapmaya başladı. Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın Türkiye’den yurt dışına gidecek paralardan stopaj kesileceği yönündeki açıklamasının ardından gözler yerli kartlarla yapılan yurtdışı alışverişlerine çevrildi. Ödeme ve Elektronik Para Derneği (ÖDED) Başkanı Burhan Eliaçık, haksız rekabetin önüne geçerek e-ticaret sektörünün gelişimi için ciddi bir adım olacak bu düzenlemenin, İstanbul Finans Merkezi çalışmalarına da önemli katkılarda bulunacağını söyledi.

Önemli bir adım

Sözkonusu adım, çözüme dair önemli bir irade göstergesi olarak değerlendirildi. Eliaçık, vergi oranına bağlı olarak uygulamayla yüz milyonlarca lira vergi geliri elde etmenin mümkün olduğunu söyledi. Eliaçık, “BKM verilerine göre, 2016 sonu itibarıyla yerli kartların yurt dışından internet alışverişi 5,4 milyar liraya ulaştı. 2020 yılında ise bu rakamın 8 milyar liraya ulaşması bekleniyor" dedi.

YENİLİKÇİ ÇÖZÜM ŞART

Bu süreçte çifte vergilendirmeye de dikkat edilmesi gerektiğine işaret edildi. Eliaçık, "Kredi kartı ve bankacılıkta doğrudan stopaj kesebilmenin zorluğu gibi unsurlar nedeniyle söz konusu düzenlemenin, dikkatle ele alınması ve geleneksel yöntemlerden öte yenilikçi ve özel çözüm önerileriyle geliştirilmesi gerekiyor" yorumunu yaptı.

ALACAKLARIN ÜLKEYE GETİRİLMESİ SAĞLANMALI

Sürecin sağlıklı şekilde işlemesi gerektiğine de vurgu yapan Eliaçık şöyle konuştu, "Uygulama kapsamında yurt dışında yerleşik e-ticaret şirketlerinin ödemelerden doğan alacaklarının ülkemizde gerekli vergilendirmeye tabi tutulabilmesi tüm kesimlere görev düşüyor. Sağlıklı işleyiş için öncelikle bu şirketlerin ödemelerden doğan alacaklarının ülkemize getirilmesi sağlanmalı.”

Talepleri karşılamaya hazırız

Denklik konusunun gözden kaçırılmaması gerektiğine de vurgu yapıldı. Eliaçık, “Ödeme ve elektronik para kuruluşlarının, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından lisanslandırılan kuruluşlar olarak uzun yıllar boyunca elde ettikleri bilgi, birikim, tecrübe, teknik altyapı, güvenlik sistemleri, yenilikçi ürün ve servisleri sayesinde yurt dışında yerleşik e-ticaret sitelerinin global çapta hizmet alma taleplerini karşılamaya hazırız. Bazı ÖDED üyesi firmalar bu iş modelini yıllardır başarıyla uyguluyor” dedi.


#Stopaj
#Vergi
7 yıl önce