|

Vestel’den Navibaston

Türk mühendis ve yazılımcılar, görme engellilerin daha özgür hareket etmeleri için akıllı baston geliştirdi. Vestel'in 'Erişilebilirlik Projesi' kapsamında tasarlanan ürüne sesle komut verebiliyor ve baş hizasındaki nesneleri bile algılamasını sağlayabiliyorsunuz. Navigasyon özelliği ile cihaz yakında piyasada olacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/06/2017 Cuma
Güncelleme: 05:56 - 2/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
WeWALK, engel algılama, telefonla entegrasyon ve açık platform olmak üzere üç özellik sunuyor. YGA mezunu Kürşat Ceylan, Vestel mühendisleri ile birlikte sunum akıllı bastonu tanıttı. Ceylan, cihazın kendisi gibi birçok engellinin yaşadığı zorluklara göre tasarlandığını söyledi.
WeWALK, engel algılama, telefonla entegrasyon ve açık platform olmak üzere üç özellik sunuyor. YGA mezunu Kürşat Ceylan, Vestel mühendisleri ile birlikte sunum akıllı bastonu tanıttı. Ceylan, cihazın kendisi gibi birçok engellinin yaşadığı zorluklara göre tasarlandığını söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, her bin kişiden 3'ünde yani yaklaşık 220 bin bireyde görme engeli var. Bu konuda kamunun çabasına bir destek de özel sektörden geldi. Vestel, 'Erişebilirlik Projesi' kapsamında, görme engellilerin hareket özgürlüğünü arttırmak için akıllı baston geliştirdi. 'We walk' adındaki cihaz, günlük yaşamı kolaylaştırdığı gibi, geleceğin ekonomisi içinde yer almamızı sağlayacak nitelikte ve heyecanda. Baston, ticari bir ürün olması yanında, birileri için büyük adımlar anlamına da geliyor. Yolda daha engelsiz yürüyebilmeyi ifade ediyor. Türkiye’nin yüksek teknolojili ürün ihracatına yapacağı muhtemel katkı da önemli.

BAŞ HİZASINDAKİ
TABELAYI ALGILIYOR

Mikrofonu sayesinde sesle komut verebildiğiniz, akıllı baston ultrasonik uyarıcı ile önündeki engelleri algılama özelliğine de sahip. Aslında araçlardaki navigasyon cihazlarının bastona uygulanmasıyla doğmuş ve engelli bireylerin talep ve günlük hayattaki zorluklarını dikkate alarak şekillenmiş. Başında Türk mühendis ve yazılımcılar var. En büyük destek yine görme engellilerden gelmiş. Baston, sadece yerdeki çukuru algılamıyor, baş hizasında olan tabela gibi engellilerin çarpabileceği ve yaralanma ile sonuçlanabilecek cisimler için de uyarıyor. We walk, son aşamaya gelen testlerin ardından raflardaki yerini alacak. Ürünün dünyadaki benzerlerinden önemli farkı, son teknolojiyle donatılan özellikleri yanında uygun fiyattan satışa sunulacak olması. Benzerlerinin 4 bin dolardan satıldığını hatırlatalım.


HERKES İÇİN EŞİT ŞANS

Projenin detaylarının açıklandığı Manisa Vestel City’de şirket yetkilileri ürün ve istihdam açısından alınan mesafeyi basın mensuplarıyla paylaştı. “Engellilere eşit fırsat verildiğinde, herkes gibi hayatın her alanında var olabileceklerine inanıyoruz” diyen Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, firmanın geliştirdiği engelsiz ürünler ve sosyal sorumluluk çalışmaları hakkında bilgi verdi. Akıllı baston uygulaması yanında, omurilik felci, ALS, MS gibi hastalıklar nedeniyle bedensel engelli bireyler için geliştirilen televizyonun üç metre mesafeden gözle kontrol edilebildiğini aktardı.

BM’YE ÖRNEK OLDU

“Yaşadığımız dünyaya ve gelecek nesillere karşı duyduğumuz sorumluluğu her faaliyetimizde hissediyoruz, hissettiriyoruz” diyen Erdoğan, “Vestel Erişilebilirlik Projesi’nin Birleşmiş Milletler'in ilgili birimleri tarafından heyecanla karşılandığını söyledi. Proje haziran ayında BM'nin New York'taki merkezinde tüm dünyaya bir sunumla duyurulacak.

ÜRÜNLERE BRAİLLE ALFABESİ

Erdoğan, ürünlerde yaşanan değişimi şu sözlerle özetledi: “Vestel beyaz eşya ürünlerimizin üzerindeki kontrol panellerine Braille alfabesi ile kabartma uygulaması gerçekleştirdik. İşitme engelliler için de ürün kullanım videoları hazırlandık. Ürünün kurulumu sonrası cep telefonlarına gönderilen, işitme engelli kullanıcılarımız ürünün kullanımı ve özellikleri ile ilgili işaret diliyle anlatım yapan videoya ulaşıp detaylı şekilde ürün hakkında bilgi alabiliyorlar. Ayrıca kısa vadede hayata geçirmeyi hedeflediğimiz sesle komut ve sesli cevap sistemi ile Vestel’in tüm akıllı ürünleri cep telefonu veya tabletle kontrol edilebilecek.”


Down sendromlular
hayatın içinde

Turan Erdoğan, engelli istihdamına yönelik ‘Eşit Şans’ adıyla yürütürken projenin yanı sıra down sendromlu ve zihinsel engelli gençlere iş yaşamına kazandırarak “Hayatın İçindeyim” projesi hakkında bilgi verdi. Grup bünyesinde 435 engelli istihdam edildiğini belirten Erdoğan, “Ayrıca, nöropsikiyatrik ve ortopedik nedenli engellilerden oluşan çalışanlarımız var. Türkiye Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) işbirliğiyle başlattığımız “Yeter ki Şans Ver” projemizle engelli gençlerimizi hayata kazandırma çalışmalarımızı da sürdürmeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

#Türk mühendisler
#Vestel
7 yıl önce