|

Yapay zeka ekonomide

Yeni nesil sanayi devrimiyle ülkemizde yapılacak ‘Endüstri 4.0’ yatırımlarının milli ekonomiye katma değer sağlaması adına hareket geçen Microsoft Türkiye, Türkiye’nin güçlü olduğu sektörlere yapay zekayı entegre etme projesini bu yıl başlatıyor. Bilişim devi, Türkiye’deki girişimcilere ve öğrencilere de yapay zeka ile ilgili eğitim ve altyapı destekleri sunacak.

Yeni Şafak
04:00 - 13/01/2017 Cuma
Güncelleme: 01:51 - 13/01/2017 Cuma
Yeni Şafak

Bulut bilişim ve kendi kendine öğrenen yazılım teknolojilerindeki gelişim, yapay zekanın insan hayatına doğrudan etki edecek kadar olgunlaşmasını sağladı. Yeni nesil sanayi devrimi olan Endüstri 4.0 çağında Türkiye'deki çoğu sanayi kuruluşunun halen Endüstri 2.0 ile '3.0' arasında seyretmesi ise yeni nesil sanayi devriminin gerisinde kalmama adına ülkemizde yapılacak '4.0' yatırımlarını daha değerli kılıyor. Yapay zekayı demokratikleştirip herkesin ulaşabileceği bir hale dönüştürme misyonuyla harekete geçen Microsoft Türkiye, bu bağlamda Türkiye'de 2017 yılı hedeflerini üç ayaklı proje şeklinde oluşturdu.



BİLİŞİMLE KALKINMA HAMLESİ


Türkiye'nin bilişimle kalkınmasına öncülük etmek için harekete geçen Microsoft Türkiye, yapay zeka çalışmaları ile ülke ekonomisini canlandıracak projelerini gazetecilerle paylaştı. Microsoft Türkiye'nin öncelikli hedefi üretim, finans, tekstil, otomotiv ve kamu hizmetleri gibi Türkiye'nin endüstri özelinde iyi olduğu sektörlere yapay zekayı entegre etmek. Bir diğer yapay zeka projesini 'startup' ve girişimcilik ekosisteminden dünya çapında inovasyon örnekleri çıkartmak üzere kurgulayan Microsoft Türkiye, girişimcilere verilecek eğitimlerle en az 15 adet global satılabilir 'startup' oluşturmayı amaçlıyor.


Şirket üçüncü hedefini ise eğitim alanında Endüstri 4.0'ın en büyük ihtiyacı olan kod yazma, yazılım ve veri mühendisliği gibi alanlara farkındalık oluşturmak üzerine şekillendirdi. Böylece ülkemizde lise-üniversite öğrencilerinin yapay zeka ve büyük veri teknolojilerini öğrenmeleri ve proje yapmaları teşvik edilecek.



İNOVATİF PROJELERE ÇÖZÜM


Şirketin yapay zeka projelerini değerlendiren Microsoft Türkiye CTO'su Onur Koç, inovatif çalışmalara çözüm ortağı olacaklarını, gençlere yatırım yapıp, yön göstereceklerini söyledi. Microsoft olarak akıllı bulut platformuna yaptıkları yatırımlarla yapay zeka için gerekli olan veri depolamanın sorun olmaktan çıktığını belirten Koç, “Artık bulut sayesinde, ön yatırımsız, dünyadaki her şirketin veya kurumun sınırsız miktarda veriyi depolama ve işleme yeteneği var” şeklinde konuştu.



YAPAY ZEKAYLA İLETİŞİM KURMAYAN KALMAYACAK


Çok yakında her kişi ve şirketin günlük hayatta birçok yapay zeka teknolojisi ile iletişim kuracağını da anlatan Koç, bu potansiyel üzerinden hareket ettiklerini belirterek, şöyle dedi: “Bu vizyonumuzun 4 ana parçası var: İnsanların uygulamalar ve bilgisayarlar ile olan iletişimini doğal iletişim modelleri ile yeniden tanımlamak. Uygulamaların daha akıllı olmasını sağlamak, yapay zeka teknolojilerini yazılım geliştiricilerin kullanımına açmak ve dünyanın en büyük süper bilgisayarını bulutta inşa etmek.”



Cortana en iyi örnek


Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç, Microsoft'un Windows 10'la beraber hayata geçirdiği yapay zeka platformu Cortana'nın bireyleri daha iyi tanıyarak söylenenleri anlama ve tecrübeleri kaydedip öneriler sunabilme özelliğine dikkat çekti. Yantaç, Cortana Intelligence Suite'in de, aynı imkanı kurumlara sağladığını belirtti.



Microsoft'un odağı yazılım eğitiminde


Microsoft Türkiye Yazılım Geliştirme Teknolojileri Platformu Pazarlama Müdürü Behice Funda, yapay zeka temelli teknolojilerde yetişmiş insan kaynağı sıkıntısını gidermeyi amaçlayan öğrenci ve girişimcilere yönelik 3 farklı program ile çalışmalarını hızlandırma kararı aldıklarını söyledi. Bunlardan ilki, Microsoft'un global öğrenci teknolojisi Imagine CUP. Bu yıl 15.'si yapılacak Imagine Cup'un Türkiye finalleri tamamen yapay zeka odaklı olacak.





İkinci proje ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteği ile başlayacak olan Türkçe Nesnelerin Interneti (IOT) eğitimlerinin hazırlanması ve yetiştirilecek gönüllü eğitmenler ile meslek liseleri ve yüksekokullarında IoT eğitimlerinin verilmesi olacak. Behice Funda, Açık Akademi üzerinden herkese ücretsiz ulaşacak eğitimlerin çekimlerini tamamladığını dile getirdi. Funda, son projelerinin ise 'Startershub' ile yapmayı planladıkları IoT ve Büyük Veri Girişimci Hızlandırma Programı olduğunu ifade etti.



#Microsoft
#Yapay zeka
#İvovasyon
7 yıl önce