|

Yerel marketler çift haneli büyüyor

Geçen yıl %13 büyüyen yerel marketlerin bu yıl da çift hanede kalarak %11 büyüyeceği bekleniyor. Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek, artan maliyetler ve indirim marketlerin rekabet baskısının yerel marketlerde bu yılki büyüme beklentisini geçen yıla göre sınırladığını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/06/2016 Salı
Güncelleme: 21:02 - 20/06/2016 Pazartesi
Yeni Şafak
500-1000 metre- kare büyülükte bir market açmanın maliyeti 1 milyon lirayı bulurken, bu yatırımın geri dönüş süresi ise ortalama 5 yıl.
500-1000 metre- kare büyülükte bir market açmanın maliyeti 1 milyon lirayı bulurken, bu yatırımın geri dönüş süresi ise ortalama 5 yıl.

Yerel market pazarında çift haneli büyüme alışkanlığının bu yıl da devam etmesi bekleniyor. Geçen yılı yüzde 13 büyüme ile tamamlayan Türkiye'deki yerel marketler, bu yılın ilk çeyreğini yüzde 9'la kapatsa da Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek, “Bu yılın tamamında yüzde 11 civarı büyüme ile yine çift haneyi yakalayacağımızı düşünüyoruz” dedi. Altunbilek, son beş yılda çok hızlı mağazalaşan yerel marketlerin çift haneli büyümesinin yakın dönemde süreceğini ancak artan maliyetler, indirim marketlerin yoğun rekabeti ve azalan kâr marjlarının etkisiyle bunun sınırlı olacağını kaydetti.



İNDİRİM MARKETİ ETKİLİYOR


Yılsonuna kadar uzatılan yazar kasa değişim zorunluluğunun da ek külfet getirdiğini söyleyen Altunbilek, "Ancak asıl sıkıntımız düzensiz şekilde büyüyen indirim marketler” dedi. Altunbilek, şöyle devam etti: “İndirim mağazalarının işletme giderleri çok düşük. Bizim en küçük marketimizde 20 kişi çalışırken, onlar birkaç kişi ile mağazayı yönetebiliyor. İşletme giderlerimiz toplam maliyetlerimizin yüzde 20'siyken, indirim mağazalarında bunun yarısı. Yerel marketler rekabette zorlanıyor. İndirim marketler hem pazar payımızdan alıyor, hem de kâr marjımızı baskılıyor.”





YERELLER DOYUMA ULAŞTI


Yerel marketlerde son beş yıldaki hızlı mağazalaşmanın da yavaşladığını belirten Altunbilek, “Hızlı mağazalaşma şu an doyum noktasında. Yerel marketler olarak durağanlığa geçtik. Güneydoğu Anadolu gibi bazı bölgelerde büyüme zemini var. Ama büyük şehilerde doyuma ulaşılmış” dedi. Perakendeye yönelik veri yayınlayan Ortakalan'ın raporuna göre; yerel marketlerin son beş yıldaki şube sayısı 2015 sonu itibariyle %58.7 büyüdü. Aynı dönemde indirim marketlerin şube sayısı ise %158 arttı.



Geçen yılki ciroları 10 milyar $


Bölgesel olarak faaliyet gösteren ve en az üç şubeye sahip market zincirleri “yerel market” olarak kabul ediliyor. TPF bünyesindeki 337 yerel marketin toplam 3 bin 655 satış noktası bulunuyor. TPF Başkanı Mustafa Altunbilek'in verdiği bilgilere göre, yerel marketlerin 2015 cirosu 10 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Diğer yandan, Migros, Carrefoursa gibi zincirlerin Migros Jet ve Carrefoursa Mini gibi küçük formatlı mağazalarla sokak aralarına kadar girmeleri de yerel marketleri olumsuz etkiliyor. BİM, A101, Şok, UCZ gibi indirim marketlerin ise 15 binin üzerinde şubesi bulunuyor.






#Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbi
#Market
#Ciro
8 yıl önce