|

Yeşil pasaport ile ihracata dev katkı

Dünyanın her yerinde ülkemizi başarı ile temsil eden ihracatçılarımız ceplerine yeşil pasaportlarını koymaya başladı. Binlerce kişiye verilen yeşil pasaport ihracatçıya birçok fayda sağlıyor.

Yeni Şafak
15:24 - 17/11/2017 Cuma
Güncelleme: 15:52 - 17/11/2017 Cuma
Yeni Şafak
Yıl sonuna kadar 22 bin kişinin yeşil pasaport sahibi olması bekleniyor.
Yıl sonuna kadar 22 bin kişinin yeşil pasaport sahibi olması bekleniyor.

Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı için amaçlanan 500 milyar dolar tutarındaki ihracat hedefine ulaşılması için çalışmalar aralıksız sürüyor. Yurt dışında dünyanın belirli bölgelerindeki önemli ticaret merkezlerinde bulunan firmalara destekler veriliyor. İhracatçıların kira ve personel giderlerine destek, fuarlarda tanıtım desteği ve pazarlama faaliyetlerinin yanı sıra yeşil pasaportlar da verilmeye başlandı. Toplamda yeşil pasaport almış kişi sayısının bu yıl sonunda 22 bine ulaşması bekleniyor.

  • Yeşil pasaport almaya hak kazanan firma temsilcileri, başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere dünyadaki birçok noktaya rahatlıkla ve zaman kaybı olmaksızın ulaşım imkânı sağlayabiliyor. Uygulamanın yayılması ile Türkiye'nin ihracatı için kaldıraç etkisi oluşturacak.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) yaptığı İhracat Eğilim Araştırması’na göre yeşil pasaport, firmaların yüzde 24,2’sinin ihracatına olumlu yansıyor.



Yeşil pasaport kimlere veriliyor?

  • Son 3 yılda yıllık ortalama ihracatı 1-10 milyon dolar arasındaki ihracat şirketlerine 1,
  • 10-25 milyon dolar arasındakilere 2,
  • 25-50 milyon dolar arasındakilere 3,
  • 50-100 milyon dolar arasındakilere 4,
  • 100 milyon doların üzerindekilere 5 yeşil pasaport hakkı veriliyor.

Yeşil pasaportu başka kimler alabilir?

Hususi pasaportlar; Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski Bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz. Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu tür pasaport verilir.

İl ve ilçe belediye başkanlarına, görevleri süresince hususi pasaport verilir. Hususi pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı tür pasaport verilir.

Hususi pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise aynı türden pasaport verilmesi mümkündür.

Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hususi damgalı pasaport verilir. Hak sahibi ebeveynin vefatı durumunda vefat eden ebeveynden dolayı emekli aylığı (yetim maaşı) bağlanan çocuklar iş sahibi olarak değerlendirilmeyip yukarıda belirtilen diğer şartları taşımaları halinde hususi pasaport verilebiliyor.

#Yeşil pasaport
#İhracat
#Destek
6 yıl önce