|

Yükseliş trendi sürüyor

16 Nisan referandumunun ardından ekonomide başlayan bahar havası güçlenerek sürüyor. Bu canlılığın en önemli göstergelerinden imalat sanayii kapasite kullanımı mayısta son 21 ayın en yüksek oranı olan yüzde 78.8'e çıktı. Borsa İstanbul, 97 bin 718 seviyesiyle bütün zamanların rekorunu yukarı taşıdı. Ekonomide dün yaşanan bir başka sevindirici gelişme ise güven endekslerinin artması oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/05/2017 Çarşamba
Güncelleme: 10:41 - 24/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
​Yükseliş trendi sürüyor ​
​Yükseliş trendi sürüyor ​

Piyasaların merakla beklediği 16 Nisan referandumunun başarıyla atlatılmasının ardından ekonomide başlayan bahar havası güçlenerek sürüyor. Hem üretim ayağındaki gelişmeleri gösteren veriler hem de para piyasalarındaki sevindirici haberler, Türkiye ekonomisinin hızlı bir yükseliş trendine girdiğini gösteriyor. Geçen yıl baskılanan büyümenin 2017’de hedeflenen rakamlara ulaşacağını ispatlayan verilerin başında imalat sanayii kapasite kullanım oranı geliyor.

SON 21 AYIN EN YÜKSEĞİ

2017 yılının ilk çeyreğinde ılımlı bir tablo ortaya koyan kapasite kullanımı mayısta da son 21 ayın en yükseği olan yüzde 78,8 oranına çıktı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) yapılan açıklamada, söz konusu dönemde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranının da bir önceki aya göre 0,1 puan artarak yüzde 78,9’a yükseldiği bildirildi. Mal gruplarına göre kapasite kullanım oranları değerlendirildiğinde, dayanıklı tüketim malları, ara mallar, gıda ve içecekler ile dayanıksız tüketim mallarında artış görülürken, yatırım mallarında azalış gözlendi.

BORSA REKORA
DOYMUYOR

Son 5 aydır yükseliş trendinde hareket eden ve mayısta da bu trend içindeki hareketini devam ettiren BIST 100 endeksi de, rekorlara doymuyor. Önceki gün kapanış rekorunu 96.400,03 puana taşıyan BIST 100 endeksi, dün de 97.718 puan ile tüm zamanların gün içi en yüksek seviyesine çıktı. Uzmanlar, borsadaki yükselişin devam edebileceğini ifade ederek, ilk hedef olan 98.000’in aşılması durumunda 100.000 psikolojik direncinin hedefe gireceğini belirtiyor.

EKONOMİYE GÜVEN PERÇİNLENDİ

Ekonomide yaşanan bir başka sevindirici gelişme ise güven endekslerinin artması oldu. İnşaat sektörü güven endeksi mayısta yüzde 0,8, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 2,1, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 1,1 artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin verilerine göre; mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi nisanda 99,9 iken mayısta yüzde 2,1 artarak 102'ye yükseldi. Hizmet sektörü güven endeksindeki bu yükseliş, son üç aylık dönemde iş durumunun iyileştiğini, hizmetlere talebin arttığını değerlendiren girişim yöneticisi sayısının çoğalmasından kaynaklandı. Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi, mayısta yüzde 1,1 artarak 102,8 değerine çıktı. İnşaat sektörü güven endeksi de nisanda 85,7 iken, bu ay yüzde 0,8 artarak 86,3 değerine yükseldi.

TL'nin güçlenmesini bekliyorum

Uluslararası finans piyasalarındaki kriz tahminleri nedeniyle "Doktor Kıyamet" olarak bilinen yatırımcı Marc Faber, Türk lirasının (TL) değerinin altında olduğunu ve güçlenmesini beklediğini bildirdi. "Sermayenin Türkiye'ye akması için iyi sebepler var" diyen The Gloom, Boom & Doom Report'un yayıncısı ve editörü Marc Faber, Türk ekonomisinin oldukça iyi gittiğini, borsanın performansının da buna bir örnek olduğunu kaydetti. Faber, "Para yeniden Türkiye gibi ülkelere akıyor. Geçen yıl Rusya ve Brezilya borsaları en iyi performansı göstermişti. Bu yıl Türkiye’nin güçlü bir performans göstermemesi için bir gerekçe göremiyorum" diye konuştu.


#16 Nisan 2017
#Anayasa referandumu
#Borsa
7 yıl önce