|

Yunan dalgası Çin’i vurdu

Piyasalar, Yunanistan’la ilgili gelişmelere kilitlenirken, Çin ekonomisindeki kriz havası devam ediyor. Dün 2007’den bu yana yüzde 8,5 ile en sert düşüşü kaydeden Çin borsası balon muydu tartışmalarını da beraberinde getirdi. Uzmanlar, Yunanistan krizinin etkisiyle avro-dolar paritesinin daraldığını ve sanayi devinin Avrupa için avantajını yitirdiğini belirtiyor.

Yeni Şafak
04:00 - 28/07/2015 Salı
Güncelleme: 20:39 - 27/07/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Çin ekonomisine yönelik endişelerle Çin borsasında sert değer kaybı yaşanıyor. Borsa yüzde 8.5 değer kaybederek 8 yıldan uzun süredir en büyük günlük düşüşünü kaydetti. Bu düşüşler 27 Şubat 2007'den bu yana en sert kayıplar oldu.



AB'DEN ÇİN'E PARİTE DARBESİ


Uzmanlar ayrıca, Yunanistan krizinin küresel piyasalara yansımasına dikkat çekiyor. Uzmanlar özellikle otomotiv, teknoloji, tekstil ve birçok ara mal için geçmiş dönemde avro dolar paritesindeki aralıktan kaynaklı Çin'i tercih ettiğini belirterek, paritenin daralmasıyla sanayi devinin avantajını yitirdiğinin altını çizdi. Avrupa'nın dolarla alım yaptığı Çin'i uzaklık ve kaliteden kaynaklı problemlerin yaşanmasıyla kar marjından dolayı idare etmesine rağmen artık idare edilemediği vurgulandı. Bu yılın Şubat ayında avro dolar paritesi 1,13 olmasına rağmen Yunanistan krizi AB'yi etkilemiş ve para birimi avro kan kaybetmişti. Parite son işlemlerde ise 1,09 seviyelerine geriledi.



BÜYÜK KAZANÇLAR BALON MU?


Çin Merkez Bankası'nın politika faizinde ve zorunlu karşılıklarda yaptığı indirimler de çare olmadı. Çin'de borsanın yükselmesi ve vatandaşların refahının bu sayede arttırılması, kamunun hedeflerinden biri olarak kabul ediliyor. Analistler, Çin'in bu hamlelerinin ekonomide balon şişirmek anlamına geldiği görüşünde birleşiyor.



Görüşmeler Atina'da başladı


Avrupa Komisyonu, Yunanistan ve kreditör kurumlar arasında üçüncü kurtarma paketi için gerekli görüşmelerin birkaç günlük ertelemenin ardından Atina'da başladığını duyurdu. Komisyon sözcüsü açıklamasında “Kurumlara bağlı ekipler an itibariyle Atina'dalar ve çalışmalar hemen başlayacak. Çalışmaların başlaması demek kurumların Yunan yetkililerle görüşmeleri başladığı anlamına geliyor” ifadelerini kullandı. Görüşmelerin geçtiğimiz hafta başlaması beklenirken, organizasyon sorunları nedeniyle ertelenmişti.Avrupa tarafında Yunanistan'a ilişkin belirsizliklerin ardından toparlanma eğilimini sürdüren avro/dolar paritesi geçen hafta 1,08'den 1,10 seviyesine yükseldi.



Erdoğan Pekin'e gidiyor


Kasım'da Türkiye'de gerçekleştirilecek G20 liderler zirvesi öncesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bugün başlayacak Çin ziyaretinde ikili siyasi ve ekonomik işbirliği, Uygur Türklerinin durumu ve iki ülke arasında uzun süredir müzakereleri devam eden uzun menzilli füze projesinin öncelikli gündemler olması bekleniyor. Erdoğan'ın beraberindeki Türk işadamları heyetinin de katılacağı Türkiye-Çin İş Forumu'na katılması bekleniyor. 100'ün üzerindeki iş adamının da katılacağı gezide iş dünyasının öncelikli hedefi Çin'e yıllık 2,8 milyar dolar seviyesinde olan ihracatı 10 milyar dolar seviyesine çıkarmak.


#Türkiye-Çin İş Forumu
#Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan
#yunanistan krizi
9 yıl önce