|

Yurtiçi piyasalar pozitif ayrıştı

1 Kasım seçimlerinde AK Parti’nin tek başına iktidar olacağına işaret eden anket sonucu piyasaları coşturdu. Kur, 2.91 liraya gerilerken, Borsa İstanbul 75 bin 210 puana çıktı. TL, gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışarak dolar karşısında değer kazanan tek para birimi oldu.

Yeni Şafak
04:00 - 1/09/2015 Salı
Güncelleme: 20:58 - 31/08/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Çin ekonomisinin yavaşlamasıyla başlayan kur savaşları ve FED'in faiz artırım beklentisiyle son iki haftadır sert darbe alan piyasalar, yurti çinde AK Parti'nin oylarını artıracağı ve tek başına iktidar olacağına işaret eden anket sonucuyla moral buldu. Dolar 2.92500 liradan 2.9110 seviyesine gerilerken, Borsa İstanbul 74.813 puana yükseldi. Haftanın ilk işlem gününe kur, Fed'in üst düzey yetkililerinin, hafta sonu Jackson Hole toplantısında Eylül ayında bir faiz artışı için kapıyı açık bırakması üzerine yönünü yukarı çevirmişti. Gün içinde 1 Kasım seçiminde AK Parti'nin oyunda artışa işaret eden anket sonucu ve petrol fiyatlarında aşağı yönlü seyir, kayıpların önemli bölümünü telafi etti.



KUR YÖNÜNÜ AŞAĞI ÇEVİRDİ


Geçen hafta Pazartesi günü Çin endişeleriyle 2.98 seviyelerinde seyreden ve ardından aşağı yönlü bir seyirle 2.91'in hemen üzerinde haftayı tamamlayan dolar/TL, güne 2.93'e yaklaşarak başladı. Kur öğleden sonra yönünü aşağı çevirerek 2.9110 ile 2.9135 seviyesinde işlem gördü. Sepet bazında TL 3.0894 ile 3.0924, euro/TL 3.2743-3.2773 seviyesinden alıcı buldu. Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise 50 doların üzerini test etmesi ardından yüzde 3'e yakın düşüşle 48.5 dolar civarına kadar geriledi.



ANKET SONUCU MÜŞTERİLERE GİTTİ


TL, dün gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışarak dolar karşısında tek değer kazanan para birimi oldu. Anket sonrası dün TL, dolar karşısında yüzde 0.4 değer kazanırken benzer para birimleri yüzde 0.3 ile yüzde 2.6 arasında değer kaybetti. İşlemciler, kamuoyu araştırma şirketi Konda tarafından müşterilerine gönderilen seçim anketinde AK Parti'nin oylarının yüzde 43'ün üzerine çıkarak milletvekili sayısının tek parti hükümeti için gereken en az sayı olan 276'ya yaklaştığını söylediler. Öte yandan tahvil/bono piyasasında 10 yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanış yüzde 10.21 valörde son işlem yüzde 10.26 bileşik seviyesinden gerçekleşti.



Fisher, faiz kapısını açık tuttu


ABD merkez bankası Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, doların üzerindeki baskılar azaldıkça ABD'de enflasyonun yeniden sıçrama gerçekleştireceğini ve Fed'in kademeli bir şekilde faizleri artırmasına izin vereceğini belirtti. Öte yandan küresel merkez bankaları, FED'in faiz artışını ertelemesini istemedi. Hafta sonunda yapılan Jackson Hole merkez bankaları konferansına katılan üst düzey yetkililer, ABD'li meslektaşlarına Fed'in yapacağı bir faiz artışına hazır olduklarını ve bu adımın daha fazla geciktirmeden atılmasını tercih ettiklerini belirtti.Yetkililer, piyasaların faiz artışına olabildiğince hazır olduğunu dile getirdi.


#Çin ekonomisi
#Borsa İstanbul
#faiz oranları
9 yıl önce