|

Yüzde 5’te istikrar kazanır

Merkez Bankası, bu yıl yüzde 8,5 olarak öngördüğü enflasyonun önümüzdeki yıl yüzde 6,2’e düşeceğini, ardından da yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanacağını öngörüyor. Enflasyon raporunu İstanbul’da açıklayan Başkan Murat Çetinkaya, para politikasındaki sıkı duruşa devam edeceklerini da belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/04/2017 Cumartesi
Güncelleme: 05:23 - 29/04/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
MB'nin Enflasyon Raporu
MB'nin Enflasyon Raporu

Merkez Bankası (MB) Başkanı Murat Çetinkaya, yılın ikinci Enflasyon Raporu’nu dün İstanbul’da açıkladı. Enflasyonun 2017 sonunda yüzde 8,5 olarak gerçekleşeceğini belirten Çetinkaya, 2018 sonunda ise yüzde 6,4’e geriledikten sonra enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngördüklerini bildirdi. Çetinkaya, “2017 ve 2018 yılsonu enflasyon tahminlerimizi 2017 Ocak Enflasyon Raporu’na göre sırasıyla 0,5 puan ve 0,4 puan yukarı yönlü güncelledik” dedi.

KUR ETKİSİ ORTADAN
KALKINCA DÜŞÜŞ BAŞLAR

İktisadi faaliyet görünümündeki göreli iyileşmeye bağlı olarak yukarı yönlü güncellemeyi yaptıklarının altını çizen Çetinkaya, “Enflasyona odaklı bir para politikası duruşunun yanı sıra 2018 yılında birikimli döviz kuru etkilerinin ortadan kalkacağı ve iktisadi faaliyetin ılımlı seyredeceği bir görünüme dayandığını vurgulamak isterim. Bu yıl enflasyonda baz etkisiyle birlikte dalgalı bir seyrin izlenme ihtimali yüksek. Enflasyonun yılın ikinci yarısında tek haneye ineceğini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

YÜZDE 5 DÜZEYİNDE
İSTİKRAR KAZANIR

Çetinkaya, “Enflasyonu düşürmeye odaklı ve sıkı bir politika duruşu altında enflasyonun yüzde 5’lik hedefe kademeli olarak yakınsayacağını ve orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz” diye konuştu. Çetinkaya, TL cinsinden ithalat fiyatlarındaki yukarı yönlü güncellemenin 2017 sonu enflasyon tahminini bir önceki rapor tahminine göre 0,1 puan yukarı çektiğini söyledi.

SIKI DURUŞA DEVAM

Uyguladıkları faiz politikasına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan MB Başkanı Çetinkaya, kararlı konuştu: “Yakın dönemde risk iştahında gözlenen artış, maliyet kaynaklı baskıları bir miktar sınırlasa da enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturmakta. Bu nedenle enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşumuzu sürdüreceğiz. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeleri yakından izleyerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapacağız.”

Sadeleştirmeye devam ederiz

Toplantının ardından soruları da cevaplandıran Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, faiz politikasındaki sadeleşmeyi anlattı. Çetinkaya, şunları söyledi: “Geçen yıldan bu yana bahsettiğimiz tek bir politika faiz uygulamasına, şartları uygun gördüğümüz dönemde geçmeyi Para Politikası Kurulu ortak kanaati olarak koruyoruz. Beklentiler, fiyatlama davranışları, maliyet ve talep şartları, enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeleri takip ediyor olacağız. Tüm bunların bileşimine bakarak ve tüm bu göstergelerde hissedilebilir bir iyileşme olduğuna kanaat getirene kadar para politikasındaki sıkı duruşumuzu koruyacağız.”


#​Merkez Bankası
#Enflasyon
#Murat Çetinkaya
7 yıl önce