|

Elazığ'da deprem meydana geldi! Son depremler

Elazığ'da deprem meydana geldiği bildirildi. Son depremler listesinde yer alan bilgilere göre, Elazığ'ın Kovancılar ilçesine bağlı Yarımca köyünde 4 büyüklüğünde deprem olduğu kaydedildi. Elazığ'daki depremin tüm detaylarını ve ülkemizdeki son depremler hakkındaki bilgileri haberimizden görebilirsiniz.

Yeni Şafak
18:07 - 20/03/2017 Pazartesi
Güncelleme: 20:09 - 24/03/2017 Cuma
Diğer
Elazığ'da deprem meydana geldi
Elazığ'da deprem meydana geldi

Elazığ'da 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Türkiye'de meydana gelen son depremlerde saat 17.39'da Elazığ'ın Kovancılar ilçesi Yarımca köyünde 4 büyüklüğünde deprem olduğu kaydedildi. Elazığ'daki depremden gelişmeleri haberimizden takip edebilir ve son depremler listesini sayfamızdan bulabilirsiniz.



Elazığ'da bugün saat 17.39'da Richter Ölçeği'ne göre 4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nün açıklamasına göre, bugün saat 17.39'da merkez üssü Elazığ olan 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 10 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde, can veya mal kaybı yaşanmadı.





Deprem nedir? - Deprem, yer sarsıntısı veya zelzele , yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayıdır.

Sismik aktivite

ile kastedilen meydana geldiği alandaki depremin frekansı, türü ve büyüklüğüdür. Depremler sismograf ile ölçülür. Bu olayları inceleyen bilim dalına da sismoloji denir. Depremin şiddeti Moment magnitüd ölçeği (ya da eskiden kullanımda olan Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı şiddetteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü şiddetteki depremler yıkıcı olabilir. Sarsıntının şiddeti Mercalli şiddet ölçeği ile ölçülür. Depremin meydana geldiği noktanın derinliği de yıkım kuvvetine etkilidir ve yer yüzüne yakın noktada gerçekleşen depremler daha çok hasar vermektedir.



Dünya yüzeyinde gerçekleşen depremler kendilerini bazen sallantı bazen de yer değiştirme şeklinde göstermektedir. Bazen yeryüzüne yakın bir noktada güçlü bir deprem gerçekleştiğinde tsunamiye sebep olabilir. Bu sarsıntılar ayrıca toprak kayması ve volkanik aktiviteleri de tetikleyebilir. Genel olarak

deprem

sözcüğü herhangi bir sismik olayın -Doğal bir fenomen olarak gerçekleşmiş veya insanların sebebiyet verdiği- ürettiği sismik dalgaları adlandırmak için kullanılır. Depremler genellikle kırıkların (fay hatları) çatlamasıyla oluşur. Bunun yanı sıra volkanik faaliyetler, toprak kaymaları, mayın patlamaları veya nükleer testler sonucunda da gerçekleşebilir.



Ölçümü ve yerlerinin belirlenmesi-
Ana madde: Sismoloji -

Depremler sismometrelerle uzun mesafeler boyunca ölçülür çünkü sismik dalgalar Dünyanın iç kısmı boyunca hareket halindedirler. Depremin kesin şiddeti Moment magnitüd ölçeği numaralandırması (ya da eskiden kullanımda olan Richter ölçeği) ile tespit edilir. Buna göre 7 ve üstü depremler yıkıcı türlerdendir. Hissedilen şiddet ise Mercalli şiddet ölçeği ile ölçülür. (2-12 şiddeti)



Her yer sarsıntısı değişik tipteki sismik dalgaların farklı hızlardaki hareketini meydana getirir: Boylamsal (P-dalgaları), Enlemsel (S-dalgaları) ve bir takım yüzey dalgaları. Sismik dalgaların yayılma hızı ortamın yoğunluğu ve esnekliğine göre 3 km/s ile 13 km/s arasında değişebilir. Yeryüzünde S-dalgalarına oranla P-dalgaları çok daha hızlı ilerler. Rasathaneler ile depremin merkez üssü arası uzaklık farkı ölçülmekle birlikte deprem odağının derinliği de kabaca ölçülür. Depremler sadece şiddetlerine göre kategorilendirilmez. Bunun yanı sıra nerede meydana geldikleri de önemlidir. Dünya sismik aktivitelerle birlikte coğrafi ve politik olarak 754 Flinn-Engdahl bölgeleri (F-E bölgeleri)'ne ayrılmıştır. Daha aktif alanlar daha küçük alanlara bölünmüştür. Pek aktif olmayan kuşaklar ise geniş F-E bölgeleri oluşturur.



#Elazığ
#Deprem
#Son depremler
7 yıl önce