|

2 ülkede sevinç

Dünya Atletizm Şampiyonası erkekler 200 metre finalinde 20.09'luk derecesiyle altın madalya kazanan milli sporcumuz Ramil Guliyev'in büyük zaferi Türkiye'ye büyük sevinç yaşattı. Milli atlet, şampiyona tarihinde sprint altını kazanan üçüncü Avrupalı ve ikinci beyaz atlet oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/08/2017 Cumartesi
Güncelleme: 06:17 - 12/08/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
2 ülkede sevinç
2 ülkede sevinç

16. Dünya Atletizm Şampiyonası'nda erkekler 200 metrede dünya şampiyonu olan Ramil Guliyev tarihe geçti. İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen şampiyonada 20.09'luk derecesiyle Türkiye'ye erkekler 200 metrede ilk altın madalyasını kazandıran milli atletimiz, ülkemize büyük sevinç yaşatırken, çok inanılmaz bir yarışma olduğunu söyledi. Azerbaycan asıllı milli atletimiz, bu başarıyı elde edebileceğine sene boyunca inandığını dile getirdi. Atletizmde dünya şampiyonluğunun en büyük isteği olduğunu vurgulayan Guliyev, "Benim için çok inanılmaz bir yarışma oldu. Bunu başarabileceğime sene boyunca inanmıştım. Bundan sonra inşallah olimpiyatta madalya gelir. Usain Bolt burada olsun isterdim ama olmadı. Sıra bizde, inşallah daha iyi olur. Azerbaycan bayrağıyla tur atma isteğim vardı. Ben bunu yaptım. Yarış çok zor geçti. Bütün sporcular çok hazırdı. Yarışta kim kuvvetliyse o kazandı" dedi.

BİRİNCİ OLDUĞUMU SONRADAN ANLADIM

Türk atletizm tarihine adını yazdıran milli sporcumuz Ramil Guliyev, birinci olduğunu sonradan anladığını söyledi. 10 yıllık antrenmanın kendisini zirveye taşıdığını belirten Ramil, "14 yarışı da kazandım. Finalde kazanabileceğime inanıyordum. Finiş çizgisini görünce ilk 3’teyim dedim ama kaçıncı olduğumu anlamadım. Daha sonra birinci olduğumu gördüm ve inanılmaz duygulandım. Bütün rakipler aynı kuvvetteydi. Bolt gibi bir favori yoktu. Strese kimin daha dayanıklı olduğu görüldü” dedi. Üzerinde emeği olan herkese teşekkür ettiğini belirten Guliyev, “Bana büyük destek verildi. Birinci olarak herkesi mutlu etmişim. Ben de mutluyum. Gençler spor yapsınlar. Yapmayanlar da başlasınlar. Spor çok iyi bir şey. Spor hayatı pozitif yönde değiştiriyor. Cumhurbaşkanımız beni tebrik etti. İnşallah daha iyi dereceler elde ederim. İnşallah bu son tebrik olmayacak. Daha önümüzde yarışlar var. Onlarda da başarılı olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Ramil Guliyev, kazandığı madalyayı ise 2010 yılında kaybettiği babasına armağan ettiğini söyledi.

ÜÇÜNCÜ AVRUPALI, İKİNCİ BEYAZ ATLET

Milli atlet Ramil Guliyev, şampiyona tarihinde sprint altını kazanan üçüncü Avrupalı ve ikinci beyaz atlet oldu. 1993’te Stuttgart’ta Avrupa’ya ilk sprint altını; 100 metrede Britanyalı Linford Christie ile gitti. 1995’te Göteborg’da 100 metrede zafer Kanadalı Donovan Bailey’nin oldu. 200 metrede ise Michael Johnson fırtınası esiyordu. Avrupalı damgasının hissedildiği son şampiyona 2001 Edmonton’du... 100 metreyi Maurice Greene kazansa da 200’de Yunan Konstatinos Kederis; olimpiyat şampiyonu olduktan bir yıl sonra dünya şampiyonluğunu da elde ediyordu.

Bu başarılarla gururlanıyoruz

Türkiye Atletizm Federasyonu'nun sponsoru Turkcell'in Genel Müdürü Kaan Terzioğlu'ndan Ramil Guliyev'e tebrik. Terzioğlu yaptığı açıklamada, "Turkcell olarak Türkiye Atletizm Federasyonu ile yaptığımız işbirliğinin getirdiği başarıları izlemek, bize tarifsiz bir mutluluk yaşatıyor. Atletizmde hem altyapı seviyesinde hem de en üst kademede ülkemiz adına elde edilen dereceler bize gurur veriyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın himayesinde 2020 hedefiyle, Türk sporunun gelişmesi için verdiğimiz destek bizler için çok önemli. Sporcumuzun, bu destek sayesinde dünyanın en önemli atletizm organizasyonunda bayrağımızı göndere çektirmesinin onurunu yaşıyoruz" dedi.

Şampiyonlar çıkaran bir ülke olduk

Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, "Artık şampiyonlar çıkaran bir ülke olduk" dedi. Hedeflerini olimpiyatlarda final, dünya şampiyonasında ise madalya olarak belirlediklerini ve bunu başardıklarını belirten Çintimar, "Türkiye bu başarıların hepsine layık. Biz sadece finale kalmak için uğraşan bir ülke değil, artık şampiyonlar çıkaran bir ülke olduk. Yıldızlarda Mizgin Ay ile başladık, şimdi Ramil Guliyev ile devam ettik. İnşallah devamı gelecek. 4 yıllık çalışma sonucunda hem altyapıyı belli bir seviyenin üzerine getirdik hem dopingden temizlendik hem de inşallah önümüzdeki dönemin atletizm ülkesi haline gelecek bir yapıya ulaştık. Bunun için bize destek olan, inanan başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Bakanlarımız, Spor Genel Müdürümüz, spor teşkilatımız, sponsorlarımız ve kulüplerimizin hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bize çok ciddi destek oldular ve bu destekler sonucunda şu anda ülkemize bu gururu yaşatma fırsatını elde ettik. Bütün çocuklarımı tüm Türk halkı adına alınlarından öpüyorum, kutluyorum. İnşallah bize daha nice mutluluklar yaşatacaklar" diye konuştu.

LİDERLERDEN TEBRİK YAĞDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milli atlet için yayınladığı mesajda, "Hepimizi gururlandıran Guliyev'i gönülden tebrik ediyorum" dedi. Başbakan Binali Yıldırım da, tebrik telgrafı çekti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ise, "Bu zafer, dostluk ve kardeşliğimizin tezahürüdür" ifadesini kullandı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16. Dünya Atletizm Şampiyonası erkekler 200 metrede Dünya Şampiyonu olan milli atlet Ramil Guliyev'i kutladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16. Dünya Atletizm Şampiyonası'nda altın madalya kazanan milli sporcu Guliyev’e telgraf göndererek tebriklerini iletti. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabı Twitter'dan yayınladığı mesajda şu ifadeleri kullandı; “Dünya Atletizm Şampiyonası Erkekler 200 metrede altın madalya kazanarak hepimizi gururlandıran Ramil Guliyev'i gönülden tebrik ediyorum.”

BAŞBAKANDAN TELGRAF

Başbakan Binali Yıldırım, 16. Dünya Atletizm Şampiyonası erkekler 200 metrede dünya şampiyonu olan milli sporcu Ramil Guliyev'i kutladı. Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Yıldırım, 16. Dünya Atletizm Şampiyonası'nda altın madalya kazanan milli sporcu Guliyev’e telgraf göndererek tebriklerini iletti. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak da 16. Dünya Atletizm Şampiyonası erkekler 200 metrede altın madalya kazanan milli sporcu Ramil Guliyev’i telefonla arayarak kutladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Osman Aşkın Bak'ın, atletizmde Türkiye'ye ilk kez dünya şampiyonluğu sevinci yaşatan milli atlet Ramil Guliyev’i yarışmanın ardından telefonla aradığı belirtildi. Bakan Bak'ın, milli sporcuyla yaptığı görüşmede, bu tarihi başarıdan duyduğu mutluluğu ve gururu dile getirdiği ifade edildi.


İLHAM ALİYEV: TÜRKİYE'Yİ YÜREKTEN KUTLUYORUM

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de, Ramil Guliyev'i tebrik eden liderler arasındaydı. Aliyev, yayınladığı mesajda, tarih yazan milli atlete ithafen kullandığı ifadelerde, "Zaferden sonra Azerbaycan ve Türkiye bayraklarını yan yana dalgalandırman özellikle memnuniyet vericidir. Bu, senin kendi halkına bağlı, vatansever bir insan olduğunun göstergesidir. Bu, aynı zamanda Azerbaycan ve Türkiye arasındaki dostluğun, kardeşliğin tezahürüdür. Ülke olarak seninle gurur duyuyoruz. Sana sporda yeni zaferler arzu ediyorum. Bu zafer dolayısıyla Türkiye'yi de yürekten bir şekilde kutluyorum" mesajını paylaştı.


Dünyanın en iyi güreşçileri Taha ve Soner

Dünya Güreş Birliği (UWW) 2017 yılında gerçekleşen turnuvalarda sporcuların elde ettiği derecelere göre ‘Dünyanın En İyi Güreşçileri’ değerlendirme raporunu açıkladı. Dünyanın en iyi güreşçileri sıralamalarında Türkiye zirveye yerleşti. Serbest stil kategorisinde Avrupa Şampiyonu Taha Akgül sıkletinde yine dünyanın en iyisi seçilirken, 2 kez üst üste Avrupa Şampiyonu olan Soner Demirtaş 74 kiloda zirveye çıkarak ilk sıradaki yerini aldı. U23’te Avrupa şampiyonluğu, büyükler klasmanında ise Avrupa üçüncüsü olan güreşçimiz Süleyman Atlı ikinci sırada yer aldı. Grekoromende ise Olimpiyat ikincisi ve bu yıl yedinci Avrupa Şampiyonluğunu kazanan güreşçimiz Rıza Kayaalp ağır sıklette ikinci sırada yer alırken Kadınlar ağır sıklette ise Yasemin Adar üçüncü sırada yer aldı.

MİNDERİN KRALI TAHA AKGÜL

Yıllardır tahtını kimseye kaptırmayan Olimpiyat şampiyonumuz ve bu yıl beşinci kez Avrupa Şampiyonluğunu ilan eden Taha Akgül yerini korumaya devam ediyor. Avrupa’da, dünyada ve Olimpiyatlarda hep şampiyonluğu göğüsleyen Taha, kendine minderde rakip bulamazken, listedeki en yakın ikinci sıradaki rakibine son karşılaştıkları Avrupa Şampiyonasında sayı tuşu ile yenerek büyük bir fark açtı.


SONER ZİRVEDE

Dünya Şampiyonası öncesi en büyük çıkışı ise bu yıl Olimpiyat üçüncülüğünden sonra 2 kez üst üste Avrupa Şampiyonu olan Soner Demirtaş 74 kiloda zirveye çıkarak ilk sırada yer aldı. Bu kulvarda kariyerinde ilk defa zirveye çıkan Soner, Dünya Şampiyonası'nda yerini korumak için mindere çıkacak.

#SONER DEMİRTAŞ
#Taha Akgül
#Ramil Guliyev
#Azerbaycan
#Atletizm
7 yıl önce