|

Evde baklava nasıl yapılır? Ev baklavası yapmanın püf noktaları

Ramazan Bayramı’nın gelmesiyle birlikte misafirlere ikram edilecek olan baklavalar hazırlanmaya başlıyor. Hazır baklava yerine ev baklavası yapmak isteyenler ise püf noktalarını merak ediyor. Bu yazımızda sizler için evde baklava yapmanın kolaylarını ve tarifini paylaşıyoruz.

Yeni Şafak
12:26 - 22/06/2017 Perşembe
Güncelleme: 12:28 - 22/06/2017 Perşembe
Diğer
Evde baklava nasıl yapılır?
Evde baklava nasıl yapılır?

Bayrama çok az bir süre kalmasının ardından ev baklavasının nasıl yapılacağı merakla araştırılıyor. İkram edilecek baklavanın güzel olması her şeyden önemli. Sizlere bu yazımızda incirli baklava tarifini paylaşıyoruz. Peki evde baklava nasıl yapılır?


HER YÖREDE FARKLI İÇ

Bayramlık bir tatlı düşünüldüğünde ise akla ilk baklava geliyor. Her yörenin kendine özgü, birbirinden lezzetli baklavaları var. Gaziantep'te fıstık, Orta Anadolu'da ceviz, Karadeniz'de fındık, Akdeniz'de, Doğu Anadolu'da kaymak, Afyonkarahisar'da leblebi baklavaya iç oluyor. Kimi beyaz, kimi nar gibi pişiriliyor. Ama biz, baklava yapmaya çalışırken, o usta lezzetleri yakalamakta zorlanıyoruz. İşte bugün, iyi bir baklavanın sırları nelerdir bunlardan konuşalım istiyorum.

YUMURTA SICAK OLMALI

Bütün hamur işlerinin en önemli sırrı doğru unu seçmektir. Ben denemelerimde İkinci püf noktaysa yumurta. Kullanımdan bir saat önce dolaptan çıkardığımız yumurtanın oda sıcaklığında ısınmasını beklemeliyiz. Üçüncü sır ise tuz. Tuzsuz bir hamur kendini toparlamaz bu yüzden tatlı da yapıyor olsak içine mutlaka bir miktar tuz eklemeliyiz. Baklava için gereken son malzeme nişasta. İnce, taze bir buğday nişastası yufkalarımızı açmak için idealdir. Ben içine birazda mısır nişastası ekliyorum. Yufkalarımızı açarken, serin ve güneş almayan bir yerde, hava akımı olmayan bir ortamda çalışmaya özen göstermeliyiz.

HER KAT YAĞLANMALI

Şerbet ise doğru yapılmadığında kristalleşir ve bundan dolayı emek verdiğimiz güzelim tatlılar ilk anki lezzetini muhafaza etmez. Eğer kırk katlı, yirmi yufka katlı kalın bir baklava yapıyorsak, biraz orta kıvamlı şurup kullanmalıyız ki tüm katlar şurubu iyice içine alsın. Az yufka katı olan bir baklava ise biraz daha kıvamlı bir şurup ister, yoksa hamur olur. Bir başka dikkat edeceğimiz nokta yağlama işi. Tereyağını erittikten sonra üç beş dakika kaynatıp boşluk bırakmadan her kata sıcak sıcak yağı sürülmeli. Son detay ise “biri sıcak biri soğuk” öğretisi. Bu hafta, bayram için sizlere meyveli bir baklava tarifi vereceğiz.



İncirli baklava nasıl yapılır?

Malzemeler

Hamur için:

Yarım kilogram un

2 yumurta

1 tatlı kaşığı tuz

1 fincandan biraz fazla su

İçi için:

10-12 adet kuru incir

2 yemek kaşığı şeker

1 su bardağı süt

1 çay bardağı dövülmüş ceviz

Ayrıca:

300 gram tereyağı

Nişasta

Şerbet için:

2 su bardağı şeker

3 su bardağı su

¼ limon suyu

Yapılışı
: Un elenir ortası açılır. Yumurta, tuz,su ve şeker eklenir ve kulak memesi kıvamında yoğurulur. Yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır ve yarım saat dinlendirilir. Mümkünse mermer bir tezgahta nişasta toz gibi serpilerek açılır. İki oklava yan yana getirilir ve yufka oklavalara sarılıp büzülür. Bir bez ya da kağıt üzerine serilip 5-6 dakika dinlendirilir. Ayrı bir yerde yıkanıp ayıklanmış incirler sıcak süt ile yarım saat ıslatılır. Yine sütle beraber bütün halde ya da doğranıp cevizle karıştırılarak tavaya konur, üzerine şeker eklenir ve sütü çekene kadar çevrilir. Yufkalar dikdörtgen dört parmaklık şeritler halinde katlanır. Tam ortasına iç konulur, en çok 6 kat olana kadar sarılır. Bıçakla kesilip iki ucu büzülür. Tepsiye dizilir. Üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20 dakika pişirilir.

Şerbetin yapılışı
: Su ve şeker ocağa konulur. Kaynamaya başlayınca limon suyu eklenir. Kıvamın olduğunu anlamak için bir tahta kaşığı şerbete batırırız ve aşağı doğru tutarak son damlaya bakarız. Ya da son damlayı kuru tırnağımıza damlatırız. Eğer kaşığın ucundaki son damla uzuyor ya da tırnağımıza damlattığımız son damla dağılmadan kalıyorsa şerbetimiz kıvam almış demektir. İç olarak kuru kayısı da kullanabiliriz.
#Baklava
#Baklava nasıl yapılır
#Ev baklavası
7 yıl önce