|

13 bin kişi adaleti AYM''de aradı

Bireysel başvuru hakkının verilmesiyle 13 bin kişi Anayasa Mahkemesi''ne başvurdu

Bursa
00:00 - 23/02/2014 Pazar
Güncelleme: 20:44 - 22/02/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
13 bin kişi adaleti AYM''de aradı
13 bin kişi adaleti AYM''de aradı

Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Alparslan Altan, bireysel başvuruda 13 bin 300 dosyaya ulaşıldığını belirterek, ''Bu başvurulardan yaklaşık 4 bin 830''u bölümler ve komisyonlar tarafından karara bağlandı ve şu anda elimizde yaklaşık 8 bin 400 dosya görüşülmeyi bekliyor'' dedi. Altan, Bursa Barosu tarafından düzenlenen ''Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru'' panelinde, 23 Eylül 2012''den itibaren anayasa ve kanundaki adıyla ''bireysel başvuru yolu''nun uygulandığını hatırlattı.

İÇ HUKUK TÜKENİNCE GİDİLEBİLİR

Bireysel başvurunun, temel hak ve özgürlükleri ihlal edilen ya da temel hak ve özgürlüklerinin kamu gücü eylem ve işlemleriyle ihlal edildiğini düşünen bireylerin, olağan yasa yollarını tükettikten sonra başvurabileceği olağanüstü bir yol olduğunu bildiren Altan, ilk 6-7 aylık süreçte yöntemin bilinmemesi ve müracaatların usulüne uygun yapılmaması nedeniyle kısmi gecikmeler yaşandığını, bir başvuru için birkaç kez yazışmaya ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

AİHM GELİŞMEDEN MEMNUN

Gerek AİHM Başkanı gerekse Türkiye''den giden dosyaları inceleyen dairenin başkan ve üyelerinin, son dönemdeki azalıştan memnun olduğunu vurgulayan Altan, Türkiye''nin diğer ülkelere örnek gösterildiğini bildirdi. AİHM açısından pratik amacın gerçekleştiğini kaydeden Altan, dosyaların önemli ölçüde azaldığının görüldüğüne dikkati çekti.

10 yıl önce