|

20 bin dolar 18 işçinin hayatına tercih edildi

Ermenek’te 18 işçinin yaşamını yitirmesine sebep olan maden faciasıyla ilgili davanın ilk duruşması dün yapıldı. Davanın müşteki avukatlarından Caner Durak, işçilerin hayatının paraya tercih edildiğini söyleyerek "20 bin dolarlık sondaj yapabilecek makineyi almayı, 18 işçinin canına tercih etmişler. Dosyada gördüğümüz gerçek budur" dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 16/06/2015 Salı
Güncelleme: 20:36 - 15/06/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki kömür ocağında geçen yıl 28 Ekim'de 18 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasına ilişkin 16 sanığın yargılanacağı davanın ilk duruşması dün yapıldı. Ölen madencilerin ailelerinin de bulunduğu 62 kişinin şikayetçi olarak yer aldığı davada, aralarında aynı madende çalışan işçilerin de olduğu 45 kişi tanık olarak bulundu.



AİLELER SANIKLARA TEPKİ GÖSTERDİ


80 kişilik salonda yapılan duruşmaya aralarında ölen madencilerin aileleri de katıldı. Mahkeme başlamadan önce tutuklu sanıklar Saffet Uyar, Abdullah Özbey ve Ali Kurt, salona alındıktan sonra, aileler, 'Katilller, utanmadan karşımıza çıkarıyorsun', 'Kömür uğruna bizim evlatlarımızı yediniz' diyerek saldırmak istedi. Bunun üzerine sanıklar salon dışına alındı. Bazı aileler de sakinleştirilmek için dışarı alındı. Aileler sakinleştikten sonra tutuklu 3 sanık tekrar salona alındı.



KADERLERİNE TERK EDİLDİLER


Davada müşteki avukatlarından Caner Durak, davanın duruşmasına verilen aradan sonra yaptığı açıklamada işçilerin hayatının paraya tercih edildiğini ileri sürdü. İddianamenin 166 sayfadan oluştuğunu hatırlatan Durak, şöyle konuştu: "Dosyanın özeti: 20 bin dolara 18 işçinin hayatı tercih edilmiştir. Sondaj yapabilecek makineyi almayı, 18 işçinin canına tercih etmişler. Dosyada gördüğümüz apaçık gerçek budur. Bu makineyi almak yerine işçiler kaderine terk edilmiş. Biz ve aileler bunu sindiremeyiz."



EKONOMİK DURUMUM ELVERMEDİ!


Tutuklu yargılanan maden ocağının sahibi Saffet Uyar, iddianamede yer alan savunmasında, yapılan çalışmalar sırasında ocağa bir kez su geldiğini teknik personelden öğrendiğini, diğerinden haberinin olmadığını, personelin suyu boşaltarak çalışmaya devam ettiğini belirtti. Maden üstünde sondaj yapıldığını ancak maden içerisinde kontrol sondajı yapılması gerektiğini bilmediğini söyleyen Uyar "Ekonomik durumum elvermediği için sondaj makinesi alamadım" ifadelerini kullandı.



Facia geliyorum demiş


Davanın müşteki avukatlarından Mehmet Kasap, "O kadar göz göre göre bir iş katliamı gerçekleşmiş ki... Adeta 'Geliyorum' diye bağırarak, gelen iş cinayetiyle karşı karşıyayız" dedi. Kasap, 15 bin liralık sondaj aletinin kullanılmamasının facianın nedenlerinden biri olarak tespit edildiğini vurgulayarak, Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) yetkililerinin uyarısına rağmen bu sondaj aletinin alınmadığını, sorumluların birbirlerini suçladıklarını anlattı. Kasap, Ermenek'teki maden faciasında ihmaller zinciri olduğunu söyledi.



İhmaller yüzünden çocuklarımız gitti


Faciada hayatını kaybeden işçilerden Ali ve Kerim Haznedar'ın babası Şükrü Haznedar, çocuklarının ihmaller yüzünden hayatını kaybettiğini söyleyerek, "Bile bile katliam yaptılar. Burada üç vardiya 30-40 kişi çalışırken, yanlarında bir çavuş, bir mühendis bulunmuyor" dedi. Haznedar, sanıkların ihmalleri gizlemeye çalıştığını ileri sürerek, "İhmaller yüzünden çocuklarımız gitti. Bile bile katliam yaptılar" şeklinde konuştu.





#Caner Durak
#Şükrü Haznedar
#Ermenek
#maden faciası
9 yıl önce