|

20 bin kişiyi dolandırdıar

İstanbul’da bankaların ATM’lerine yerleştirdikleri düzenekle kart bilgilerini kopyaladıkları 20 bin kişinin hesabından 2 milyon lira çeken 5 kişilik bir şebeke çökertildi. Düzeneği bir üniversite öğrencinin hazırladığı ortaya çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/10/2016 Perşembe
Güncelleme: 20:23 - 26/10/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

İstanbul'da kart bilgilerini kopyaladıkları 20 bin kişinin hesabından 2 milyon lira çektikleri iddia edilen 5 kişilik ATM çetesi çökertildi. İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, çok sayıda vatandaşın banka hesaplarının boşaltıldığı şikayetleri üzerine, ATM kameralarını mercek altına aldı. Yapılan araştırmada, dolandırıcıların bilinen yöntemi olan ATM'lerin kart giriş haznesine düzenek yerleştirildiğine dair bir bulguya rastlanmadı. Oluşturulan özel ekip, soruşturmayı derinleştirdi. Hesapların, özellikle ATM cihazlarının bakımının yapıldığı tarihlerde boşaltıldığı belirlendi.



DÜZENEK ATM'LERİN İÇİNDEN ÇIKTI


Vatandaşların hesap bilgilerinin çalındığı ATM'lerin teknik bakımını yapan firmada çalışan Emrah Erdoğan takibe alındı. Gözaltına alınan Erdoğan, banka borcunun ödenmesi karşılığında, dolandırıcılık şebekesinin hazırlanan düzeneği ATM'lere yerleştirdiğini itiraf etti. ATM'leri söken bilişim uzmanı polisler, düzenekleri bankamatikleri içerisinde buldu. 13 pil ve bir depolama aracı ile çalışan cihazın Anadolu yakasındaki bütün eski model ATM'lere yerleştirildiği belirlendi. Şüpheliler Umut Güler ve Koray Güler Maltepe'de para çekmek için geldikleri sırada, düzeneği hazırlayan Marmara Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği öğrencisi Ramazan Oğulcan Ç. ile Nevzat Özsu evlerinde gözaltına alındı.





DAHA BÜYÜK VURGUN ÖNLENDİ


Dünyada ilk kez kullanılan bu yöntemle 20 bin kişinin banka hesap bilgilerinin ele geçirildiği ve 2 milyon liralık vurgun yapıldığı belirlendi. Bu iş için Pendik'te bir atölye açan çete, kopyalanan hesap bilgilerini bankamatik kartlarına aktardı. ATM'den en fazla 2 defa para çekimi yapan şebekenin planladığı 10 milyon liralık vurgun polis operasyonuyla son buldu. Zanlıların adreslerinde yapılan aramalarda, çok sayıda kart kopyalama cihazı, kopyalanmış kartlar, ATM parçaları, bilgisayarlar, 10 bin lira, tanınmamak için kullandıkları peruklar ve şapkalar ele geçirildi. Sorguların ardından adliyeye sevk edilen şebeke lideri Koray Güler, kuzeni Umut Güler, Ramazan Oğulcan Ç. ile ATM teknik servis elemanı Emrah Erdoğan tutuklanarak cezaevine gönderildi.



Düzeneği işte böyle yerleştirdiler




Çete elemanları, hazırlanan düzenekleri tespit ettikleri bazı ATM'lere işte böyle yerleştirdi. Bu anlar güvenlik kameraları tarafından saniye saniye görüntülendi. 13 pil ve depolama aracıyla çalışan düzenekle daha büyük bir vurgun yapmayı planlayan çetenin bu rüyasını polisin düzenlediği operayon bitirdi.


#ATM
8 yıl önce