|

2016 YGS: Kimya gülümsetti, Matematik zorlamadı

Üniversiteli olma yolculuğunun ilk basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), tüm yurtta yapıldı. ÖSYM'nin adayları bu sene fazla zorlamadığı ile ilgili yorumlar yapıldı. Eğitim Uzmanları Müge Arda ve Ece Karaboncuk da yapılan sınavda geçen yıllara göre fazla şaşırtıcı bir durum olmadığını söyledi. İşte 2016 YGS sorularının analizi.

Yeni Şafak
10:26 - 15/03/2016 Salı
Güncelleme: 14:09 - 15/03/2016 Salı
Yeni Şafak

Öğrencilerin heyecanla beklediği YGS Pazar günü yapıldı. 2 milyondan fazla adayın ter döktüğü sınav için genel olarak yapılan yorumlar çok zor olmadığı yönünde. Peki en zor konular hangi alanlarda soruldu? Her bölümün kendi içindeki soru dağılımı nasıl? Beklendiği gibi bir YGS miydi? Bu soruların cevabını Eğitim Uzmanları Müge Arda ve Ece Karaboncuk öğrenciler için cevapladı. Adayları sürece hazırlayan öğretmenlere danışan Arda ve Karaboncuk, Din Kültürü'nden sorulan soruların adayları çok zorladığını, Kimya'nın şaşırtmadığını, Fizik'in ise işlem gerektirmeyen bilgi soruları içerdiğini söyledi.



İşte Eğitim Uzmanları Müge Arda ve Ece Karaboncuk'tan 2016 YGS analizi:



Türkçe


Uzun bir aradan sonra ilk defa bu yıl uzun paragraf sorularından şikayet etmedi adaylar bu sınavda. Kolay okunur ve anlaşılır düzeydeydi. Anlam Bilgisi ağırlıklı sorular bekleniyordu ve beklenen oldu. Göze çarpan ve geçen yıllarda olmayan 2 anlatım bozukluğu sorusu seçici nitelikteydi. Genel olarak okuma okuduğunu anlama ve yorumlama becerisini arayan soruların sayısında artma olduğu söylenebilir.



Matematik


YGS'nin bu seneki matematik oturumunda öğrenciler çok zorlanmadı. Geçen yıllarla kıyaslanınca ortalama zorlukta bir sınavdı diyebiliriz. 33 matematik 7 geometri sorusu vardı. Bunlardan 10 kolay, 3 tane de seçici olabilecek zor soru gözümüze çarptı. Okuduğunu doğru anlayıp doğru yorumlamayı ve matematiksel yorumu gerektiren, işleme dayalı sorulardan oluşan matematik testinde soruların anlaşılır bir dille hazırlanması dikkatimizi çekti ve hoşumuza gitti... Bu yıl öğrenciler problem sorularının uzunluğundan yakındılar. 13 problem sorusu yer aldı. Bu bölümde adayları en çok geometri ve problem soruları yordu diyebiliriz.




Fizik


Bu yıl fizik soruları işlem gerektirmeyen bilgi soruları olarak dikkatimizi çekti. Bu da öğrenciyi, fizik bilgisini kullanmaya ve yorum yapmaya zorladı. Adayların paylaşımlarına bakarsak bu yıl onları en çok, bu test zorladı. Bu alanda da yalın ve anlaşılır bir dil kullanıldığı gözümüzden kaçmadı. Çeldirici cevapları olan bir kaç soru adaylara zaman harcattı.



Kimya


Kimya yine gülümsetti. YGS de kolay kimya soruları son yıllarda bir gelenek oldu neredeyse... Bu sefer de Fen Bilimleri'nin en kolay soruları kimyadan geldi. Müfredat dışında bir soru yoktu. Anlaşılır bir dil vardı. Konulara çalışmış her öğrencinin kolaylıkla yapabileceği sorulardı.




Biyoloji


Bu bölümdeki sorular için de yine bilgi önemliydi. Tablo ve grafik yorumlama soruları da yer aldı. Geçen yıldan farklı olarak sistemler ve insan fizyolojisi konusunda soru çıkmaması dikkat çekiciydi. Soruların yarısı 9. Sınıf müfredatını içeriyordu. 12. Sınıf müfredatından hiç soru yoktu. Adayları zorlayabilecek iki ya da üç tane soru vardı. Özellikle bir grafik sorusunun seçici nitelikli olduğunu söyleyebiliriz. Soruların bir çoğu tüm adayların cevaplayabileceği nitelikteydi.



Tarih


Bu sınavda inkılap sorularının artmış olması dikkatimizi çekti. Görsele dayalı sorular vardı. Anlam bütünlüğü olan, müfredata uygun sorular yer aldı. Adayların alan bilgisini ve sentez gücünü birleştirerek yorum yapmalarını isteyen tarih soruları için geçen yıla göre belki bir tık daha zor diyebiliriz.



Coğrafya


Bu yılki Coğrafya testi bizi şaşırtmadı; yine klasik bir YGS testiydi. Adayların özellikle 2 soruda takıldıklarını gördük. Ağırlıklı 9'uncu ve 10'uncu sınıf müfredatından yer alan sorularda daha az harita kullanıldığı gözümüze çarptı. Bazı sorular için adaylar kavram bilgisi dediğimiz, tanım, konu ve alan bilgisine ihtiyaç duydu.



Felsefe


Felsefe soruları geçen seneki sorularla benzer zorluk derecesine sahipti. Adaylardan bilgi ve yorum gücünü eşit düzeyde kullanmaları beklendi. Bunun yanında bilgiyi kullanma ve kavram bilgisi de çok önemliydi. Zira 8 sorunun 7'si kavram sorusu olarak yer aldı.




Din Kültürü


Din Kültürü soruları adayları oldukça zorladı. Alana ait kavram bilgileri sorgulandı. Arapça kelimeler kullanıldı. Seçici nitelikli sorular en çok bu testte görüldü.



Bundan sonra ne yapmalı?


YGS bitti evet ama pek çok aday için süreç henüz bitmedi. Adaylar kendilerini LYS`ler için hızla programlamalı... Hedefleri realize etmek şu dönem için çok önemli. YÖK tarafından hazırlanan Yükseköğretim Program Atlası bu anlamda adayların son derece işine yarayacak bilgiler içeriyor (https://yokatlas.yok.gov.tr). Bu çalışmaya mutlaka bakılmalı ve durum değerlendirmesi bu bilgiler ışığında yapılmalı. Sınavlar sonrasındaki tercih dönemi de çok önemli... Üniversite seçimi, fakülte ve program belirlenmesi son güne bırakılamayacak kadar detaylı bir süreç.







#YGS
#Müge Arda
#Ece Karaboncuk
#ÖSYM
#2016 YGS
8 yıl önce