|

2016’da PKK 24 DEAŞ 4 kez saldırdı

2016 yılından terör örgütleri tarafından 28 kanlı eylem düzenlendi. Örgütlerin koalisyon halinde düzenlediği katliamlarda 381 kişi hayatını kaybetti. Bu saldırıların 24’ünü PKK, 4’ünü de DEAŞ düzenledi. Ankara’da Güvenpark ve Merasim Sokak’ta canlı bombalı eylem düzenleyen PKK, Diyarbakır’ı da 7 kez hedef aldı. Örgüt 3 kez de İstanbul’a saldırdı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/01/2017 Cumartesi
Güncelleme: 02:28 - 7/01/2017 Cumartesi
Yeni Şafak

Son bir yıldır terör örgütlerinin koalisyon halinde saldırarak kaos çıkarma planları yaptığı Türkiye'de basın basın yayın organları ile sosyal medya hesapları terör örgütü PKK ve uzantılarının düzenlediği saldırıları ısrarla görmezden geliyor. 1 yılda 24 saldırı geçekleştiren PKK terör örgütü, 280 polis, asker ve vatandaşı şehit etti. Bin 187 vatandaşımız da PKK saldırılarında yaralandı. Kanlı eylemleri görmezden gelen ve PKK saldırılarını “Barış olması lazım” diyerek geçiştiren odaklar örgüte adeta gizli bir destek verdi.



PKK İLE UZLAŞI ÇAĞRISI YAPIYORLAR


Türkiye'de düzenlediği eylemlerle çok sayıda insanı katleden terör örgütü DEAŞ'ın son bir yılda düzenlediği 4 saldırıda 101 vatandaş hayatını kaybederken, 355 vatandaşta yaralandı. DEAŞ'ın yaptığı kanlı eylemlerde ortaya çıkan ve hükümet üyelerine istifa çağrısı yapan provokatörlerin PKK saldırılarında devlete örgütle uzlaşma çağrıları yapması ise dikkat çekti. Güvenlik güçlerinin örgüte yönelik yaptığı operasyonların durmasını isteyen ihanet hesapları örgütün sözcüsü gibi hareket etti. 2016 yılının ilk bombalı saldırısını DEAŞ, İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda düzenledi. PKK da saldırılarını özellikle Ağustos ayında artırdı. İşte gün gün 2016'daki saldırılar ve saldırıların fâilleri...



İLK SALDIRI SULTANAHMET'TE


DEAŞ'ın 12 Ocak'ta İstanbul Sultanahmet Meydanı'ndaki intihar saldırısında, 13 Alman turist hayatını kaybetti. Patlamada 11'i yabancı uyruklu 14 kişi de yaralandı. 14 Ocak'ta ise Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde, içinde polis lojmanının da bulunduğu Emniyet Müdürlüğü binasına PKK'lılar tarafından bombalı araçla saldırı düzenlendi. İkisi bebek, biri çocuk 6 kişi şehit oldu. 19 Mart'ta İstanbul İstiklâl Caddesi'nde DEAŞ üyesi saldırganın üzerindeki bombayı patlatması sonucu 4 kişi öldü. 31 Mart tarihinde Diyarbakır Otogarı yakınlarında polis servisine yönelik bombalı saldırıda 7 polis şehit oldu. 1 Mayıs 2016'da Gaziantep Emniyet Müdürlüğü binasına düzenlenen bombalı araçla saldırıda 2 polis şehit oldu.







DİYARBAKIR'DA 7 SALDIRI


10 Mayıs'ta Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde, adliyeye şüphelileri götüren bir resmi araca bombalı saldırı düzenlendi. PKK'nın gerçekleştirdiği saldırıda araçta bulunan 3 PKK şüphelisi öldü. 12 Mayıs'ta Diyarbakır'ın Sur ilçesine bağlı Dürümlü mezrasında PKK'lılara ait bomba yüklü bir kamyonun patlaması sonucu 16 kişi öldü, 23 kişi yaralandı. PKK'nın Midyat'ta 8 Haziran'da düzenlediği saldırıda 4, 1 Ağustos'ta Bitlis'teki saldırıda 7 polis şehit oldu. Diyarbakır'da 10 Ağustos PKK saldırısında beş sivil hayatını kaybetti. Aynı gün Mardin'deki saldırıda da bir polis ve iki sivil şehit düştü.



16 Ağustos'ta Diyarbakır'ın Çınar'da 5 polis, 17 Ağustos'ta Van'da 2'si polis 4 kişi, 18 Ağustos'ta Elazığ 5 polis, 26 Ağustos'ta Şırnak'ta 11 polis, 4 Kasım tarihinde Diyarbakır'da 2'si polis 11 kişi, 24 Kasım'da Adana 2 sivil şehit düştü.



Atatürk Havalimanı hedef alındı


İstanbul Atatürk Havalimanı'nda DEAŞ mensubu olduğu belirtilen üç kişinin silahlı saldırısı sonucu 45 kişi hayatını kaybetti, 239 kişi de yaralandı. 20 Ağustos'ta Gaziantep'te bir kına gecesine yapılan intihar saldırısında 52 kişi hayatını kaybetti, 94 kişi yaralandı. Yetkililer saldırının arkasında DEAŞ'in olduğunu açıkladı. 17 Aralık'ta Kayseri'de çarşı iznine giden silahsız ve sivil giyimli askerlerin de olduğu halk otobüsünün yanında bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. TSK, 13 askerin şehit olduğunu açıkladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 6'sı ağır 55 yaralı olduğunu açıkladı.



Ankara'da çifte saldırı






13 Mart tarihinde YPG'nin Ankara'da Türk Silahlı Kuvvetleri personelini taşıyan servis araçlarına yönelik bombalı araç saldırısında aralarında sivillerin de olduğu 29 kişi şehit oldu. Saldırıda 61 kişi de yaralandı. Bu saldırıdan 6 gün sonra 19 Mart'ta Ankara Kızılay'da, Güvenpark yakınlarında bomba yüklü araç patlatıldı. PKK'nın düzenlediği saldırıda 37 kişi şehit düştü.



BEŞİKTAŞ'TA BOMBA PATLADI


10 Aralık'ta Beşiktaş-Bursaspor maçının ardından Vodafone Arena'nın önünde seyir halindeki bir araç patlatıldı. Bundan 45 saniye sonra da, hemen yakındaki Maçka Parkı'nda durdurulan bir kişi kendini patlattı. Polisin hedef alındığı saldırılarda çoğu polis 46 kişi hayatını kaybetti.







Ulu Cami'ye canlı bomba


27 Nisan'da Bursa, Ulu Camii yanında canlı bomba saldırısı sonucu saldırıyı gerçekleştiren bir kişi öldü, 13 kişi yaralandı. Saldırıyı PKK bağlantılı TAK üstlendi. Dönemin İçişleri Bakanı Efkan Âlâ saldırganın 24 yaşındaki PKK üyesi Eser Çali olduğunu açıkladı. 7 Haziran'da Vezneciler'de bombalı araçla saldırı düzenlendi. Çevik kuvvet aracını hedef alan saldırıda 6 polis şehit oldu, 5 sivil hayatını kaybetti. Saldırıda 3'ü ağır 36 kişi de yaralandı. Saldırıyı TAK üstlendi.



#DEAŞ
7 yıl önce