|

2019 kabinesi

Türkiye’yi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne fiili olarak taşıyacak kadro belli oldu. AK Parti teşkilatına vurulan neşterin ardından bir revizyon da kabinede yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşen Başbakan Yıldırım, 65. Hükümet’in üyelerini açıkladı l6 yeni ismin girdiği kabineye 6 bakan veda ederken, 5 başbakan yardımcısından 4’ü değişti. Kadın bakan sayısı 2’ye yükseldiği Kurul’da, ağustosta yapılacak kritik YAŞ toplantısı öncesi Milli Savunma Bakanı da değişti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/07/2017 Perşembe
Güncelleme: 05:46 - 20/07/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım, bir süredir gündemde olan kabine revizyonu için düğmeye bastı. Erdoğan’ın onayıyla Yıldırım’ın açıkladığı yeni Bakanlar Kurulu belli oldu. Türkiye’yi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne fiilen taşıyacak kabine, sürpriz değişimlere sahne oldu. 65. Hükümet’te yapılan değişikle kabineye 6 yeni isim girdi, 5 bakanın görev yeri değişti. Bakanlar Kurulu’nun 11 üyesinde ya yer değişikliği ya da görev değişikliği oldu. 5 başbakan yardımcılığından 4’ünde de isim değişikliği yapıldı.

BOZDAĞ, IŞIK VE AKDAĞ
BAŞBAKAN YARDIMCILIĞINA

Yeni kabinede Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Sağlık Bakanı Recep Akdağ başbakan yardımcılığı görevine getirildi. Mehmet Şimşek görevini sürdürürken, Hakan Çavuşoğlu başbakan yardımcılığına atanan yeni isim oldu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü görevlerine devam ederken, AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül Adalet Bakanlığı’na getirildi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ise Jülide Sarıeroğlu oldu.


KURTULMUŞ KÜLTÜR’E GEÇTİ

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak olurken, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak görevlerini sürdürdü. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına Ahmet Eşref Fakıbaba atanırken Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan mevcut görevlerinde kaldı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Kültür ve Turizm Bakanı olurken, Milli Savunma Bakanlığı’na Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Sağlık Bakanlığı’na da Ahmet Demircan getirildi.

YAŞ öncesi
savunma
sürprizi

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden FETÖ üyelerinin arındırılması için kritik önem taşıyan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısına 10 gün kala Milli Savunma Bakanı değişti. Fikri Işık Başbakan Yardımcılığına getirilirken Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ise yeni Milli Savunma Bakanı oldu. AK Parti’de ve AK Parti hükümetlerinde daha çok ekonomi alanında görevler üstlenen Canikli’ye Milli Savunma Bakanlığı görevi verilmesi dikkat çekti. YAŞ hazırlıklarını bugüne dek yürüten Fikri Işık, 1 Ağustos’taki Şûra’da Başbakan Yardımcısı olarak bulunacak. Şûra çalışmaları ise Canikli’ye emanet edildi.

Sağlık ona emanet

Yeni kabinede Sağlık Bakanlığı görevine Samsun Milletvekili Ahmet Demircan atandı. Demircan görevi Başbakan Yardımcılığına getirilen Recep Akdağ’dan alacak. 3 Temmuz 1954’te Samsun’da doğan Demircan, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Aynı fakültede genel cerrahi ihtisası yaptı. Demircan, Samsun 1 No’lu Sağlık Ocağı doktoru, Muş Devlet Hastanesi ve Bafra Devlet Hastanesi genel cerrahi uzmanı görevlerinde bulundu. 20 ve 21. Dönem’de Samsun Milletvekili seçildi. 54. Hükümet’te Devlet Bakanlığı görevinde bulundu. 21. Dönem’de Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ve Milli Savunma Komisyonu Üyesi oldu. İngilizce ve Arapça bilen AK Parti Samsun Milletvekili Demircan, evli ve 6 çocuk babası.


Başarı hikayesi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koltuğuna Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik’in yerine yine Şanlıurfalı vekil Ahmet Eşref Fakıbaba oturdu. 16 Aralık 1951’de Birecik’te doğan Fakıbaba, Sağlık Bakanı Demircan gibi Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. Taksim İlk Yardım Hastanesi Genel Cerrahi kliniğinde ihtisas yapan Fakıbaba, Amerika’da Texas Eyaleti Arlington Hastanesinde gözlemci olarak bulundu. Iğdır ve Birecik devlet hastanelerinde ve Şanlıurfa SSK Hastanesinde Başhekimlik yaptı. Şanlıurfa’da belediye başkanlığını AK Parti’li olarak bir dönem yürüten Fakıbaba, 2009 yılında seçimlere bağımsız olarak girmiş ve halkın yoğun ilgisiyle yine başkan seçilmişti. Çok geçmeden yeniden AK Parti’ye katılarak yuvaya dönen Fakıbaba, milletvekili seçilerek Meclis’e girdi. Çok iyi düzeyde İngilizce bilen Fakıbaba, evli ve 3 çocuk babası.



Göçmen yardımcı

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, eski Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu gibi Gümülcine doğumlu bir göçmen. 26 Şubat 1972’de Yunanistan Gümülcine’de doğan Çavuşoğlu, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Bursa Şubesi Başkan Yardımcılığı ve Başkanlığı

görevlerinde bulundu. Çavuşoğlu, 24. Dönemde Bursa Milletvekili seçildi. Adalet Komisyonu Üyeliği ve Türkiye-Bosna Hersek Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığı görevlerinde bulundu. İyi düzeyde Yunanca, orta düzeyde İngilizce ve Arapça bilen evli ve 2 çocuk babası Hakan Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile aynı soyadını taşıyor.

Hayatı spor

Kabinedeki sürpriz değişikliklerden biri Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda oldu. Akif Çağatay Kılıç’ın yerine Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak getirildi. Bakan olduğu haberini Meclis’te öğrenen Bak, “Ülkemize hizmet etmek için elimizden gelen en iyi şekilde çalışacağız. Tabii ben spor camiasının içerisinde yetişmiş birisiyim. Çok küçük yaşlardan beri spor yöneticiliği yapıyorum. Türkiye Güreş Federasyonu başkanlığı, çeşitli kulüplerde yöneticilik yaptım. Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nda görev aldım. Spor benim hayatımın bir parçası” dedi. 11 Ekim 1966’da İstanbul Üsküdar’da doğan Bak, İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Bölümü’nü bitirdi. İngiltere’de Nottingham Üniversitesi’nde İşletme Yönetimi ve Endüstri Mühendisliği alanında yüksek lisansını, İTÜ’de Endüstri Mühendisliği Programında doktorasını yapan 51 yaşındaki Bak, evli ve 4 çocuk babası.

26 yıl
sonra

AK Parti Ankara Milletvekili Jülide Sarıeroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda selefi Mehmet Müezzinoğlu’nun koltuğuna oturdu. 7 Haziran 1979’da Adana’da doğan Sarıeroğlu (38), kabinenin ikinci en genç üyesi durumunda. Gazi Üniversitesi Çalışma Ekonomisi bölümünü bitiren Sarıeroğlu, AK Parti Genel Merkez Kadın Kollarında MKYK üyeliği, İstihdam Komisyonu Başkanlığı, Seçim İşleri Başkan Yardımcılığı, Teşkilat İşleri Başkan Yardımcılığı, Doğu ve Güneydoğu Koordinatörlüğü ve Halkla İlişkiler Başkanlığı görevlerinde bulundu. Çankaya Belediyesi AK Parti Belediye Meclis Üyeliği, HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanlığı, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanlığı gibi görevleri de yürütmüş Sarıeroğlu’nun kabine üyesi olmasıyla birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevine 26 yıl sonra ilk kez bir kadın atanmış oldu. Bu görevdeki ilk kadın bakan Turgut Özal liderliğindeki ANAP Hükümeti’nde İmren Aykut olmuştu. Aykut, 21 Aralık 1987 ile 23 Haziran 1991 tarihleri arasında görev yapmıştı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın ardından kabinedeki ikinci kadın bakan olan Sarıeroğlu, aynı zamanda kabinenin iki bekar üyesinden biri (diğer bekar bakan Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik). Öte yandan Sarıeroğlu, twitter’daki eski mesajlarına ilişkin haberlerin, kasıtlı olarak yanıltıcı ve kötü niyetle yapıldığını vurguladı. Sarıeroğlu açıklamasında “Şahsi mesajlarımla şu anda çeşitli mecralarda dolaşıma sokulan mesajların, hem içerik hem de üslup bakımından belirgin bir şekilde ayrıştığı görülecektir. Üstelik şahsıma atfedilen paylaşımların bir kısmı da hiç yapılmamıştır” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’in
ikinci bakanı

Bekir Bozdağ’ın Başbakan Yardımcısı olmasıyla birlikte yeni Adalet Bakanı Abdulhamit Gül oldu. Gaziantep Milletvekili Gül, 12 Mart 1977’de Nizip’te doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Gül, Milli Gençlik Vakfı’nda çeşitli görevlerinin ardından Ankara’da bir süre serbest avukat olarak çalıştı. Refah ve Fazilet Partisi Ankara İl Gençlik Kolları Yönetim Kurulu üyeliği, Saadet Partisi Genel İdare Kurulu üyeliği görevlerini yürüten Gül, HAS Parti Genel İdare Kurulu üyeliği ve Ankara İl Başkanlığı görevlerinde bulundu. AK Parti 4. Olağan Kongresi’nde MKYK üyesi seçilen Gül, AK Parti 5. Olağan Kongresi’nde de MKYK üyeliğine seçildi ve AK Parti Genel Sekreteri olarak görevlendirildi. Evli ve 3 çocuk babası Gül, 16 Nisan’da oylanan yeni anayasanın hazırlanmasında önemli rol oynamıştı. Gül, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’le birlikte kabinede yeralan iki Gaziantep milletvekilinden biri oldu.

Üstünlük yok, bu bir
kan değişimi

Başbakan Binali Yıldırım, kabine listesini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a saat 12:17’de sundu. 1 saat 50 dakikalık görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Yıldırım, “Ne görevi bırakan ne de görevi alanın birbirine üstünlüğü sözkonusu değildir. Ama bu bir bayrak yarışıdır, bir kan değişimidir ve Bakanlar Kurulunda zaman zaman bir yeni değişikliğe ihtiyaç duyulduğunda bunlar yapılır” dedi. Yeni Bakanlar Kurulu’nun hayırlı ve uğurlu olmasını dileyen Yıldırım, 15 bakanın aynı görevlerini sürdürmeye devam edeceğini, yeni görev alan bakanların da görev bayrağını devralacaklarını kaydetti.

6 ayrılık

Başbakan Yardımcıları Tuğrul Türkeş ile Veysi Kaynak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı değişikliğin ardından kabineden ayrılan isimler oldu.


#Hükümet
#AK Parti
#Recep Tayyip Erdoğan
#YAŞ
7 yıl önce