|

3 milyon mülteci Avrupa'ya gidecek

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, İran’dan aldıkları bilgiye göre 3 milyon mültecinin Türkiye’ye doğru hareket ettiğini söyledi. Çoğunluğu Afgan ve Pakistanlılardan oluşan göçmenler, Türkiye üzerinden Avrupa’ya gitmeyi planlıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/03/2017 Pazartesi
Güncelleme: 03:25 - 27/03/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
3 milyon mülteci Avrupa'ya gidecek
3 milyon mülteci Avrupa'ya gidecek

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, “İran'da aldığımız bilgilere göre, yaklaşık 3 milyon mülteci var. İzinsiz mülteci var ve bunlar Türkiye'ye doğru hareketlenme içerisinde” dedi. Türkiye'nin ilk defa bir göç hareketiyle karşılaşmadığını, 1492'de Türkiye'nin İspanya'dan Yahudi mültecileri kabul ettiğini anlatan Kaynak, “İyi ki de yaptı. 'Niye yaptı?' demiyorum” diyerek, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgâl etmesiyle, Afgan mültecilerin gelişinden sonra Hatay ve Van'da kocaman ilçelerin olduğunu anlattı.





İRAN'DAN GELİYORLAR


Kaynak, bir başka tehlikenin daha olduğuna dikkat çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İran'da aldığımız bilgilere göre, yaklaşık 3 milyon mülteci var. Sınır güvenliğimiz önemli, bunun için sınıra duvar inşâ ediyoruz. Bu sene bu duvar bitecek. İki, o bölgede geri kabul merkezi yapıyoruz. Bunlar Türkiye'de kalmak için de gelmiyorlar. Avrupa'nın, dünyanın bunu da düşünmesi lâzım. Bir geçiş noktası olarak gelmek istiyorlar. Türkiye'de kalmak istemiyorlar. Batı'ya geçmek istiyorlar, bütün bunlar için Türkiye önemli bir bariyer ve önemli maliyete katlanıyor.”



TÜRKİYE'DEN AVRUPA'YA


Suriye'de iç savaşın başlamasıyla birlikte Türkiye'ye gelen mülteci sayısı 3 milyonu geçti. Bu mültecilerden bazıları Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine göç etti. Şuan Türkiye'de bulunan 3 milyon Suriyeliden sadece yüzde 10'u Avrupa'ya gitmeyi planlıyor. Ancak İran üzerinden Türkiye'ye gelen mültecilerin tamamı Avrupa'ya gitmek istiyor. Bu veriler dikkate alındığında İran üzerinden Türkiye'ye hareket halinde olan 3 milyon mültecinin Avrupa'ya hareket edeceği anlaşılıyor.



#Mülteciler
#Veysi Kaynak
#Avrupa
#İran
#Afganistan
7 yıl önce