|

5 bin engelliye iş müjdesi

Başbakan Binali Yıldırım, “Dünya Engelliler Günü”nde engellilere istihdam müjdesi verdi: 2018’de 5 bin kardeşimizi işe başlatacağız. Yıldırım şöyle konuştu: 15 yılda engelli kardeşlerimiz adeta kabuğunu kırdı, başarı hikayesi yazmaya devam ediyor. Engelli kardeşlerimiz toplumun içine girdi. Artık ülkemizde hiçbir engelli kardeşimizin hayal kurmasının önüne kimse engel koyamıyor. Ampute Milli Takımımızın aldığı şampiyonluk hepimizin göğsünü kabarttı.

Yeni Şafak ve
08:00 - 4/12/2017 Pazartesi
Güncelleme: 08:49 - 4/12/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Başbakan Binali Yıldırım
Başbakan Binali Yıldırım

15 yılda engellilerin adeta kabuğunu kırdığını ve toplumun içine girdiğini belirten Başbakan Yıldırım, “Artık hiçbir engelli kardeşimizin hayal kurmasının önüne kimse engel koyamıyor” dedi. Yıldırım, “2018’de 5 bin kardeşimizi işe başlatacağız. KPSS puanı geçerlilik süresini 2 yıldan 4 yıla çıkardık” şeklinde konuştu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Ataşehir’de düzenlenen “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” faaliyetine katılan Başbakan Binali Yıldırım, istihdam müjdesi verdi. 15 yıldır ülkemizi bir baştan bir başa imar etmek için çalıştıklarını kaydeden Yıldırım, “Özellikle kadınlarımızın, çocuklarımızın, yaşlılarımızın hayat kalitesinin iyileştirilmesi konusunda apayrı gayretimiz var. 15 yılda engelli kardeşlerimiz adeta kabuğunu kırdı, başarı hikayesi yazmaya devam ediyor. 2012 İşitme Engelliler Organizasyonu’na Türkiye ev sahipliği yaptı. Tam 46 madalya kazandık. Sizler kazandınız. Daha fazlasını yapmanız için ne gerekiyorsa onu da yapacağız” dedi.

NÜFUSUN YÜZDE 7’Sİ ENGELLİ

Dünyada 7,5 milyardan fazla insanın yaşadığını aktaran Başbakan Yıldırım, “Bu nüfusun 1 milyar civarındaki kısmı herhangi bir engelle karşılaşarak yaşamını sürdürmek zorunda. Ülkemizde ise nüfusumuzun yüzde 7’sinin engellilerden oluştuğu hesap ediliyor. Aileleri ile birlikte yaklaşık 25 milyon insandan bahsediyoruz" şeklinde konuştu.

ANAYASAL GÜVENCE GETİRDİK

Engellilere ayrıcalığı bir insan hakkı olarak anayasal güvenceye alarak anayasada böyle bir değişiklik yaptıklarını dile getiren Başbakan Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı sırasında, ulaştırma ve haberleşme faaliyetlerinin bütün alanlarını engelli vatandaşların kullanımına uygun hale getirmek için çalışmalar başlattıklarını vurguladı.

SOSYAL DESTEK 27 KAT ARTTI

Başbakan Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Evde bakım uygulamasını başlattık ve bugün itibarıyla 500 binin üzerinde kardeşimize bu hizmeti sunuyoruz. Özel bakım merkezlerinin sayısı 5 kat arttı. Maaşlarda, sosyal haklarda, önemli iyileştirmeler oldu. Bütçeden sosyal desteklere ayrılan kaynağı 15 yılda tam 27 kat artırdık, 27 kat. 1,5 milyardan 38 milyarın üzerine çıkardık. İş-Kur eliyle 15 yılda 366 bin kardeşimize, engelliye iş, aş sağladık. 2002’de 5 bin civarında devlette engelli çalışırken, bu sayı 50 binin üzerine çıkmıştır. Tam 10 kat artıştan bahsediyoruz. Bugüne kadar 800 engelli, devlet desteğiyle kendi işini kurdu.”

5 BİN KARDEŞİMİZİ
İŞE BAŞLATACAĞIZ

“Yasal düzenlemelerde ise işe ilk olarak kanunlarımızdaki aşağılayıcı ifadeleri çıkararak başladık. ’Çürük, sakat, özürlü’ gibi ifadeleri metinlerin dışına attık. 2005’te Türkiye’de ilk defa engelliler kanununu biz çıkardık. Bütün kurumlara engellilerimizin hiçbir engel görmeden ulaşması için ne gerekiyorsa yapılacak, bunun da bakanlığımız takipçisi olacak. 500 binin üzerinde kardeşimize evde bakım hizmeti sunuyoruz. 2018’de 5 bin kardeşimizi işe başlatacağız. KPSS puanı geçerlilik süresini 2 yıldan 4 yıla çıkardık.”

Türkiye’nin
göğsünü kabarttınız

Paralimpik yüzücü Beytullah Eroğlu, Down Sendromlular Avrupa Açık Yüzme Şampiyosı’nda rekor kıran Muhammet Tuğrul Şahin ve İrem Öztekin’in, büyük başarıya imza atanlardan sadece bir kaçı olduğunu aktaran Yıldırım, Ampute Milli Futbol Takımı’nın aldığı şampiyonluğun herkesin göğsünü kabarttığını ifade etti. Fulya Akkaya’nın 2017 yerleştirme sınavında tam 5 puan çeşidinde Türkiye birincisi olduğunu ve Boğaziçi Üniversitesi’nde iktisat okuduğunu vurgulayan Yıldırım, onun da Lokman Ayva’nın yolunda emin adımlarla gittiğini söyledi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurumlarında yetişen Ayşegül Tahtakale’nin de gülle atmada madalyadan madalyaya koştuğunu söyledi.

Asılsız ve
gerçek dışı

Başbakan Yıldırım’ın avukatı Tuba Kılıç, Yıldırım’ın iki oğlunun Malta’da off-shore şirketleri olduğu yönündeki haberlerin asılsız ve gerçek dışı olduğunu belirtti. Avukat Kılıç, bir gazetede yer alan o haberin tamamen gerçek dışı olduğunu vurguladı. Kılıç, “Bu tür haberlerin yapılmasının amacı, toplum nezdinde müvekkillerimizi itibarsızlaştırma, karalamak, sansasyon yaratmaktır” dedi.


#Tuba Kılıç
#Binali Yıldırım
6 yıl önce