|

60 milyon varil acil petrol rezervi piyasaya veriliyor

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Tanaka, ajansa üye 28 ülkenin toplam 60 milyon varil stratejik rezervini piyasaya vereceğini belirtti

Aa
00:00 - 24/06/2011 Cuma
Güncelleme: 22:29 - 23/06/2011 Perşembe
Yeni Şafak
60 milyon varil acil petrol rezervi piyasaya veril
60 milyon varil acil petrol rezervi piyasaya veril

Libya'dan kaynaklanan petrol arzı kesintisinin etkilerinin dünyada devam ettiğini belirten Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Nobuo Tanaka, petrol piyasasındaki sıkılığın, kırılgan küresel ekonomik toparlanmaya zarar verme tehdidi taşıdığını ifade ederek bu sebeple ajansa üye 28 ülkenin toplam 60 milyon varil stratejik rezervini piyasaya vereceğini belirtti. Tanaka, 'Ancak bu üretim artışları kaçınılmaz olarak zaman alacak ve dünya ekonomileri hala toparlanma sürecinde' dedi.

3'ÜNCÜ KEZ OLDU

ABD yönetimi ise alınan karar doğrultusunda stratejik rezervinden 30 milyon varil piyasaya vermeye karar verdi. ABD Enerji Bakanı Steven Chu, yaptığı açıklamada, piyasaya petrol verilmesinde, Libya dahil Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanılan sürecin petrol arzında kesintiye uğramasının etkili olduğunu belirtti. Uluslararası Enerji Ajansı, kurulduğu 1974 yılından bu yana 3. kez acil rezervlere başvuruyor. Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları 28 ülkenin piyasaya stratejik rezervlerinden petrol vereceğini açıklanmasının ardından Brent tipi ham petrolün Ağustos teslimi fiyatı 8,49 dolar düşerek 105,72 dolara gerilerken, ABD tipi ham petrol de 5 dolardan fazla değer kaybetti ve 89,69 dolara düştü.



13 yıl önce