|

ABD depremi ucuz atlattı

ABD''nin California eyaletinde meydana gelen depremde 6''sı ağır 120 kişi yaralandı. 6.1 büyüklüğündeki deprem, doğalgaz ve su hatlarını tahrip ederken, eski binalarda ağır hasara yol açtı.

.
00:00 - 26/08/2014 الثلاثاء
Güncelleme: 22:59 - 25/08/2014 الإثنين
Yeni Şafak
ABD depremi ucuz atlattı
ABD depremi ucuz atlattı

ABD''nin California eyaletinde sün sabah saatlerinde meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremde 6''sı ağır, 120 kişi yaralandı. Eyalette yangınlara yol açan depremin en şiddetli hissedildiği Napa kentinde olağanüstü hal ilan edildi. California Valisi Jerry Brown, Napa''daki kurtarma çalışmalarına yardımcı olmaları talimatı verdi.

ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Napa İtfaiyesi, kentte çıkan 6 yangına müdahale ettiklerini, yaralıların hastanelere taşınması ve evlerde mahsur kalan olup olmadığı konusundaki arama çalışmalarının kurumun kaynaklarını tükenme noktasına getirdiğini söyledi. Bölgede yaşayan 106 bin kişi tarafından şiddetli şekilde hissedilen deprem, yaklaşık 25-30 saniye sürdü. Ev ve işyerlerinde hasara yol açan deprem, yollarda da çatlaklara neden oldu. Şehre su sağlayan ana su vanalarında kırılmalar ile doğalgaz borusu hatlarında sızıntılar tespit edildi.

1989''DA 63 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

ABD Jeolojik Araştırma Merkezinden yapılan açıklamada, Yerel saatle 03.20''de 10,7 kilometre derinlikte meydana gelen depremin merkez üssünün Napa''nın 9 kilometre güneyi olduğu bildirildi. Aynı fayın 1989''da ürettiği 6,9 büyüklüğündeki depremde 63 kişi ölmüş 3 bin 700 kişi yaralanmıştı. Son depremin, 25 yıl önceki depremden bu yana gerçekleşen en büyük deprem olduğu bildiriliyor.

10 SANİYE ÖNCEDEN BİLDİLER

Berkeley''deki Kaliforniya Üniversitesi araştırmacılarının üzerinde çalıştığı ''shakealert'' isimli erken uyarı sistemi dün depremi 10 saniye önceden haber verdi. Sistem ülke çapında tam olarak faaliyete geçtiğinde kısa süre içerisinde elektrik, su ve gaz şebekesinin otomatik olarak kapanmasıyla olası kazaların önüne geçilecek.

PERU DA 6,9''LA SALLANDI

Peru''nun orta kesimlerindeki Ayacucho bölgesinde 6,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi, merkez üssü başkent Lima''nın 467 kilometre güneydoğusundaki Ayacucho bölgesi olan depremin 101 kilometre derinlikte kaydedildiğini açıkladı. Yetkililer, depremin can ya da mal kaybına yol açmadığını belirtti. Deprem ayrıca Şili''de de hissedildi.

Burdur''da hasar yok

Burdur''un Ağlasun ilçesinde önceki gece meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki depremde can ve mal kaybı yaşanmadı. Deprem, Isparta''da büyük kaya parçalarının karayoluna düşmesine sebep oldu. Burdur ve Ağlasun''da korkulacak bir durumun olmadığını dile getiren Burdur Valisi Hasan Kürklü, ''Bize gelen ilk bilgilere göre herhangi bir can ve mal kaybı yok. AFAD ekipleri de tedbir amacıyla Ağlasun ilçesine hareket etti'' dedi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı''ndan yapılan yazılı açıklamada ise Ağlasun ilçesindeki 4,8 büyüklüğündeki depremin saat 22.43''te ve 7,06 kilometre derinlikte meydana geldiği bildirildi.


٪d سنوات قبل