|

ABD nasıl izah edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rakka’da açılan teröristbaşı Öcalan’ın fotoğrafına sert tepki gösterdi. Erodoğan, “Şimdi bunu Amerika nasıl izah edecek? ABD’yi dürüst olmaya davet ediyorum. Terörle mücadelede dayanışma bu mu? Bilsinler ki her şeyin bir karşılığı vardır” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/10/2017 Cumartesi
Güncelleme: 00:17 - 21/10/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rakka’da açılan teröristbaşı Öcalan’ın fotoğrafına sert tepki gösterdi.
​Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rakka’da açılan teröristbaşı Öcalan’ın fotoğrafına sert tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü 9. Zirvesi’ne katıldı. Burada kapanış konuşması yapan Erdoğan ardından Dolmabahçe Sarayı’nda basın toplantısı düzenledi. DEAŞ’tan alınıp PKK’ya verilen Rakka’da terörist başı Abdullah Öcalan’ın posterlerinin açılmasına tepki gösteren Erdoğan, “Rakka’da terörist başının posterini orada bir yere asmışlar. Şimdi bunu Amerika nasıl izah edecek?” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan özetle şunları söyledi:

ÖRGÜTLERİN ÜZERİNE KARARLIKLA GİDELİM

Gerek DEAŞ’a karşı, gerek PKK’ya karşı, gerek Eş-Şebap, gerek en son biliyorsunuz Somali’de olan olaylar ortada. Bütün bu terör örgütlerinin, sadece burada kalanlar değil, nerede olursa olsun hepsine karşı bir ortak tavrı belirleyerek bunların üzerine gitme kararlılığımızı ortaya koyduk ve bunu devam ettireceğiz. Yani ister El Kaide olsun, ister Eş-Şebap olsun, ister bizdeki gibi FETÖ olsun, kim olursa olsun. Çünkü bir insanın ölümünü biz, insanlığın ölümü olarak görüyoruz ve buradaki dayanışmamızı da çok önemsiyoruz. Ancak Suriye’de olduğu gibi, kalkıp da PYD gibi, YPG gibi bir terör örgütünü yanına al, onunla bir başka terör örgütünün üzerine git. Böyle bir anlayış olamaz.


AMERİKA BUNU NASIL İZAH EDECEK

İşte buyurun, Rakka’da terörist başının posterini orada bir yere asmışlar. Şimdi bunu Amerika nasıl izah edecek? Hadi buyurun. Lafa geldiği zaman ‘PKK terör örgütüdür’ diyorsun. Avrupa Birliği üyesi ülkeler ‘terör örgütüdür’ diyor. Peki, Fransa’da kendi devlet televizyonunda, binaya aynı şekilde terörist başının posterini astılar ve polis de oradan seyrediyor. Bunu neyle izah edecekler? Terörle mücadelede dayanışma bu mu? Ama biz ikili görüşmeyi yaptığımız zaman diyorlar ki ‘Biz terörle mücadelede yanınızdayız.’ İnanmıyoruz, yanımızda değilsiniz.


TERÖRLE MÜCADELE YANIMIZDA DEĞİLLER

Yanımızda olsanız polisinizle bunları korumazsınız. Almanya’da yürüyüş yapıyorlar, yürüyüş yaparken polis nezaretinde, güvenlik altında her türlü bağırma, çağırma ve posterlerle beraber yürüyüş var. Dürüst değiller. Ben kendilerini önce dürüst olmaya davet ediyorum. Ondan sonra da bizden zaman zaman bazı talepte bulunmasınlar. Bilsinler ki her şeyin bir karşılığı vardır.

D-8’İN 20. YILI KİLOMETRE TAŞI

Üç kıtada temsil edilen D-8 teşkilatının yedi saygın üyesini, kıtaları birleştiren yedi tepeli İstanbul’da misafir ettik. Zirve sırasında D-8 ülkelerinden gelen dostlarımızla birlikte geçtiğimiz aslında 20 yılın muhasebesini yaptık. Teşkilatın kendini yenileyip geliştirmesi, geleceğe çok daha güçlü şekilde hazırlanması için hangi adımları atmamız gerektiğini istişare ettik. Üye ülkelerin müşterek duruşunu ortaya koyan İstanbul Bildirisi de yine zirve kapsamında kabul edildi. Ayrıca kısa ve orta vadede gerçekleştireceğimiz hedefleri konu alan bir eylem planı üzerinde de mutabık kaldık. D-8 tarihinde 20 yılın önemli bir kilometre taşı olduğunun bilinciyle kendimize bazı hedefler belirledik. Tercihli ticaret, vize ve gümrük anlaşmalarının tüm üye ülkelerce onaylanması ve işlerlik kazandırılması öncelikli hedeflerimizdir.”


D-20’ye çıkabiliriz

D-8’in genişlemesi ve karar alma mekanizmalarında revizyon yapılması gerektiğini ifade eden Erdoğan, “Teşkilatımızı yeni üyelerle, yeni ortaklarla tahkim etmemiz gerektiğine inanıyorum. Genişlemeden korkmanın hiçbir anlamı yok, burada rahat olmalıyız. Karar alma mekanizmalarımızda oy birliği yerine nitelikli çoğunluk gibi imkanlardan istifade edebilmeliyiz. Zira oy birliğiyle çalışma mekanizması çoğu zaman tıkanacaktır D-8’i genişletmekten de korkmayalım dedik. D-20’ye kadar çıkarabiliriz” şeklinde konuştu. “Geleceğimizin teminatı olan gençleri yetiştirecek projeler üzerinde de çalışacağız” diyen Erdoğan, “İran’da bir D-8 üniversitesi kuruyoruz. İran’a şükranlarımızı sunuyoruz. Toplam ekonomik büyüklüğü 3 trilyon 770 milyar dolar olarak, nüfusu 1.1 milyar olan devasa bir teşkilata 100 milyar dolarlık ticaret hacmi yakışmıyor. Bu rakamı 500 milyar dolara çıkarmak için gayret göstereceğiz” dedi.

  • Milli para devrim olur
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Lütfi Kırdar Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İşbirliği Örgütü 9. Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada yerli para kullanılmasına dikkat çekti. D-8 ülkelerinin ticarette milli paralarını kullanmaları gerektiğini söyleyen Erdoğan, “Ülkelerimiz arasındaki ticarette artık milli para birimlerimizi kullanmanın yolunu açabildiğimiz takdirde D-8 tarihinde bir devrime imza atmış olacağız. Kur baskısı altında ekonomimizi eritmeye gerek yok” dedi.
TAKAS ODASI KURULSUN

Mevcut küresel sistemin, bir avuç mutlu azınlık dışında hiç kimseyi tatmin etmediğini söyleyen Erdoğan, üye ülkelere ‘takas odası’ önerisinde bulundu. Erdoğan şunları söyledi: “Kardeşlerimizin ve dostlarımızın yaşadığı ıstıraba bizzat şahitlik ettik. Mevcut küresel sistem, çıkarları garanti altına alınmış bir avuç mutlu azınlık dışında hiç kimseyi tatmin etmedi. Bu kadar zenginliğin olduğu bir dünyada halen Afrika’da kardeşlerimiz en mutlak ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyor.


Lider eşleriyle Boğaz turu

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü 9. Zirvesi vesilesiyle İstanbul’da bulunan liderlerin eşlerini teknede ağırladı. Boğaziçi’ndeki tekne gezisine Nijerya Cumhurbaşkanı’nın eşi Aisha Buhari ve kızı Halima Buhari, İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın eşi Vajiheh Fadaei, Endenozya Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın eşi Mufidah Yusuf Kalla, Pakistan Başbakanı’nın eşi Sameena Shahid, Nijerya Bakanı’nın eşi Mairo Almakura, İran Ulaştırma Bakanı’nın eşi Nafiseh Rasooli katıldı.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Avrupa
#g-8
#ABD
#Rakka
7 yıl önce