|

ABD'de iki şirkete devlet koruması

Bush hükümeti ve FED, batma noktasına gelen ABD'nin en büyük konut finansman şirketleri Fannie Mae ve Freddie Mac'e destek verme kararı aldı.

Washington
00:00 - 15/07/2008 Salı
Güncelleme: 01:11 - 15/07/2008 Salı
Yeni Şafak
ABD'de iki şirkete  devlet koruması
ABD'de iki şirkete devlet koruması

ABD Merkez Bankası (FED) ve Hazine'den, mali olarak zor durumdaki ABD'nin en büyük konut finansman şirketleri Fannie Mae ve Freddie Mac'e destek kararı çıktı. FED, ek sermayeye ihtiyaçları olursa bu iki şirkete kredi desteğinde bulunabileceğini, bu desteğin iki şirketin, “mali piyasalardaki sıkıntılı dönemde konut kredisi sağlayabilmesine yardımcı olacağını” açıkladı. Hazine Bakanı Henry Paulson da iki şirketin kredi imkanlarını genişletmek ve gerekli olması durumunda bu şirketlere öz sermaye yatırımı için Kongre'den hızlı yetki kararı beklediklerini söyledi. Hazine, iki şirketin kredi limitini geçici olarak artıracak ve gerekli olursa, daha önce hiç yapmamasına rağmen, bu iki şirketten hisse satın alacak. Paulson, “Bu iki şirket, bizim konut sektöründe merkezi rol oynuyor ve mevcut konumlarını korumaya devam etmeliler. Onların güçlerini devam ettirmesi mali sistemimizde istikrarın sürmesi için önemli” dedi.

BUSH'TAN TALİMAT

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Paulson'un planının “bu dönemde istikrarın artmasına yardımcı olacağına” inanıldığı, ABD Başkanı George Bush'un, Paulson'a planın onaylanması için “Kongre ile derhal çalışması” talimatı verdiği ifade edildi. Freddie Mae ve Fannie Mac de hükümetin verdiği destekten memnun olduklarını bildirdi.


16 yıl önce