|

AB'den Türkiye'ye 3 milyar euro

Avrupa Birliği, sığınmacı akınıyla ilgili Türkiye'ye 3 milyar euroluk maddi destek sağlayacak. Ayrıca AB ile Türkiye arasında her sene iki zirve yapılmasına karar verildi.

Yeni Şafak
21:32 - 29/11/2015 Pazar
Güncelleme: 19:34 - 29/11/2015 Pazar
Diğer

Türkiye'nin üyelik sürecinin yeniden canlandırılması, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti getirilmesi ve sığınmacılar krizinin görüşüleceği AB-Türkiye Zirvesi sona erdi.



Belçika'nın başkenti Bürüksel'de düzenlenen zirvede Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile bir araya geldi.





İlk olarak söz alan Tusk, sığınmacı akınıyla ilgili Türkiye'ye 3 milyar Euro verileceğini söyledi. Tusk, "Bugün bir araya gelmemizin neden sığınmacı krizi. Oyunun kurallarının değiştiğini görmekteyiz. Fikir birliğine vardığımız konulardan birisi, Türkiye'nin katılım sürecinin yeniden canlandırılması" diye konuştu.



HER SENE İKİ ZİRVE

Davutoğlu ise konuşmasında "Her sene iki zirve yapılmasına karar verdik, katılım sürecini hızlandıracağız, canlandıracağız" dedi. Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:



"Burada 3 milyar euro Türkiye'ye verilmemektedir. Burada esas olan yükü paylaşmaktır. Savaşın kurbanlarına Türkiye yardımcı olmaya devam edecektir. İstikrarsızlıkları çözmek için omuz omuza duracağız."



Jean-Claude Juncker ise vize serbestisine ilişkin "Öncelikle yapılması gereken şeyler var. Bütün gereklilikler sağlanırsa, vize serbestisi 2016 son baharında gerçekleşebilir" dedi.




#ab
#sığınmacı
#miktar
8 yıl önce