|

Abdülhamid’in hayaline doğru

Avrasya Tüneli'ne verilecek isimle ilgili anket sürüyor. Sosyal medyada pekçok kullanıcı, 100 yıl önce tünelin hayalini kuran Sultan Abdülhamid'in isminin verilmesi görüşünde birleşiyor. Sonuç, 10 Aralık’ta netleşecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 00:38 - 7/12/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Asya ve Avrupa yakasını denizin altından karayolu trafiğine bağlayacak olan Avrasya Tüneli Projesi'nin açılış tarihine az bir süre kaldı. Bu süreçte tünelin isminin ne olacağı ise oldukça merak konusu. Geçtiğimiz günlerde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yapılan açıklamada, Avrasya Tüneli'ne verilecek ismin halk tarafından belirleneceği ifade edilmişti. Bunun üzerine sosyal medyada birçok kullanıcı tarafından öneriler gelmeye başladı.



BAKANLIK AÇIKLAYACAK


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının internet sitesi “www.udhb.gov.tr” üzerinden gerçekleşen oylama sürerken, yaptığı isim önerilerini sosyal medyada paylaşan vatandaşlar arasında Sultan II.Abdülhamid Han'ın ismi ön plana çıktı. Sosyal medya platformu Twitter'da da trendtopic listesinde en üst sıraya yerleşen “Abdülhamid Han Tüneli” önerisi, en yakın seçenek olarak görülüyor. Tünele verilecek isim önerilerinde öne çıkan diğer isimler ise Mustafa Kemal ve Alparslan Türkeş. Anket sonucunda birinci olan isim Avrasya Tüneli'nin adı olacak. Avrasya Tüneli anket sonuçları görünmediği için hangi ismin seçileceği merak konusu. Projenin ismi ise 10 Aralık tarihinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından açıklanacak.



YAZIM FARKLARI VAR


Bakanlığın internet sitesinde anket devam ederken, kullanıcıların tekrar tekrar ankete katılabilmesi de soru işareti oluşturdu. Normal şartlar altında bu tarz anketlerde kullanıcıların T.C. kimlik numaraları istenerek olası mükerrer oy kullanma durumunun önüne geçiliyordu. Ancak Avrasya Tüneli'ne isim anketinde kişisel bilgiler istenmiyor.



Öte yandan söz konusu ankette vatandaşların önerilerini yazarken yaptıkları yazım hatalarının da nasıl değerlendirileceği merak konusu. Bazı vatandaşlar II. Abdülhamid Han'ın adını yazarken, “Abdulhamit, Abdulhamid” gibi ayrımlara düşüyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Alparslan Türkeş'in adları yazılırken de pekçok yazım hatası yapılıyor. Bu kullanımların anket sonucu değerlendirme noktasında sıkıntı yaşatacağı ifade ediliyor.



Projeyi sultan çizmişti






Padişah olduğu dönemde İstanbul'un iki yakasını biraraya getirecek köprü ve tünel projeleri oluşturan Sultan II. Abdülhamid Han, 'Tünel-i Bahri' dediği projeyi hem dönemin teknolojisi hem de imparatorluk sınırları içerisindeki karışıklıklardan dolayı gerçekleştirememişti. 2013 yılında hizmete giren Marmaray Sultan'ın projesine çok benziyordu. Sultan II Abdülhamid Han'ın bu hayalinin bir kez daha gerçekleşmesine ise artık sayılı günler kaldı.


#Avrasya Tüneli
#Abdülhamid
7 yıl önce